Este vorba despre 31 de tablouri – portrete de femei şi naturi moarte -, atribuite dictatorului nazist (1889 – 1945), fără însă să existe dovezi clare privind autenticitatea acestora.
Tablourile au, în total, 23 de proprietari diferiţi.
„Nu am văzut niciodată o asemenea licitaţie, cu un număr atât de mare de opere” atribuite lui Adolf Hitler, a declarat pentru Le Figaro Stephan Klingen, de la Institutul central de istoria artei din Munchen.
Acesta a expertizat, la sfârşitul lunii ianuarie, trei lucrări de artă atribuite lui Hitler confiscate de poliţia din Berlin, scoase la vânzare la o licitaţie şi bănuite a fi false. Poliţia şi-a exprimat dubiile privind autenticitatea lor.
După ce a ratat examenul de admitere la Academia de arte frumoase din Viena, Adolf Hitler, ale cărui talente artistice au fost mereu considerate mediocre, a continuat să picteze. Copia scene de pe cărţile poştale, pe care le vindea apoi turiştilor.
După ce a fost numit şef al Partidului Muncitoresc German, mai mulţi falsificatori, printre care fostul asociat al lui Hitler, Reinhold Hanisch, au produs la scară mare desene pe care le-au atribuit fuhrer-ului.
Scoaterea la vânzare a unora dintre lucrările lui Hitler a stârnit polemici în ultimii ani. Vânzarea acestor obiecte nu este interzisă, atât timp cât nu apar simboluri naziste în imagini.