- Home
- Life-Inedit
- CANBERA, (16.10.2009, 15:26)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unul din 25 de oameni au fumat canabis cel puţin o dată în viaţa lor
Unul din 25 de oameni au încercat să fumeze canabis sau o fac în mod regulat, numărul lor ridicându-se la 166 de milioane în întreaga lume, în ciuda cercetărilor ştiinţifice care demonstreză efectele nocive ale consumului de canabis asupra sănătăţii, potrivit unui studiu australian.
Urmărește
82 afișări
Unul din 25 de oameni au fumat canabis cel puţin o dată în viaţa lor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cifrele, obţinute de la Biroul ONU pentru Controlul Drogurilor şi Prevenirea Criminalităţii/United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), arată că, în 2006, unul din 25 de oameni, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, au avut cel puţin o experienţă de consum de canabis.
Rezultatele studiului, realizat de profesorii Wayne Hall, de la School of Population Health din cadrul Universităţii Queensland din Brisbane, şi Louisa Degenhardt, de la National Drug and Alcohol Research Center din Universitatea New South Wales din Sydney, au fost publicate de The Lancet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Studiul mai conţine, pe lângă datele de la UNODC, o trecere în revistă prin literatura medicală de specialitate din ultimii 10 ani privind efectele consumului de canabis asupra sănătăţii.
Cercetarea a revelat că cel mai mare consum de canabis era în SUA, Australia şi Noua Zeelandă, şi apoi în ţările europene. În Asia, Africa şi America, existau 31, 25 şi respectiv 24% din consumatorii de canabis din lume, în Europa - 18%, iar în Oceania - 5%.
Australia şi Noua Zeelandă aveau cea mai mare rată a consumului - 8% din populaţia cu vârste între 15 şi 64 de ani. Însă, în ambele ţări consumul era în declin, ca şi în Europa Occidentală. În schimb, consumul de canabis era în creştere în unele ţări cu o economie slab dezvoltată din America de Sud şi Africa.
De asemenea, studiul a mai revelat, citând o cercetare făcută în America de Nord, că 10% dintre cei care au încercat canabisul au devenit consumatori zilnici, în timp de între 20 şi 30% - consumatori săptămânali. În medie, 9% dintre cei care au fumat canabis devin dependenţi de acest drog, în timp ce riscul de dependenţa de nicotină este de 32%, de heroină - 23% şi de alcool - 15%.
Consumul de canabis începe în mod normal în anii adolescenţei, cunoaşte un vârf între 20 şi 25 de ani şi descreşte pe măsură ce tinerii lucrează cu normă întreagă, se căsătoresc şi au copii.
În SUA, Australia şi Noua Zeelandă, cei care fumau regulat canabis erau mai susceptibili să folosească ulterior şi alte droguri ilicite, inclusiv cocaină şi heroină.
Consumul de canabis în timpul sarcinii poate reduce greutatea copilului la naştere, dar nu pare să producă malformaţii.
Printre efectele nocive resimţite de cei care practică un consum intens, cele mai frecvente sunt dificultăţile de învăţare, concentrare şi memorare.
Consumatorii prezintă şi un risc sporit de a avea un accident de maşină şi de boli cardiovasculare. Totodată, consumul de canabis afectează funcţia respiratorie, dar cum majoritatea consumatorilor sunt şi fumători de tutun, nu se poate determina exact influenţa canabisului asupra riscului de cancer pulmonar de exemplu.
De asemenea, canabisul pare să aibă efecte şi asupra sănătăţii mentale, cauzând crize de anxietate sau sporind riscul de schizofrenie, la cei predispuşi.
În ceea ce priveşte sănătatea publică, efectul consumului de canabis este "probabil modest", prin comparaţie cu cel al consumului de alcool, tutun şi alte droguri ilegale.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe