Un robot creat de cercetătorii francezi ar putea prevedea momentul declanşării seismelor

BOB, un robot scufundat în apele din largul Istanbulului - un oraş cu 15 milioane de locuitori, permanent confruntat cu ameninţarea producerii unui seism major - ar putea să prevadă momentul declanşării viitoarelor cataclisme, potrivit inventatorilor săi francezi.

Urmărește
91 afișări
Imaginea articolului Un robot creat de cercetătorii francezi ar putea prevedea momentul declanşării seismelor

Un robot creat de cercetătorii francezi ar putea prevedea momentul declanşării seismelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bob este un robot sub forma unei cutii cubice, amplasată pe puntea spate a navei oceanografice Suroît, ce aparţine Institutului francez pentru explorări marine (IFREMER), care se află în croazieră în Marea Marmara, la 15 kilometri distanţă de Istanbul, în apropierea Insulei Prinţului.

Weekend-ul trecut, o macara specială a coborât acest dispozitiv la o adâncime de 1.200 de metri.

BOB (Bubbles OBservatory module) este un sonar rotitor sofisticat, care seamănă cu echipamentele folosite pentru detectarea bancurilor de peşti. Însă misiunea lui, care va continua până pe 14 decembrie, constă în observarea bulelor de gaz, în special a celor de metan, care ies din faliile submarine.

"Ştim că, după cutremurele de pământ, au loc puternice emisii de gaze. Am dori să aflăm dacă astfel de scurgeri de gaze au loc înainte, dacă există o variaţie a emisiilor înainte de seisme, care ar putea să ne servească drept semnal de alarmă", a explicat geofizicianul Louis Geli.

Cu harta în mână, el a prezentat ameninţarea care planează asupra Istanbulului.

În extremitatea estică a Mării Marmara se află falia seismică Izmit, care a făcut cel puţin 20.000 de morţi în 1999. La extremitatea vestică a Mării Marmara se află falia Ganos, unde a avut loc un seism important în 1912.

"Între aceste două falii, nimic nu s-a mişcat din 1766. Acest segment este cel mai periculos. Ţinând cont de faptul că plăcile tectonice se mişcă cu puţin peste doi metri într-un secol, putem să ne aşteptăm la un decalaj cuprins între doi şi cinci metri, pe o lungime de cel puţin 80 de kilometri, cu o magnitudine de 72,-7,4, adică un seism foarte mare. Însă nu ştim când se va produce", a explicat Pierre Henry, membru al echipei franceze.

Sükrü Yurtsever, geofizician turc aflat la bordul navei Suroît, consideră, la rândul său, că "efectul tsunami ar putea fi important", ţinând cont de pantele foarte înclinate ale bazinului Mării Marmara.

Îngrijorarea locuitorilor din Istanbul este justificată, deoarece ei trăiesc într-un oraş cu numeroase construcţii vechi.

Un comerciant din Bostanci, cartier de pe malul asiatic al oraşului, a mărturisit că şi-a confecţionat o trusă de prim ajutor alcătuită dintr-un fluier, o lampă, sticle de apă, biscuiţi şi o trusă medicală. Împreună cu soţia lui face exerciţii de evacuare, iar cel mai bun timp al lor este de 13 secunde.

"De fiecare dată când are loc un seism, îngrijorarea revine. Se poate vedea în presă, la televiziune. Această ameninţare este cauza a numeroase probleme psihologice", a declarat Sinan Özeren de la Universitatea tehnică din Istanbul, participant şi el la această misiune.

Pentru această misiune ştiinţifică, denumit Marmesonet, IFREMER a instalat la bordul navei Suroît un întreg arsenal de instrumente ştiinţifice, care completează robotul BOB.

Un submarin fără echipaj uman la bord explorează fundul mării şi ajută la trasarea unor hărţi de înaltă rezoluţie, a explicat experta în ştiinţe acustice Carla Scalabrin. Seismografe scufundate şi sonare fixe completează acest dispozitiv, care încearcă să identifice "traseul" bulelor gazoase.

Obiectivul acestei misiuni, realizată în cadrul reţelei europene ESONET în colaborare cu Turcia, este implantarea de observatoare submarine permanente lângă Istanbul.

Japonia, Statele Unite şi Canada au instalat şi ele astfel de staţii de monitorizare a activităţii seismice şi a mediului, în diverse zone ale Globului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici