Unul din zece tineri americani, dependent de jocuri video

O zecime dintre tinerii americani prezintă simptome ale unei dependenţe patologice de jocurile video, cum ar fi tulburări ale somnului sau eşecuri în viaţa personală sau la şcoală, este concluzia unui studiu dat publicităţii luni.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Unul din zece tineri americani, dependent de jocuri video

Unul din zece tineri americani, dependent de jocuri video (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit studiului realizat de Institutul naţional pentru relaţia dintre media şi familie, al Universităţii Iowa, tinerii dependenţi de jocuri video mint, împrumută bani, nu sunt performanţi la locul de muncă sau nu lucrează deloc. Raportul menţionează şi că tinerii dependenţi de jocuri video au un comportament apropiat de cel al persoanelor pasionate de jocurile de noroc pe bani.

"Acest studiu a fost realizat pentru a se stabili dacă jocurile video reprezintă o problemă care merită o mai mare atenţie", a explicat Douglas Gentile, profesor de psihologie şi director al institutului. "Putem concluziona că este cazul (să se acorde o mai mare atenţie fenomenului, n.r.), având în vedere că un tânăr din zece prezintă probleme din cauza jocurilor video", spune el.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 1.178 de persoane, cu vârste între 8 şi 18 ani, principala concluzie fiind că tinerii americani adoră să îşi petreacă timpul în faţa computerului, 90% jucând frecvent diverse jocuri video.

Potrivit raportului, băieţii alocă cea mai mare perioadă de timp jocurilor video - în medie, 16,4 ore pe săptămână -, în timp ce fetele alocă numai 9,2 ore săptămânal aceleiaşi activităţi. În cazul persoanelor dependente de jocuri video (8,5% dintre cei intervievaţi), băieţii petrec circa 24 ore pe săptămână jucând jocuri video.

Institutul care a realizat studiul reaminteşte că dependenţa de jocuri video nu este oficial clasată ca boală de autorităţile medicale americane, însă a remarcat existenţa unei serii de simptome clinice, de ordin psihologic sau fizic, cum ar fi durerile de cap, tulburări ale somnului ori probleme de igienă.

Pentru a fi considerat "dependent" de jocuri video, un tânăr trebuie să cumuleze cel puţin şase dintre simptomele constatate în cadrul studiului. De altfel, raportul menţionează că un sfert dintre tineri joacă jocuri video pentru a scăpa de problemele pe care le au şi aproape tot atâţia au renunţat la locul de muncă pentru a se juca. O cincime dintre jucători recunosc că au avut probleme la şcoală sau că au ratat examene din cauză că au alocat jocurilor video mai mult timp decât pregătirii şcolare.

În plus, potrivit studiului, există un număr important de jucători care îşi mint prietenii sau familia în legătură cu perioada de timp pe care o petrec jucând, în timp ce alţii au fost nevoiţi să fure pentru a-şi putea procura jocurile dorite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici