Un studiu genetic arată modul surprinzător în care pisicile au cucerit lumea. Când au apărut micile feline în România

Originile pisicilor domestice de astăzi se află în Orientul Apropiat şi în Egiptul antic, fapt demonstrat de ADN-ul găsit în siturile arheologice, informează Descoperă.

Urmărește
558 afișări
Imaginea articolului Un studiu genetic arată modul surprinzător în care pisicile au cucerit lumea. Când au apărut micile feline în România

Un studiu genetic arată modul surprinzător în care pisicile au cucerit lumea. Când au apărut micile feline în România

Pisicile au fost domesticite de primii fermieri acum 10.000 de ani, apoi s-au răspândit în toată Europa şi în alte părţi ale lumii din Egipt, cu ajutorul rutelor comerciale. Analizele genetice au scos la iveală că multe dintre aceste pisici antice erau vărgate. Pisicile cu pete erau rare până în Evul Mediu.

În ziua de astăzi există cinci subspecii ale speciei de pisică sălbatică Felis silvestris. Toate rămăşiţele scheletice arată exact la fel şi nu pot fi distinse de pisicile noastre domestice actuale. Ca rezultat, este imposibil de observat cu ochiul liber care dintre aceste subspecii a fost domesticată în trecut, scrie Science Daily.

Aici intervine genetica. Paleogeneticianul Claudio Ottoni şi colegii săi de la Universtiatea Leuven şi de la Institutul de Ştiinţe Naturale din Belgia au utilizat tehnici de analiză la ADN-ul extras din oase, dinţi, piele şi păr a peste 200 de pisici găsite în situri arheologice din Orientul Apropiat, Africa şi Europa. Aceste vestigii arheologice au vârste cuprinse între 100 şi 9.000 de ani.

De când datează cele mai vechi urme ale pisicilor în România, aflaţi pe Descoperă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici