Un tânăr era să moară din cauza ţigărilor electronice. Nu şi-a recuperat funcţia respiratorie nici după şase luni de spital

Doar o minune a făcut ca Ewan Fisher să apuce 17 ani anul acesta. Adolescentul din Nottingham (Marea Britanie) începuse să vapeze în 2017, când a înlocuit ţigara clasică cu una electronică. Se gândea atunci că voia să-şi îmbunătăţească condiţia fizică pentru box – sportul pe care-l practica.

Urmărește
248 afișări
Imaginea articolului Un tânăr era să moară din cauza ţigărilor electronice. Nu şi-a recuperat funcţia respiratorie nici după şase luni de spital

Un tânăr era să moară din cauza ţigărilor electronice. Nu şi-a recuperat funcţia respiratorie nici după şase luni de spital

Chiar dacă medicii spun că vaparea nu e sănătoasă, companiile care se ocupă cu distribuirea acestor ţigări spun că acestea sunt sigure în proporţie de 95%, iar Ewan nu a întâmpinat niciodată nicio problemă în a-şi lua ţigări de orice fel - clasice sau electronice.

Anul acesta, îi era din ce în ce mai greu să respire. Începuse să se înece şi să tuşească în somn. Plămânii lui începuseră să cedeze, iar procesul de deteriorare era rapid. Mama lui l-a internat în spital, unde, foarte repede, a ajuns la Terapie Intensivă, dependent de aparatele de respirat. Adolescentul credea că-şi trăia ultimele zile. „Am fost cât se poate de rău. Mai rău de atât nu se putea”.

Tuburi mari trăgeau sângele din Ewan, îi scoteau dioxidul de carbon, îi adăugau oxigen şi-l împingeau înapoi în corp.

Dr Jayesh Bhatt, consultant medical la Nottingham University Hospitals, a declarat pentru BBC că funcţiile respiratorii ale lui Ewan erau foarte serios compromise. Atât de serios, încât cazul lui a fost publicat în Arhivele Bolilor Copiilor în mai 2017.

Ewan s-a recuperat în aproximativ şase luni, dar nu în totalitate – doar 75 – 80% din funcţiile respiratorii sunt valide. Se simte, însă, bine, acum şi le spune tuturor prietenilor lui care vapează despre cât e de nociv acest obicei. Adolescenţii nu-l ascultă, însă.

„Nu vreau să ajungeţi ca mine”, le spune Ewan, „nu doresc asta nimănui”, dar ei continuă să vapeze, deşi au văzut prin ce a trecut prietenul lor.

E vaparea de vină?

Medicii lui Ewan spun un „da” categoric. Ewan a dezvoltat o boală care se numeşte Pneumopatie Hipersensibilă – o boală care i-a afectat sistemul imunitar, cu consecinţe catastrofice. Boala este, în esenţă, inflamarea alveolelor din interiorul plămânilor, fapt care se traduce printr-o sensibilitate mare la inhalarea prafului.

„Obţii un răspuns inflamator foarte puternic, iar plămânii sunt cei care plătesc acest preţ, iar asta se traduce în falimentul sistemului respirator”, a spus dr. Bhatt, care a adăugat că vaparea nu e deloc sigură, mai ales pentru tineri, care nu ar trebui să se atingă de aşa ceva.

De reţinut că Ewan nu e un caz izolat şi că numărul pacienţilor care se internează cu Pneumopatie Hipersensibilă creşte pe măsură ce creşte şi consumul unor astfel de e-ţigări.

Bhatt nu conteneşte să spună că mulţi pacienţi care vin cu funcţii respiratorii compromise vapează.

„Sunt surprins că unor astfel de ţigări li se face atâta reclamă”, a spus acesta, uimit şi de lipsa studiilor pe această temă. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici