- Home
- Life-Inedit
- VELES, (05.12.2016, 10:16)
- Departamentul Cultură Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Veles, orăşelul bogat din ştiri false livrate americanilor. Sute de adolescenţi, venituri de mii de euro din „aurul digital”
Veles, un orăşel din Macedonia a schimbat soarta SUA. Simplu. Tinerii au pompat fake-uri care au avut succes. Succesul le-a adus publicitate, prin algoritmul google. În acest fel, au câştigat bani. Mii de euro pe zi, relatează un reportaj BBC.
Urmărește
1144 afișări
Veles, orăşelul bogat din ştiri false livrate americanilor. Sute de adolescenţi, venituri de mii de euro din „aurul digital” (Imagine: bbc.com)
Un orăşel din Macedonia a schimbat soarta SUA. Simplu. Tinerii au pompat fake-uri care au avut succes. Succesul le-a adus publicitate, prin algoritmul google. În acest fel, au câştigat bani. Mii de euro pe zi.
Unul dintre aceşti tineri stă la o cafea. Este nebărbierit de câteva zile. Nu este agresiv, din contră, e îmbrăcat şcolăreşte. ”Americanilor le plac ştirile noastre şi noi am profitat de acest lucru şi am făcut bani. Cui îi pasă că aceste ştiri sunt false?” Este unul dintre tinerii din Veles care pun în undă falsuri, aceste falsuri au influenţat jocul alegerilor din SUA. Culmea, fake-urile, în general, nici nu erau produse 100% de el. Tânărul copia fake-uri de acelaşi fel. Goana după aurul digital a dat lovitura în Veles Macedonia. Tânărul a dat copy-paste şi a împachetat totul sub un titlu atrăgător, apoi a plătit ca Facebook să-i împrăştie articolul spre audienţa americană. Şi cum click-urile nu s-au lăsat aşteptate prea mult, banii au venit. 1.800 euro pe lună, cât a câştigat tânărul, este nimica toată. În Veles se câştigau şi mii de euro pe zi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
”Nu ne pasă cum votează America. Ne interesează să avem bani pentru haine şi băutură”, sună motivaţia tânărului pe nume Goran.
Goran are 19 ani şi este student şi este unul din sutele de adolescenţi din Macedonia care se află în spatele industriei ştirilor false - adevărată industrie din micul oraş Veles, ce a inventat ştiri false pro-Trump în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din SUA.
Deşi nu este suficient de sigur pentru a-şi dezvălui identitatea, vara trecută, Goran a început să inventeze ştiri senzaţionale prin plagierea site-urilor americane de dreapta.
Folosind „tehnica” copy-paste pentru a prelua diferite articole, adolescentul a plătit Facebook pentru a-i distribui articolele în zona publicului-ţintă american doritor să-l cunoască pe Trump, iar când americanii au început să distribuie şi să-i citească ştirile, Goran a câştigat automat venituri din publicitatea de pe site-ul său.
„Aurul digital” reprezintă o mare oportunitate pentru orăşelul Veles, unde salariul mediu este de 350 de euro pe lună. Pe când făcea parte din fosta Iugoslavie, oraşul se chema Titov Veles după fostul preşedinte Iosip Tito, iar astăzi este denumit, în glumă, „Trump Veles”.
În micul orăşel macedonean, unii adolescenţi muncesc opt ore pe noapte la ştirile false care dezinformează, înainte de orele de şcoală. Fabricarea ştirilor triviale şi false pe site-urile mass-media ce par americane nu este ilegală, însă se pune problema moralităţii prin distribuirea de conţinut fals către cititori.
"Nu există bani murdari în Veles," insistă Slavco Chediev, primarul oraşului, adăugând că este mulţimit dacă antreprenorii au influenţat rezultatul alegerilor americane.
Ubavka Janevska, jurnalist de investigaţie care cercetează site-urile de ştiri false, a identificat şapte echipe de sine stătătoare din Veles care colportează ştiri false, estimând că există şi sute de tineri aflaţi încă în şcoală care lucrează individual.
"Mă îngrijorează moralitatea tinerilor din Veles. De la alegerile din SUA, ei se gândesc numai la minciuni şi la cum pot scoate bani din minciuni. În decembrie, în Macedonia, avem alegeri parlamentare. Am depistat trei domenii false înregistrate în Serbia sau Croaţia. Aceste site-uri deja inventează minciuni despre partidul de opoziţie, ceea ce ar putea produce mult rău în cadrul campaniei electorale.", mai spune jurnalista.
Reportajul BBC poate fi citit integral aici.
Citeşte şi: Autobuz Hippie ultramodern pentru secolul 21
Citeşte şi: Ninsoare la tropice. La Honolulu-Hawaii
Citeşte şi: Madonna a dezvăluit că a fost în patul lui Donald Trump, atunci când a pozat pentru o revistă
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe