Un „pas uriaş” pentru fuziunea nucleară. Suntem mai aproape de o posibilă energie „verde” ce se bazează pe reproducerea miezului stelelor

Reuşita unor cercetători din Oxfordshire ridică speranţa de a folosi în viitorul apropiat o energie cu emisii scăzute de carbon.

Urmărește
5497 afișări
Imaginea articolului Un „pas uriaş” pentru fuziunea nucleară. Suntem mai aproape de o posibilă energie „verde” ce se bazează pe reproducerea miezului stelelor

Sursa foto: Twitter/EUROfusion

Perspectiva valorificării puterii stelelor s-a apropiat cu un pas de realitate, după ce oamenii de ştiinţă au stabilit un nou record legat de cantitatea de energie eliberată într-o reacţie de fuziune susţinută.

Cercetătorii de la Joint European Torus (JET) au generat 59 de megajouli de căldură – echivalentul a aproximativ 14 kg de TNT, în timpul unei explozii de fuziune ce a durat 5 secunde. Recordul anterior fusese stabilit în 1997, generându-se la acel moment aproximativ de 21,7 megajouli.

Operaţiunea anunţată miercuri este rezultatul a mai bine de două decenii de teste şi perfecţionări la Centrul Culham pentru Energie de Fuziune şi a fost salutat drept o „etapă majoră” pe drumul către fuziunea ce poate devine o sursă de energie viabilă şi durabilă, având emisii scăzute de carbon.

„Cu aceste rezultate de referinţă, am făcut un pas uriaş către cucerirea uneia dintre cele mai mari provocări ştiinţifice şi de inginerie”, a spus profesorul Ian Chapman, directorul executiv al Autorităţii pentru Energie Atomică din Marea Britanie, citat de The Guardian. „Este clar că trebuie să facem schimbări semnificative pentru a aborda efectele schimbărilor climatice, iar fuziunea oferă atât de mult potenţial”.

JET este un dispozitiv în formă de gogoaşă şi conţine plasme sau gaze puternic ionizate, care sunt încălzite la 150m grade Celsius, de 10 ori mai fierbinţi decât centrul soarelui.

La temperaturi atât de extreme, nucleele atomice pot fuziona împreună pentru a forma noi elemente şi a elibera cantităţi mari de energie. Aceleaşi reacţii de fuziune alimentează soarele, însă la nişte temperaturi considerabil mai scăzute.

Dr. Mark Wenman, cercetător la Imperial College London, a spus că, deşi experimentul a eliberat energie de fuziune pentru doar cinci secunde, combustibilul s-a demonstrat că poate fi ars într-o manieră durabilă. „Cinci secunde nu sună prea mult, dar dacă îl poţi arde timp de cinci secunde, probabil că îl poţi stabiliza şi îl poţi menţine arzând multe minute, ore sau chiar zile. Este o piatră de hotar majoră în drumul spre a demonstra că fuziunea este o sursă de energie viabilă şi durabilă pentru viitor”.

Profesorul Ian Fells de la Universitatea din Newcastle, a declarat că eliberarea record de energie de fuziune a fost „un reper” pentru cercetare. „Acum rămâne la latitudinea inginerilor să traducă acest lucru în electricitate fără carbon şi să atenueze problema schimbărilor climatice”, a adăugat el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici