- Home
- Life-Inedit
- (01.08.2022, 08:19)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nou dispozitiv va investiga originile galaxiei noastre. Specialist: „Va intra în istoria astronomiei”
- Oamenii de ştiinţă au supraîncărcat unul dintre cele mai puternice telescoape de pe Pământ cu o nouă tehnologie care va dezvălui modul în care s-a format galaxia noastră cu detalii fără precedent.
- Telescopul William Herschel Telescope (WHT) din La Palma, Spania, va fi capabil să cerceteze 1.000 de stele pe oră până când va cataloga un total de cinci milioane.
Urmărește
1940 afișări
Un nou dispozitiv va investiga originile galaxiei noastre. Specialist: „Va intra în istoria astronomiei”
Un dispozitiv de cartografiere ultrarapidă conectat la WHT va analiza componenţa fiecărei stele şi viteza cu care se deplasează. Acesta va arăta modul în care galaxia noastră Calea Lactee s-a format de-a lungul a miliarde de ani.
Profesorul Gavin Dalton de la Universitatea Oxford a petrecut mai mult de un deceniu dezvoltând acest instrument, cunoscut sub numele de "Weave".
„Este o realizare fantastică din partea multor oameni pentru a face acest lucru să se întâmple şi este grozav că funcţionează", a spus el.
Weave a fost instalat pe WHT, care se află în vârful unui munte de pe insula spaniolă La Palma din Insulele Canare. Are 80.000 de piese separate şi este un miracol al ingineriei.
Pentru fiecare porţiune de cer spre care este îndreptat WHT, astronomii identifică poziţiile a o mie de stele. Degetele robotice agile ale lui Weave plasează apoi cu grijă o fibră optică, un tub care transmite lumina, exact pe fiecare locaţie de pe o placă, indicând spre steaua corespunzătoare.
Aceste fibre sunt, de fapt, telescoape minuscule. Fiecare dintre ele captează lumina de la o singură stea şi o canalizează către un alt instrument. Acesta o împarte apoi într-un spectru curcubeu, care conţine secretele originii şi istoriei stelei.
Toate acestea se realizează în doar o oră. În acest timp, fibrele optice pentru următoarele mii de stele sunt poziţionate pe partea opusă a plăcii, care se întoarce pentru a analiza următorul set de ţinte după ce sondajul anterior a fost finalizat.
Galaxia noastră este un vârtej spiralat dens de până la 400 de miliarde de stele. Dar la început a fost o colecţie relativ mică de stele.
A crescut în urma unor fuziuni succesive cu alte galaxii mici de-a lungul a miliarde de ani. Pe lângă adăugarea de stele de la noile galaxii care se alătură galaxiei noastre, fiecare fuziune agită lucrurile suficient de mult pentru a duce la formarea de noi stele.
Weave este capabil să calculeze viteza, direcţia, vârsta şi compoziţia fiecărei stele pe care o observă, creând, în esenţă, o imagine în mişcare a stelelor care se deplasează în Calea Lactee. Potrivit profesorului Dalton, prin extrapolare în sens invers, va fi posibilă reconstituirea întregii formări a Căii Lactee cu detalii nemaiîntâlnite până acum.
„Vom putea să urmărim galaxiile care au fost absorbite pe măsură ce Calea Lactee s-a format de-a lungul timpului cosmic - şi să vedem cum fiecare absorbţie declanşează formarea de noi stele", a spus el.
Dr. Marc Balcells, care se ocupă în general de WHT, a declarat pentru BBC News că el crede că Weave va duce la o schimbare importantă în înţelegerea noastră privind modul în care se formează galaxiile.
Dr. Cecilia Farina, specialist în instrumentaţie în cadrul proiectului, a declarat că ea crede că Weave va intra în istoria astronomiei. „Sunt enorm de multe lucruri pe care le vom descoperi şi pe care nu ne aşteptam să le găsim", a spus ea. „Pentru că Universul este plin de surprize".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20