Un programator român îşi supraveghează pisicile pe Twitter

Ioan Ghip, un programator de origine română specializat în telecomunicaţii, a inventat uşa pentru pisici dotată cu RFID şi care transmite imagini direct pe Twitter, pentru a scăpa astfel de musafirii nepoftiţi veniţi din vecini, care furau hrana animalelor sale, informează Spiegel Online.

Urmărește
147 afișări
Imaginea articolului Un programator român îşi supraveghează pisicile pe Twitter

Pisicuţa Gus (Imagine: Twitter)

Ioan Ghip şi soţia sa locuiesc în Salem, Oregon (Statele Unite) şi au două pisici care au "reşedinţa" în garajul casei. Cele două animale de casă pot ieşi de câte ori vor din garaj, prin intermediul unei uşi speciale pentru pisici. În medie, fiecare iese din garaj de 5,71 de ori pe zi.

Pisicuţa Penny

Proprietarul lui Gus şi al lui Penny a inventat uşa cu detector RFID (Radio Frecquency Identification - identificare prin frecvenţă radio), care publică imagini foto direct pe Twitter, după ce a remarcat că pisicile din vecini obişnuiau să intre în garaj şi să fure mâncarea animalelor sale de casă.

Ghip ştie exact ce îi fac pisicile pentru că acestea poartă la gât zgărzi dotate cu cipuri de identificare. Acestea nu au nevoie de alimentare şi sunt citite în momentul în care pisicile trec prin dreptul uşii. Citirea şi recunoaşterea cipului le oferă lui Gus şi Penny acces în interiorul sau exteriorul garajului şi activează o cameră şi un program care rulează pe un laptop, transmiţând imaginile capturate către un cont special de Twitter dedicat celor două pisici. Pe microblog (http://twitter.com/GusAndPenny), imaginile sunt publicate automat, împreună cu mesaje precum "Gus iese afară să scape de un ghemotoc de păr" sau "Penny a intrat să îşi ascută ghearele pe scaun".

Potrivit explicaţiilor postate online (http://tweetingcatdoor.com/), Ghip a realizat întregul sistem după ce a constatat că hrana animalelor sale era mâncată de pisicile din vecini. Soluţia lui a fost una de aşteptat din partea unui programator: a achiziţionat de la un magazin online cipuri RFID, la preţul de un dolar, a cumpărat un cititor de cipuri, cu 60 de dolari, şi un servo-motor şi un mecanism de control, cu 40 de dolari, ultimele servind la deschiderea şi închiderea uşii pentru pisici.

Asamblarea sistemului de acces şi fotografiere a pisicilor nu a fost ceva dificil pentru programatorul de origine română. "Oricine care are nişte ustensile şi ceva timp poate face acelaşi lucru. Partea cea mai dificilă, care necesită ceva cunoştinţe de programare, este scrierea soft-ului care deschide uşa pentru pisici", a spus Ghip, care a avut nevoie de circa 8-10 ore pentru a realiza programul. El a adăugat că, dacă va exista cerere, este dispus să vândă kit-uri cu programul aferent celor care vor să apeleze la un mecanism similar pentru animalele lor de casă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici