Un soi de măr, vechi de 4.000 de ani, injectat cu un ADN ce conţine o versiune codată a Wikipedia

Un artist "bio", inspirat de povestea biblică a fructului interzis, cu care Eva l-a ispitit pe Adam în Grădina Edenului, doreşte să creeze o versiune proprie a Copacului Cunoaşterii, injectând într-un soi de măr, vechi de 4.000 de ani, un ADN ce conţine o versiune codată a site-ului Wikipedia.

Urmărește
781 afișări
Imaginea articolului Un soi de măr, vechi de 4.000 de ani, injectat cu un ADN ce conţine o versiune codată a Wikipedia

Un soi de măr, vechi de 4.000 de ani, injectat cu un ADN ce conţine o versiune codată a Wikipedia

Potrivit dailymail.co.uk, Joe Davis, de la laboratorul de genetică al Universităţii Harvard, a creat o formulă matematică pentru a introduce mai multe "straturi" de date în structura ADN-ului.

El intenţionează să introducă o versiune decodată a renumitei enciclopedii online Wikipedia în ADN-ul unui soi de măr, vechi de 4.000 de ani, despre care spune că ar fi cel mai apropiat din punct de vedere genetic de soiurile de măr care existau în epoca descrisă de povestea biblică.

Joe Davis, în vârstă de 63 de ani, spune că soiul de măr pe care îl va crea se va numi "Malus ecclesia".

"Malus" este termenul latinesc pentru "măr", dar şi pentru "rău", iar "ecclesia" este denumirea latinească pentru "biserică".

"Am inventat o metodă nu doar pentru a pune un singur strat de informaţii sub o genă, ci multe straturi cu date - ca păpuşile Babuşka. Fiecare moleculă de ADN are disponibile trei pagini cu informaţii. Acest lucru este posibil pentru că ADN-ul poate fi reprezentat de trei numere diferite. Aşadar, am creat acest cod genetic matematic care îmi permite să scriu trei straturi de informaţii folosind cele trei numere, pe care le inserez în anumite zone din ADN", a precizat Joe Davis.

Ţinând cont de dimensiunile site-ului Wikipedia, Joe Davis şi colaboratorii său au decis să codifice doar primele 50.000 de pagini ale enciclopediei online, ceea ce reprezintă 50% din cele mai vizitate pagini ale site-ului. Cantitatea de date introduse în ADN este de 350 de MB.

Joe Davis a explicat pentru The New Yorker că genomul mărului seamănă cu o carte cu 750 de milioane de litere, alcătuite din cele patru litere ale ADN-ului - A, T, C şi G.

Cuvintele din Wikipedia sunt "traduse" în aceste litere ale ADN-ului, folosind o metodă de codificare matematică, similară codului Morse, care comprimă cuvintele într-o literă singulară.

După codificare, acele litere sunt introduse în măr folosind o bacterie care evoluează şi îşi inserează propriul genom prin pereţii celulari ai fructului.

Introducând aceste informaţii în spaţiile dintre ADN-ul mărului, artistul britanic spune că gustul şi textura noului soi de măr nu vor fi afectate.

Primul proiect al lui Joe Davis, care a folosit o tehnică similară, a constat în inserarea cuvintelor filosofului grec Heraclit în interiorul genelor unei muşte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici