Un ou imperial Fabergé considerat pierdut de peste 112 ani, descoperit de un negustor de fier vechi

Un ou imperial pascal Fabergé realizat pentru ţarul Alexandru al III-lea al Rusiei, care nu a mai fost văzut în public de peste 112 ani, va fi expus la Londra, după ce a fost descoperit din întâmplare de un negustor de fier vechi.

Urmărește
692 afișări
Imaginea articolului Un ou imperial Fabergé considerat pierdut de peste 112 ani, descoperit de un negustor de fier vechi

Un ou imperial Fabergé considerat pierdut de peste 112 ani, descoperit de un negustor de fier vechi (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Acest ou Fabergé a fost creat de Peter Carl Fabergé ca un cadou pe care ţarul Alexandru al III-lea l-a dăruit ţarinei Maria Feodorovna de Paşte în 1887.

Cu o înălţime de 8,2 centimetri, oul Fabergé, realizat din aur şi decorat cu diamante şi safire, a fost expus pentru ultima dată în public la Sankt Petersburg în anul 1902.

Apoi, a fost confiscat în timpul Revoluţiei bolşevice din 1917 şi a ajuns ulterior în Statele Unite ale Americii în împrejurări rămase necunoscute.

Din pură întâmplare, un bărbat a cărui identitate nu a fost dezvăluită l-a cumpărat dintr-o piaţă din Midwest (regiune din centrul Statelor Unite, n.r.) cu suma de 14.000 de dolari şi intenţiona să îl vândă oricărei persoane care dorea să îl topească şi să obţină astfel din el mai multe obiecte din aur.

Nereuşind să găsească un cumpărător, noul proprietar a efectuat o serie de cercetări pe internet şi a aflat astfel că era posibil să fi descoperit celebrul ou pascal Fabergé care a aparţinut ţarinei Maria Feodorovna care era considerat dispărut pentru totdeauna.

Magazinul londonez de antichităţi Wartski, specializat în expertiza ouălor Fabergé, a cumpărat obiectul de artă pentru un colecţionar privat, care i-a permis să îl expună într-o galerie de artă de mici dimensiuni din Londra.

Acest ou, fabricat din aur galben, este expus pe trepiedul său original ale cărui braţe au forma unor gheare de leu. Oul este înconjurat de ghirlande de flori din aur şi este decorat cu safire şi diamante roz.

Ca toate ouăle Fabergé, conţine o "surpriză" - un ceas de damă creat de Vacheron Constantin cu brăţară din diamante.

Oul a fost realizat în atelierul din Sankt Petersburg al casei Fabergé de către bijutierul şef al acesteia, August Holmstrom, între 1886 şi 1887.

Ouăle Fabergé sunt considerate capodopere artistice şi doar membrii familiilor regale sau persoanele foarte bogate îşi permit să le cumpere. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, unii dintre afaceriştii ruşi proaspăt îmbogăţiţi au devenit colecţionari entuziaşti ai comorilor Fabergé.

Miliardarul din industria metalelor Viktor Vekselberg a cumpărat de la familia Forbes o colecţie de ouă pascale imperiale Fabergé pentru care a plătit 90 de milioane de dolari în 2004. Ouăle au fost readuse la Moscova şi expuse la Kremlin.

Un alt om de afaceri rus pasionat de comorile ţariste, Alexander Ivanov, a dezvăluit că a cumpărat cu 18,5 milioane de dolari un ou Fabergé la Londra în 2007.

Acest al treilea ou imperial pascal Fabergé este unul dintre cele 50 de ouă create de casa Fabergé pentru ţarii Alexandru al III-lea şi Nicolae al II-lea din 1885 până în 1916 şi, până la descoperirea sa recentă, era unul dintre cele opt ouă considerate pierdute pentru totdeauna. Specialiştii sunt de părere că doar alte două ouă dintre cele considerate pierdute au supravieţuit Revoluţiei bolşevice.

Al treilea ou imperial pascal Fabergé va putea fi admirat de publicul larg la galeria Wartski din Londra între 14 şi 17 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici