Estimat între 20.000 de euro şi 30.000 de euro (fără taxe), acest tronson greu de 750 de kilograme şi conţinând 19 trepte a făcut parte din scara elicoidală ce lega al doilea etaj de al treilea etaj al monumentului construit de Gustave Eiffel pentru Expoziţia Universală din 1889 de la Paris.
Opt colecţionari – patru la telefon şi patru în sală – au licitat la această vânzare. Un colecţionar portughez a câştigat în cele din urmă, impunându-se în faţa colecţionarilor europeni, nord-americani şi sud-americani, au precizat reprezentanţii casei Artcurial.
În 1983, noile norme de securitate au obligat autorităţile franceze să demonteze acea scară, taiată ulterior în 24 de bucăţi.
Unul dintre tronsoane a fost conservat la primul etaj al Turnului Eiffel, alte trei au fost oferite unor muzee franceze: muzeele pariziene Orsay şi La Villette şi Muzeul de Istorie a Fierului din Nancy.
Celelalte 20 de tronsoane rămase au fost vândute la licitaţie în 1983. Tronsonul vândut luni la Paris provenea dintr-o colecţie elveţiană.
În 2009, la Paris, un tronson de 2,70 metri a doborât toate estimările specialiştilor şi a fost cumpărat de un colecţionar american cu 550.000 de euro.
Turnul Eiffel, emblemă a a capitalei franceze, este monumentul cel mai vizitat din lume – în funcţie de anotimp, între 10.000 şi 32.000 de persoane urcă în fiecare zi în Turnul Eiffel.