- Home
- Life-Inedit
- (22.12.2020, 08:22)
- Adina Petcu
Descoperire majoră, în solul îngheţat din Canada. Un pui de lup de acum 57.000 de ani le dezvăluie cercetătorilor un crâmpei de istorie
- Un pui de lup aproape perfect conservat a fost descoperit în Yukon, Canada.
- Animalul a stat ascuns în permafrost timp de 57.000 de ani.
- Cercetătorii l-au descris drept „cel mai vechi” şi „cel mai complet” exemplar de lup găsit vreodată.
Urmărește
2053 afișări
FOTO: Profimedia
Puiul de lup, botezat Zhùr de către membrii Tr'ondëk Hwëch'in din First Nation, a fost descoperit în zona minieră Klondike, lângă oraşul Dawson, scrie CNN.
„Mumia este atât de bine conservată încât are, practic, toată pielea, cea mai mare parte din blană...S-au păstrat şi toate ţesuturile moi, deşi are aproximativ 57.000 de ani vechime”, spune Julie Meachen, profesor de anatomie asociat la Universitatea Des Moines din Iowa.
Animalul, un exemplar de sex feminin, este „cel mai vechi”, dar şi „cel mai complet” lup găsit vreodată, adaugă prof. Meachen. Astfel, cercetătorii vor putea realiza studii aprofundate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Cu ajutorul razelor X, experţii au stabilit că puiul, conservat în permafrost, a murit la vârsta de 6 sau 7 săptămâni. În plus, analiza stabilă a izotopilor a demonstrat că animalul a trăit în perioada de după retrageriea gheţarilor.
„Nu erau atât de mulţi gheţari în jur, ceea ce înseamnă că exista o cantitate semnificativă de apă dulce”, explică prof. Meachen. „Zona era împânzită de pâraie, o mulţime de ape curgătoare şi, cel mai probabil, de multe animale. (Puiul - n.r.) a trăit într-o perioadă luxuriantă.”
Cât despre hrană, cercetătorii cred că apropierea de apă a exercitat o influenţă majoră asupra dietei puiului de lup. Analiza izotopilor indică preferinţele alimentare ale exemplarului descoperit, precum şi ale mamei acestuia. În principal, lupii mâncau „somon sau păsări acvatice, care trăiesc pe malul apei.”
Şi cum în ADN e scrisă istoria, rezultatele testelor arată că puiul e descendent al lupilor antici din Rusia, Siberia şi Alaska.
„Un lucru deosebit, pe care majoritatea oamenilor s-ar putea să nu-l ştie, este că lupii din epoca de gheaţă erau prea puţin înrudiţi cu cei din prezent. Fac parte din aceeaşi specie, dar sunt foarte diferiţi. Din punct de vedere genetic, au exitat schimbări majore de-a lungul timpului. Diversitatea speciei s-a diminuat în timp, pentru ca apoi să asistăm la o nouă expansiune.”
Astfel de mumii sunt o raritate, întrucât e nevoie de condiţii speciale pentru a putea conserva un organism în permafrost. Majoritatea puilor de lup conservaţi au fost recuperaţi din zona siberiană, iar acestora li se alătură acum şi nord-americanul Zhùr.
Experţii şi-au dat cu părerea şi despre circumstanţele morţii puiului. Una din posibilităţi ar putea fi prăbuşirea bârlogului, urmată de înfometare.
Descoperirea a fost prezentată luni în revista „Current Biology”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe