Unele exoplanete pot fi alcătuite din diamante. Ce arată cel mai recent studiu

  • Exoplanetele bogate în carbon pot fi alcătuite din diamante şi dioxid de siliciu, potrivit unui nou studiu publicat în revista The Planetary Science Journal.
  • Cercetătorii au emis ipoteza că, în prezenţa apei, exoplanetele bogate în carbon s-ar putea transforma în diamant şi silicat, creând o compoziţie bogată în diamante.
  • Folosind celule de diamant-nicovală de înaltă presiune, cercetătorii creat o copie a interiorului exoplanetelor bogate în carbon şi au ajuns la rezultatele aşteptate, care le-au confirmat ipoteza.
Urmărește
450 afișări
Imaginea articolului Unele exoplanete pot fi alcătuite din diamante. Ce arată cel mai recent studiu

Unele exoplanete pot fi alcătuite din diamante

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Arizona (ASU) şi Universitatea din Chicago a ajuns la concluzia că, în condiţii adecvate, anumite exoplanete bogate în carbon pot fi alcătuite din diamante şi dioxid de siliciu, conform The Hindu Business Line.

„Aceste exoplanete nu seamănă cu nimic din sistemul nostru solar”, a spus autorul principal al studiului, Harrison Allen-Sutter, de la Facultatea de Explorare a Pământului şi a Spaţiului din cadrul Universităţii din Arizona.

Stelele şi planetele au o compoziţie similară, fiind formate din nor de gaz. Formaţiuni cu un raport mai mic de carbon-oxigen, cum este Pământul, sunt compuse din silicaţi şi oxizi, cu un conţinut de diamante foarte redus. Există însă o „probabilitate mai mare ca exoplanetele situate în jurul stelelor care au un raport carbon-oxigen mai mare decât soarele nostru să fie bogate în carbon”.

Cercetătorii au emis astfel ipoteza că „aceste exoplanete bogate în carbon s-ar putea transforma în diamant şi silicat în prezenţa apei (care este abundentă în univers), creând o compoziţie bogată în diamante”.

„Pentru a testa această ipoteză, echipa de cercetare a trebuit să creeze o copie a interiorului exoplanetelor bogate în carbon, folosind o temperatură şi o presiune ridicate. Pentru a face acest lucru au folosit celule de diamant-nicovală de înaltă presiune”, se spune într-un comunicatul oficial.

Cercetătorii au scufundat carbură de siliciu în apă şi au comprimat proba între diamante la presiune foarte mare. Apoi au efectuat o încălzire cu laser şi au făcut măsurători ale probei încălzite cu laser la presiuni ridicate pentru a monitoriza reacţia dintre carbura de siliciu şi apă. La presiune ridicată carbura de siliciu a reacţionat cu apa şi s-a transformat în diamante şi dioxid de siliciu, susţinând ipoteza cercetătorilor.

„Indiferent de posibilitatea de a folosi astfel de planete ca habitat uman, acesta este un pas înainte” în cunoaşterea exoplanetelor, a spus Allen-Sutter.  „Cu cât învăţăm mai mult cu atât mai bine vom putea interpreta noile date pe care ni le vor oferi misiuni viitoare precum Telescopul Spaţial James Webb şi Telescopul Spaţial Nancy Grace Roman, pentru a înţelege lumile de dincolo de pe propriul nostru sistem solar”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici