Un om de afaceri rus speră să facă bani de pe urma emoticonilor

Un om de afaceri rus a obţinut înregistrarea ca marcă a unor emoticoni, serii de semne grafice folosite pentru a exprima diverse stări în cadrul conversaţiilor prin intermediul serviciilor de mesagerie instant, informează BBC News Online.

Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului Un om de afaceri rus speră să facă bani de pe urma emoticonilor

Un om de afaceri rus speră să facă bani de pe urma emoticonilor

Afaceristul Oleg Teterin a declarat că dreptul de marcă asupra emoticonilor i-a fost acordat de oficiul rus care se ocupă de înregistrarea mărcilor.

Criticii se îndoiesc însă de soliditatea bazelor legale utilizate pentru înregistrarea ca marcă a emoticonilor, care aparţin de domeniul public de ani de zile. În pofida dubiilor exprimate de critici, Teterin susţine că va declanşa urmărirea juridiciară împotrive firmelor care vor utiliza simbolurile respective fără permisiunea sa.

"Vreau să subliniez că îmi voi exercita drepturile de deţinător al mărcii numai împotriva companiilor şi corporaţiilor care încearcă să obţină profituri fără permisiunea proprietarului drepturilor", a spus Teterin, în cadrul unei declaraţii dată postului TV rusesc NTV.

"Utilizarea legală va fi posibilă numai după achiziţionarea unei licenţe anuale de la noi", a spus el, pentru publicaţia Kommersant. Licenţa "nu va costa aşa de mult", a adăugat omul de afaceri, care este preşedintele Superfone, companie care vinde publicitate pe telefoanele mobile.

El a spus că nu intenţionează să urmărească utilizatorii individuali care folosesc emoticonii. În plus, el a spus că, având în vedere că există emoticoni similari cu aceia asupra cărora deţine drepturile de marcă, este necesară permisiunea sa şi pentru utilizarea lor.

Unii observatori consideră că anunţul lui Teterin este o glumă. Preşedintele site-ului rusesc de socializare odnoklassniki.ru, Nikita Şerman, a declarat că "nu se vor găsi oameni atât de neinspiraţi în Rusia care să plătească Superfone pentru utilizarea emoticonilor".

Aleksandr Malis, directorul firmei Vympelkom, a declarat că firma sa nu va plăti din principiu pentru utilizarea emoticonilor şi a glumit, sugerând patentarea parantezelor.

Potrivit presei ruse, Teterin nu este prima persoană care încearcă să înregistreze ca marcă emoticonii în Rusia.

Astfel, Kommersant menţionează că, în 2005, un tribunal din Sankt Petersburg a susţinut o acţiune în apel a corporaţiei germane Siemens, care fusese dată în judecată de un rus care susţinea că deţine dreptul asupra mărcii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici