Un text vechi de 3.700 de ani a scos la iveală cea mai veche dovadă a unei plângeri

O tăbliţă de lut, realizată în Mesopotamia şi conservată astăzi la British Museum, arată că, încă din Antichitate, existau clienţi nemulţumiţi de produsele pe care le cumpărau, informează Descoperă.

Urmărește
1002 afișări
Imaginea articolului Un text vechi de 3.700 de ani a scos la iveală cea mai veche dovadă a unei plângeri

Un text vechi de 3.700 de ani a scos la iveală cea mai veche dovadă a unei plângeri (Imagine: ancient-origins.net)

Un astfel de caz este cel al unui comerciant de cupru, pe nume Nanni, din oraşul antic Ur, care, în anul 1750 î.Hr., atunci când şi-a trimis mesagerii să achiziţioneze materia primă, aceştia au fost trataţi cu dispreţ.

În ceea ce se spune că este cea mai veche dovadă a unei plângeri, comerciantul îşi arată nemulţumirea faţă de serviciul oferit de negustorul Ea-nasir, informează Descoperă.

,,În text este menţionat faptul că Nanni şi-a trimis asistenţii personali să ceară despăgubiri, însă au fost nevoiţi să se întoarcă mâna goală, printr-o zonă în care se purta un război", este menţionat într-un articol din publicaţia americană Forbes.

Potrivit site-ului ABC Science, o traducere a textului inscripţionat pe tăbliţă este disponibilă în volumul ,,Letters from Mesopotamia: Official, Business and Private Letters on Clay Tablets from Two Millenni”, realizat de asiriologul austriac A. Leo Oppenheim.

Potrivit Descoperă, în carte sunt cuprinse mai multe traduceri ale unor scrisori scrise în limba akkadiană antică.

Iată cum a fost tradus textul în care Nanni îşi exprimă nemulţumirea faţă de serviciul care i s-a oferit:

,,Spune-i Ea-Nasir: Nanni trimite următorul mesaj:
Când ai venit, mi-ai spus, după cum urmează: Îi voi da lui Gimil-Sin (când va veni) lingouri din cupru de calitate. Ai plecat atunci, dar n-ai făcut ceea ce mi-ai promis. I-ai dat mesagerului trimis de mine lingouri care nu erau bune şi i-ai spus: Dacă vrei să le iei, le iei. Dacă nu le vrei, atunci pleacă!

Drept cine mă iei, de mă tratezi cu atâta dispreţ? Am trimis ca mesageri domni respectabili, la fel ca şi noi, pentru a colecta punga cu banii care îmi reveneau, dar m-ai tratat cu dispreţ trimiţându-i pe cei doi înapoi cu mâinile goale, de mai multe ori, fiind nevoiţi să treacă printr-un teritoriu inamic. Mai poate exista vreun comerciant care tranzacţionează cu Telmun ce mă poate trata într-un asemenea mod? Numai tu te comporţi cu mesagerii cu atâta dispreţ!

Crezi că dacă îţi datorez o anumită cantitate de argint, îmi poţi vorbi în aşa fel? Să nu uiţi că eu am plătit la palat, în locul tău, 1080 de livre de cupru, pe lângă celelalte 1080 de livre pe care le-a dat Umi-Abum. Cum să mă tratatezi aşa pentru cantitatea de cupru de care eu am acum nevoie? Acum, geanta mea cu bani se află pe teritoriu inamic şi depinde numai de tine să îmi înapoiezi suma în întregime.

Să ţii minte că, de acum înainte, nu voi mai lua cupru de la tine, dacă nu este de calitate bună. De acum înainte, vom selecta lingourile în propria mea curte şi tei voi reclama dacă mă vei trata din nou cu dispreţ".

Textul, realizat în urmă cu 3750 de ani, a fost descoperit în zona fostului oraş Ur, ale cărui ruine se află astăzi în sudul Irakului. Locuitorii urbei erau recunoscuţi pentru cunoştinţele lor de medicină, astronomie şi agricultură, dar pentru tehnologiile pe care le-au inventat, cum ar fi fabricarea sticlei, sistemele de irigare a terenurilor agricole, ţesătoria şi prelucrarea metalelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici