Un ponton pe Dunăre a devenit refugiu de iarnă pentru raţele sălbatice | FOTO, VIDEO

O colonie de raţe sălbatice s-a format în jurul unui ponton abandonat pe malul Dunării, din Galaţi, iar păsările sunt o atracţie pentru cei care se plimbă pe faleză şi care le oferă hrană. Specialiştii spun că raţele sunt în pericol din cauza unor alimente aruncate în apă şi a vânătorilor.

Urmărește
505 afișări
Imaginea articolului Un ponton pe Dunăre a devenit refugiu de iarnă pentru raţele sălbatice | FOTO, VIDEO

Un ponton pe Dunăre a devenit refugiu de iarnă pentru raţele sălbatice | FOTO, VIDEO

Pontonul de pe faleza gălăţeană trebuia să fie un port pentru ambarcaţiuni uşoare şi a fost construit în 2010 cu bani de la Ministerul Turismului. Ulterior, construcţia care a costat aproximativ 800.000 de euro a fost abandonată, din cauza numărului mic de ambarcaţiuni şi a sloiurilor de gheaţă care au afectat structura de rezistenţă a pontonului.

În prezent, construcţia nu este folosită şi riscă să se scufunde în Dunăre, deoarece Primăria nu vrea să investească în reparaţii, însă raţele sălbatice reprezintă o atracţie pentru turişti şi localnici.

Specialiştii spun că cele câteva sute de raţe sălbatice au ales să ierneze în jurul pontonului părăsit deoarece locul nu este vizitat de oameni şi le oferă adăpost împotriva frigului, iar apa Dunării îngheaţă foarte greu, în comparaţie cu bălţile şi lacurile.

„Raţele sălbatice caută adăpost. Fenomenele meteo din ultima perioadă, mă refer la ploaia îngheţată, le-au făcut să se adune în grupuri mari şi să părăsească temporar lacurile pe care se hrăneau de regulă. Raţa mare este o specie parţial migratoare, asta înseamnă că unele exemplare rămân peste iarnă la noi, la ele se adaugă şi altele care migrează. Vin la Dunăre pentru că Dunărea e apă curgătoare, îngheaţă mult mai greu şi aici au şanse mai mari să-şi găsească hrană.... Ele s-au adunat lângă pontonul de ambarcaţiuni deoarece le oferă puţin adăpost împotriva frigului, dar şi pentru că în zona aceea oamenii au acces mai uşor către mal şi le oferă hrană”, a explicat şeful Secţiei Muzeu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi, Mihaela Cristescu.

Specialiştii le atrag atenţia oamenilor să nu hrănească raţele sălbatice cu pâine deoarece produsele de patiserie le fac rău păsărilor.

„Noi le putem ajuta hrănindu-le, însă, atenţie, sub nicio formă nu trebuie să le oferim pâine, produse derivate din pâine sau patiserie, le putem face mai mult rău. Trebuie să le oferim bucăţi mici de salată, varză, legume, bucăţele de fructe, boabe de porumb sau grâz integral. Iarăşi nu este indicat să ne apropiem prea mult de ele pentru că se pot învăţa cu prezenţa umană, ceea ce ulterior le va fi dăunător. Ideea este să le oferim mâncarea şi să ne retragem, le putem observa de la distanţă”, a precizat Mihaela Cristescu.

Gălăţenii sunt încântaţi de spectacolul oferit de raţele sălbatice şi vin în fiecare zi pe faleza Dunării ca să le admire.

„Dau frumos în natură, ele vin iarna la noi. S-au aciuat, dar e cineva care se ocupă în mod special de alimentaţia lor... Venim să facem mişcare, să admirăm Dunărea şi raţele sălbatice”, a spus un trecător.

Colonia de raţe formată pe malul Dunării a atras şi câţiva vânători care au tras cu puşca după păsări, deşi legea nu le permite să vâneze în zonă.

„Ieri (duminică - n.r.) au tras unii, eram pe faleză, erau cu barca şi au tras cu arma. Nu să le sperie, să le împuşte, să le mănânce. Am auzit împuşcături, acum asta e... În ţara în care fiecare face ce vrea, nu e de mirare că s-a întâmplat asta. Este doar regretabil”, a declarat un gălăţean.

În mod normal, raţele vor sta pe malul Dunării până la primăvară, dar pot pleca oricând dacă sunt deranjate de oameni sau dacă apa va îngheţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici