Unde cred americanii că se află Ucraina - FOTO

Un sondaj realizat în Statele Unite a dezvăluit că cei mai mulţi dintre americani nu pot să localizeze Ucraina pe o hartă a lumii şi cu cât ştiu mai puţine lucruri despre ţara est-europeană, cu atât susţin mai mult o intervenţie militară în zonă.

Urmărește
5902 afișări
Imaginea articolului Unde cred americanii că se află Ucraina - FOTO

Unde cred americanii că se află Ucraina (Imagine: Shutterstock)

De la începutul lunii martie, de când trupele ruseşti au intrat în Crimeea, au fost realizate numeroase sondaje în Statele Unite privind modul în care ar trebui să răspundă America la această situaţie, relatează Washington Post. Deşi două treimi dintre respondenţi au declarat că urmăresc desfăşurarrea evenimentelor "oarecum îndeaproape", cei mai mulţi dintre ei ştiu foarte puţine despre situaţia din zonă.

Un sondaj realizat de Survey Sampling International, în perioada 28-31 martie 2014, a chestionat 2.066 de persoane din Statele Unite cu privire la părerea lor în legătură cu acţiunile pe care ar trebui să le întreprindă SUA în zonă. Însă pe lângă înregistrarea caracteristicilor demografice şi a atitudinilor generale în legătură cu politica externă, participanţii au fost rugaţi să localizeze Ucraina pe hartă, ca parte a unui studiu mai amplu care măsoară cunoştinţele de politică externă ale americanilor. Realizatorii sondajului au dorit să afle dacă există o conexiune între opiniile cetăţenilor referitoare la politica externă a SUA şi gradul de cunoaştere al acestora. Rezultatele au fost surprinzătoare: doar unul din şase americani poate localiza Ucraina pe o hartă a lumii şi, cu cât răspunsurile participanţilor au fost mai departe de soluţia corectă, cu atât aceştia susţineau mai mult intervenţia militară în zonă.

Participanţii la sondaj au fost rugaţi să indice locul în care cred că se află Ucraina pe o hartă a lumii, iar coordonatele pe care aceştia le-au oferit au fost comparate cu locaţia reală a fostei republici sovietice. Cei care cred că Ucraina este situată în Europa sunt, cu siguranţă, mai bine informaţi decât cei care au localizat-o în America de Sud sau în Oceanul Indian. Chiar şi în cazul acestora însă, precizia a lăsat de dorit, doar o persoană din şase, aproximativ 16% din numărul total de participanţi, indicând coordonate care se află în interiorul graniţelor ucrainene. Deşi cei mai mulţi au localizat Ucraina în Europa sau în Asia, în medie, răspunsurile au avut o eroare de 1.800 de mile, 2.896 de kilometri, ceea ce ar plasa ţara est-europeană într-o zonă încadrată de Portugalia, în vest, Sudan, la sud, Kazahstan, în est şi Finlanda, în nord.

 

*punctele sunt colorate în funcţie de precizia răspunsurilor, cu roşu pentru cele mai exacte răspunsuri şi albastru pentru cele mai puţin precise.

 

Precizia variază în funcţie de categoriile demografice, sondajul dezvăluind că tinerii sunt mai informaţi decât cei în vârstă (27% răspunsuri corecte în categoria 18-24 de ani, faţă de 14%, peste 65 de ani) şi bărbaţii sunt mai informaţi decât femeile (20% dintre aceştia au identificat corect locaţia, faţă de doar 13% dintre femei). Cei care se declară independenţi din punct de vedere politic i-au depăşit atât pe republicani, cât şi pe democraţi (29%, faţă de 15, respectiv 14%), iar cei cu studii superioare s-au dovedit, aşa cum era de aşteptat, mai informaţi decât ceilalţi, 21% faţă de 13%.

Sondajul a demonstrat că precizia contează, cunoştinţele de geografie influenţând opiniile referitoare la politica externă a Statelor Unite. Cei mai mulţi dintre americani nu susţin o intervenţie directă în Ucraina, 45% dintre aceştia declarând că susţin boicotarea summit-ului G8, faţă de doar 13% care susţin o intervenţie armată. În mod interesant, cu cât răspunsurile legate de poziţia ţării est-europene pe hartă au fost mai departe de realitate, cu atât cei care le-au dat s-au arătat au fost mai înclinaţi să susţină o intervenţie militară. Chiar şi după ce au sortat respondenţii după o serie de factori demografici şi opinii legate de politica externă, rezultatele au rămas aceleaşi. Cei care au dat răspunsurile cele mai departe de adevăr au considerat că Rusia este o ameninţare la adresa intereselor Statelor Unite şi că o intervenţie militară ar servi obiectivelor de securitate naţională americane. 

Ucraina este un stat est-european, care se învecinează cu Rusia, la est, nord-est şi sud, Belarus, în nord-vest, Polonia, Ungaria şi Slovacia, în vest şi România şi Moldova, în sud-vest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici