Vedetele care adoptă copii din ţări sărace fac mai mult rău decât bine
Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool spun că cererea de copii din partea familiilor din Vest face ca multe familii numeroase din ţările în curs de dezvoltare să-şi trimită copiii la orfelinat pentru a fi daţi spre adopţie.
, psihologii care au emis acest avertisment au făcut un apel la un control mai strict al adopţiilor internaţionale, pentru a se pune capăt unui "mecanism de piaţă" care afectează copiii şi "încalcă drepturile acestora".
Ideea ar putea să supere multe cupluri din Marea Britanie care încearcă să adopte copii din străinătate, din cauza dificultăţilor întâmpinate pentru adoptarea unui copil din propria ţară.
Procesul a fost numit "efectul Madonna", pentru că s-a accentuat după ce în 2006.
"Unele vedete au încurajat fără să se gândească adopţiile internaţionale, deşi datele indică faptul că 96% din copiii din orfelinatele din Europa şi probabil din lume nu sunt cu adevărat orfani, având cel puţin un părinte, un lucru cel mai adesea cunoscut de autorităţi", a spus acesta.
Profesorul a mai adăugat că guvernele şi orfelinatele au obţinut câştiguri substanţiale de pe urma proceselor de adopţie.
Raportul cercetătorilor concluzionează că orfanii ar trebui să fie îngrijiţi în instituţii din propria ţară şi că adopţiile internaţionale ar trebui privite ca o ultimă soluţie.
Printre vedetele care au adoptat copii din străinătate se numără şi actorii şi , care au înfiat doi băieţi, Maddox, originar din Cambodgia, şi Pax Thien, venit din Vietnam, şi o fetiţă, Zahara, din Etiopia.