- Home
- Life-Inedit
- (09.02.2022, 18:23)
- Cezara Mîndrescu
Un „pas uriaş” pentru fuziunea nucleară. Suntem mai aproape de o posibilă energie „verde” ce se bazează pe reproducerea miezului stelelor
Reuşita unor cercetători din Oxfordshire ridică speranţa de a folosi în viitorul apropiat o energie cu emisii scăzute de carbon.
Urmărește
5498 afișări
Sursa foto: Twitter/EUROfusion
Perspectiva valorificării puterii stelelor s-a apropiat cu un pas de realitate, după ce oamenii de ştiinţă au stabilit un nou record legat de cantitatea de energie eliberată într-o reacţie de fuziune susţinută.
Cercetătorii de la Joint European Torus (JET) au generat 59 de megajouli de căldură – echivalentul a aproximativ 14 kg de TNT, în timpul unei explozii de fuziune ce a durat 5 secunde. Recordul anterior fusese stabilit în 1997, generându-se la acel moment aproximativ de 21,7 megajouli.
Operaţiunea anunţată miercuri este rezultatul a mai bine de două decenii de teste şi perfecţionări la Centrul Culham pentru Energie de Fuziune şi a fost salutat drept o „etapă majoră” pe drumul către fuziunea ce poate devine o sursă de energie viabilă şi durabilă, având emisii scăzute de carbon.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
„Cu aceste rezultate de referinţă, am făcut un pas uriaş către cucerirea uneia dintre cele mai mari provocări ştiinţifice şi de inginerie”, a spus profesorul Ian Chapman, directorul executiv al Autorităţii pentru Energie Atomică din Marea Britanie, citat de The Guardian. „Este clar că trebuie să facem schimbări semnificative pentru a aborda efectele schimbărilor climatice, iar fuziunea oferă atât de mult potenţial”.
JET este un dispozitiv în formă de gogoaşă şi conţine plasme sau gaze puternic ionizate, care sunt încălzite la 150m grade Celsius, de 10 ori mai fierbinţi decât centrul soarelui.
La temperaturi atât de extreme, nucleele atomice pot fuziona împreună pentru a forma noi elemente şi a elibera cantităţi mari de energie. Aceleaşi reacţii de fuziune alimentează soarele, însă la nişte temperaturi considerabil mai scăzute.
Dr. Mark Wenman, cercetător la Imperial College London, a spus că, deşi experimentul a eliberat energie de fuziune pentru doar cinci secunde, combustibilul s-a demonstrat că poate fi ars într-o manieră durabilă. „Cinci secunde nu sună prea mult, dar dacă îl poţi arde timp de cinci secunde, probabil că îl poţi stabiliza şi îl poţi menţine arzând multe minute, ore sau chiar zile. Este o piatră de hotar majoră în drumul spre a demonstra că fuziunea este o sursă de energie viabilă şi durabilă pentru viitor”.
Profesorul Ian Fells de la Universitatea din Newcastle, a declarat că eliberarea record de energie de fuziune a fost „un reper” pentru cercetare. „Acum rămâne la latitudinea inginerilor să traducă acest lucru în electricitate fără carbon şi să atenueze problema schimbărilor climatice”, a adăugat el.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Miezul stelelor reprodus într-un reactor. Ce este fuziunea nucleară şi cum ar putea să devină o posibilă sursă de energie mai curată şi sigură pentru umanitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe