- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (09.11.2009, 15:06)
Vedete care încearcă să schimbe lumea - GALERIE FOTO
Sărăcia continentului african, refugiaţii din zonele de conflict, victimele în urma dezastrelor naturale, atrocităţile din Congo sau criza politică şi socială din Darfur, se află printre principalele preocupări ale unor vedete precum Bill Gates, Bono, Angelina Jolie, care luptă pentru o lume mai bună.
Urmărește
306 afișări
Angelina Jolie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Bono, liderul trupei U2 şi cunoscut activist social, implicat în numeroase campanii caritabile, este fondatorul organizaţiei RED, care încearcă să controleze şi să combată SIDA în Africa.
Începând cu 1999, Bono s-a implicat în acţiuni menite să sprijine demersul de scutire a plăţii datoriei externe a ţărilor din lumea a III a. În mai 2002, solistul trupei U2 l-a însoţit pe Secretarul Trezoreriei SUA Paul O'Neill pe parcursul unui turneu în patru ţări africane. Tot în 2002, Bono a fondat, împreună cu Bobby Shriver şi alţi membri ai mişcării Jubilee 2000 "Drop the Debt", organizaţie al cărei obiectiv este să atragă atenţia asupra datoriilor care nu pot fi plătite şi care menţin continentul african într-un nivel de sărăcie de nedescris şi face incontrolabilă situaţia transmiterii SIDA.
Solistul trupei U2 a ajutat şi a colaborat cu organizaţii precum Amnistia International, Free Burma, The Chernobyl Children's Project, The One Campaign si Greenpeace.
Bono a primit numeroase distincţii şi premii la nivel mondial pentru activitatea sa printre care se numără nominalizarea pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2003, 2005 şi 2006.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Anul acesta, în luna august, Angelina Jolie a vizitat timp de o zi, în calitate de ambasadoare a bunăvoinţei din partea Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), o tabără pentru refugiaţii irakieni amplasată într-o suburbie a oraşului Bagdad.
"Acesta este un moment în care lucrurile par să se îmbunătăţească pe teren însă irakienii au nevoie de mult sprijin şi ajutor pentru a-şi reface vieţile", declara Angelina Jolie.
"E nevoie de multă tărie pentru a putea duce o astfel de viaţă. Nu ştiu dacă eu aş fi suficient de puternică pentru a supravieţui unor astfel de lucruri", a adăugat Jolie.
Actriţa americană a vizitat peste 20 de tabere de refugiaţi din Irak, Afganistan, Pakistan şi Sudan, de când a devenit ambasador al bunăvoinţei pentru această agenţie, în 2001.
Circa 1,6 milioane de irakieni continuă să fie refugiaţi în propria lor ţară, în timp ce alţi 300.000 s-au întors deja la casele lor, profitând de o îmbunătăţire generală a condiţiilor de viaţă în ultimul an.
În urmă cu două luni, Brad Pitt, a cărui fundaţie "Make it Right" a contribuit la reconstrucţia oraşului New Orleans, devastat de uraganul Katrina, a primit un premiu pentru acţiunile sale umanitare, distincţia fiindu-i acordată în cadrul galei Clinton Global Initiative, organizată de fostul preşedinte american.
"Make It Right a depăşit aşteptările mele", a spus Pitt, care a înfiinţat fundaţia în 2007.
"Criteriile noastre erau ca respectivele case să fie sustenabile, să arate bine, să reziste la furtuni şi să aibă în vedere în primul rând siguranţa familiilor, dar şi preţul lor mic", a explicat acesta.
Make It Right a ridicat 13 case în zona 9th Ward din New Orleans, oraşul fiind devastat de uraganul Katrina în 2005.
Fiecare casă este ridicată cu tehnici ecologice, izolată termic, această caracteristică reducând dramatic costurile pentru energie.
Pitt a spus că cea mai mare provocare a fost să facă în aşa fel încât oamenii să îşi permită să cumpere asemenea case. Actorul a adăugat că, în medie, costurile pentru întreţinerea unei asemenea case se ridică la 35 de dolari pe lună, dar el ar vrea ca acestea să ajungă la zero, în viitorul apropiat.
Mii de oameni şi-au pierdut casele din cauza uraganului Katrina, care a inundat aproximativ 80 la sută din New Orleans. Circa 1.500 de persoane au murit în urma dezastrului, care a produs pagube de 80 de miliarde de dolari.
George Clooney, câştigător al unui premiu Oscar pentru rolul din "Syriana", este celebru şi datorită eforturilor sale depuse pentru atragerea atenţiei asupra unor crize politice şi sociale internaţionale, printre care se numără şi cea din Darfur, Sudan.
La începutul anului, actorul, care este Mesager al Păcii din partea Naţiunilor Unite, l-a rugat pe preşedintele american Barack Obama să trimită în regiunea Darfur din Sudan un comisar permanent, care să raporteze direct către Casa Albă despre tot ceea ce se întâmplă acolo.
În opinia actorului, Statele Unite ar trebui să negocieze cu China în legătură cu interesele comune din regiune şi să facă presiuni asupra guvernului Sudanului pentru a stopa atrocităţile.
George Clooney a înmânat cele 250.000 de semnături obţinute de organizaţia Save Darfur preşedintelui Barack Obama şi vicepreşedintelui american, Joe Biden.
Războiul din Sudan a izbucnit în 2003, când un grup de rebeli africani originari din Darfur au ridicat armele împotriva guvernului sudanez, plângându-se de discriminare şi neglijenţă. Aproape 2,5 milioane de oameni au devenit refugiaţi, în conflict murind circa 300.000 de persoane
Luna trecută, fondatorul companiei Microsoft şi filantropul american Bill Gates a anunţat acordarea unei donaţii de 120 de milioane de dolari în favoarea unor programe de dezvoltare a securităţii alimentare în Africa şi în India.
Mai multe proiecte de dezvoltare agricolă , însumând 120 de milioane de dolari, finanţate de fundaţia lui Bill Gates, încearcă să rezolve problemele de securitate alimentară pe termen lung, au explicat reprezentanţii organizaţiei Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA), una dintre organizaţiile beneficiare ale acestei donaţii.
AGRA a anunţat primirea unei burse de 15 milioane de dolari pentru susţinerea politicilor agricole în cinci ţări africane: Etiopia, Ghana, Mali, Mozambic şi Tanzania.
Potrivit ONU, un miliard de locuitori suferă de foame în lume. Fundaţia lui Bill Gates, cel mai bogat om din lume, are un buget de 3,8 miliarde de dolari pentru anul 2009.
"Spre deosebire de fermierii din restul lumii, fermierii africani, în majoritatea lor fiind femei, nu primesc niciun sprijin din partea guvernelor ţărilor lor", a reamintit Kofi Anan, preşedintele Consiliului AGRA şi totodată fostul secretar general al Naţiunilor Unite.
Celelalte proiecte finanţate de Fundaţia Gates, potrivit informaţiilor oferite de directorul adjunct pentru dezvoltare al fundaţiei, Roy Steiner, vor ajuta populaţiile din Kenia, Malawi, Zambia, Uganda şi India.
Aceste proiecte vizează sectoare foarte diverse, precum cercetări în domeniul culturilor de legume, fructe, ierburi fine şi flori (19 milioane de dolari), promovarea cartofului dulce, diversificarea cerealelor, dezvoltarea unei reţele radio pentru fermieri sau încurajarea legăturilor dintre pieţe şi şcoli.
În India, Fundaţia Gates va finanţa un proiect de gestionare a apei în favoarea populaţiei feminine.
La începutul lui 2009 actorul Ben Affleck, recompensat cu un premiu Oscar, a scris un articol, de aproape o mie de cuvinte, despre conflictele din RD Congo, în revista Time, încercând astfel să atragă atenţia publicului asupra problemelor din Africa.
"Călătoresc în Congo din 2007 pentru a învăţa. Revista Time a fost de acord să publice materialul meu de jurnalist amator, dat fiind această criză urgentă", scria Affleck.
Conflictul din estul RD Congo durează de mulţi ani, cu violenţe etnice izvorâte din genocidul rwandez, din 1994, în care extremiştii Hutu au atacat populaţia Tutsi. Din 1998, aproximativ 5,4 milioane de persoane au murit în războiul din Congo, care a atras crize umanitare, de la foamete, la epidemii.
În materialul actorului publicat în Time, se găsesc informaţii despre liderul Tutsi Laurent Nkunda, pe care Affleck l-a cunoscut personal şi care ulterior a fost acuzat de crime de război, dar şi despre grupările implicate în conflict, care au dus la apariţia "crizei urgente" în Congo.
Ben Affleck a vorbit şi despre civilii pe care i-a cunoscut, care spuneau că "nu mai vor genocide".
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe