- Home
- Life-Inedit
- (14.06.2022, 11:25)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un telescop spaţial a detectat cutremure stelare neaşteptate
Cutremure stelare ciudate şi neaşteptate, asemănătoare unui tsunami au fost descoperite de observatorul spaţial Gaia al Agenţiei Spaţiale Europene.
Urmărește
4371 afișări
Sursa foto: Twitter
Cutremurele stelare neobişnuite se numără printre multiplele noi descoperiri făcute de Gaia, o misiune lansată în 2013 pentru a crea "cea mai precisă şi completă hartă multidimensională a Căii Lactee". Luni, ESA a publicat cel de-al treilea lot de date de la sonda spaţială, dezvăluind detalii noi despre aproape 2 miliarde de stele din galaxia noastră.
„Cutremurele stelare ne învaţă multe despre stele, în special despre funcţionarea lor internă. Gaia deschide o mină de aur pentru "asteroseismologia" stelelor masive", a declarat Conny Aerts, profesor la Institutul de Astronomie de la KU Leuven din Belgia şi membru al colaborării Gaia, un grup de 400 de cercetători care lucrează la datele din cadrul proiectului, într-un comunicat de presă al ESA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Agenţia a descris vibraţiile stelare reperate de Gaia drept "tsunami la scară largă" care au schimbat forma stelelor. Gaia nu a fost conceput iniţial pentru a detecta fenomenul, dar a reuşit să discearnă mişcări puternice pe suprafaţa a mii de stele, inclusiv pe unele unde rareori au fost observate cutremure stelare până acum, potrivit CNN.
Anterior, Gaia detectase oscilaţii radiale - mişcări divergente de la un punct comun - care făceau ca unele stele să se umfle şi să se micşoreze periodic, păstrându-şi în acelaşi timp forma sferică. Oscilaţiile nou descoperite erau non-radiale.
Gaia este poziţionată în mod unic la aproximativ 930.000 de mile de Pământ, în direcţia opusă faţă de Soare. Nava spaţială are la bord două telescoape care pot scana galaxia noastră dintr-o locaţie numită punctul Lagrange 2, sau L2. În acest punct, nava spaţială este capabilă să rămână într-un loc stabil datorită echilibrului forţelor gravitaţionale dintre Pământ şi Soare.
Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nava spaţială nu are nicio interferenţă din partea luminii Pământului şi poate folosi o cantitate minimă de combustibil pentru a rămâne într-o poziţie fixă. Punctul de observaţie îi permite lui Gaia să aibă o vedere liberă şi să scaneze continuu galaxia noastră.
„Cu această bază de date incredibilă, putem construi o imagine cuprinzătoare a Căii Lactee şi putem pătrunde în istoria incredibilă a formării sale, observând dovezi directe atât ale interacţiunilor violente din trecut cu alte galaxii, cât şi ale episoadelor interne de formare intensă a stelelor de-a lungul braţelor spirale (ale Căii Lactee)", a declarat Nicholas Walton, cercetător la Institutul de Astronomie de la Universitatea din Cambridge şi membru al colaborării ESA Gaia, într-un comunicat.
Datele colectate de Gaia includ noi informaţii despre compoziţia chimică, temperaturile, masa şi vârsta stelelor, precum şi despre viteza cu care acestea se apropie sau se îndepărtează de Pământ. De asemenea, au fost publicate informaţii detaliate despre peste 150.000 de asteroizi din sistemul nostru solar şi despre praful spaţial, ceea ce se află între stele.
Datele furnizate de Gaia dezvăluie viteza cu care peste 30 de milioane de stele din Calea Lactee se apropie sau se îndepărtează de Pământ. Albastrul arată părţile cerului în care mişcarea medie a stelelor se îndreaptă spre noi, iar roşul arată regiunile în care mişcarea medie se îndepărtează de noi.
Aproximativ 50 de lucrări ştiinţifice bazate pe datele Gaia sunt publicate, iar unele vor apărea într-un număr special al revistei Astronomy & Astrophysics.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe