Vezi aici care sunt cei mai populari artişti pe scena muzicală a anului 2009

Anul 2009 pe scena muzicală internaţională a fost marcat de o infuzie de artişti tineri în elita concertistică mondială, care vin să se alăture unor veterani precum Madonna şi U2, situaţi în fruntea topului celor mai populare turnee, dar şi de dispariţia "regelui muzicii pop" Michael Jackson.

Urmărește
417 afișări
Imaginea articolului Vezi aici care sunt cei mai populari artişti pe scena muzicală a anului 2009

Vezi aici care sunt cei mai populari artişti pe scena muzicală a anului 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

TURNEE - ÎNCASĂRI - SPECTATORI

O privire asupra clasamentului celor mai profitabile turnee din 2009 arată că pasionaţii de muzică live au dorit să vadă numeroşi muzicieni în concert în acest an. 12 artişti din clasamentul celor mai profitabile 25 de turnee ale anului au depăşit pragul de un milion de spectatori, iar Madonna şi U2 s-au situat în fruntea clasamentelor celor mai populare turnee din 2009, cu 2,1 milioane de spectatori, respectiv 3 milioane de spectatori, potrivit Billboard Boxscore.

În privinţa încasărilor, cinci turnee au depăşit pragul de 100 de milioane de dolari, iar 18 artişti au trecut de limita celor 50 de milioane de dolari. Pe prima poziţie s-a situat trupa irlandeză U2, care a obţinut, cu turneul mondial "360° Tour", 311,6 milioane de dolari din încasări. Concertele susţinute de U2 în 2009 fac parte din prima etapă a acestui turneu mondial, iar strategia trupei irlandeze de mărire a capacităţii scenice, cu ajutorul unei uriaşe scene mobile rotative, o premieră în domeniu, a avut rezultatele scontate. Fiecare concert a generat încasări medii de 7 milioane de dolari, fiind urmărit, în medie, de aproape 70.000 de spectatori - un nou record în domeniu.

Cu alte 50 de concerte programate pentru 2010, cei de la U2 au toate şansele să depăşească 600 de milioane de dolari din încasările pentru un turneu mondial şi să depăşească recordul deţinut de turneul "Bigger Band" al trupei britanice Rolling Stones, care în perioada 2005-2007 a generat încasări de 558 de milioane de dolari.

Cea de-a doua parte a turneului mondial "Sticky & Sweet" al Madonnei a obţinut încasări de 222 de dolari în 2009, fiind turneul cu cele mai mari încasări al unui artist solo - 4,8 milioane de dolari şi o medie de 47.565 de spectatori.

Bruce Springsteen şi-a continuat "maratonul" alături de E Street Band şi în 2009, cu turneul "Working on a Dream", care a generat încasări totale, în acest an, de 156,3 milioane de dolari, dintr-un total de 72 de concerte, la care au asistat 1,7 milioane de spectatori.

Revenirea trupei AC/DC în circuitul show-urilor live, după o absenţă de opt ani, s-a produs în 2009, turneul mondial de promovare al albumului "Black Ice" generând încasări de 135,3 milioane de dolari, iar concertele susţinute de rockerii australieni pe marile stadioane ale lumii au fost urmărite de 1,6 milioane de spectatori.

Pink reprezintă una dintre surprizele clasamentului turneelor din 2009, cântăreaţa americană depăşind nume sonore ale muzicii internaţionale. Anul acesta, ea a obţinut încasări de 102,9 milioane de dolari, iar la spectacolele sale au participat 1,5 milioane de spectatori.

Compozitorul şi violonistul olandez Andre Rieu s-a situat pe poziţia a şasea în acest clasament, cele 112 de spectacole pe care le-a susţinut în 2009, urmărite de 834.992 de spectatori. Turneul său a cumulat încasări de 95,8 milioane de dolari.

Cel de-al doilea an din turneul mondial de promovare al albumului "Viva la Vida or Death and All His Friends" al trupei britanice Coldplay a continuat într-o notă remarcabilă, generând venituri de 84 de milioane de dolari şi strângând un total de 1,2 milioane de spectatori.

Grupul american The Jonas Brothers a dovedit că se află în continuare pe o pantă ascendentă, raportând în 2009 încasări de 73,3 milioane de dolari şi peste un milion de spectatori plătitori la cele 62 de concerte susţinute în acest an.

Kenny Chesney, starul muzicii country, a reuşit să adune, în al şaptelea an consecutiv, peste un milion de spectatori (1.034.021), iar turneul său "Sun City Carnival" a generat încasări de 71 de milioane de dolari.

Fleetwood Mac, una dintre trupele de succes ale anilor '70, a revenit anul acesta în circuitul concertistic în 2009, reuşind să adune 62,6 milioane de dolari din încasări cu ocazia celor 59 de concerte susţinute, la care au asistat 640.201 spectatori.

Turneul mondial susţinut de trupa Dave Matthews Band, în 2009, prin care acestă formaţie al cărui stil îmbină influenţe din jazz, rock, blues, hip-hop şi muzică clasică a promovat albumul "Big Whiskey & the GrooGrux King", a generat încasări de 52 de milioane de dolari şi a fost urmărit de aproape un milion de spectatori.

Vestea bună oferită de acest clasament de final de an se referă la "infuzia" de artişti tineri în elita concertistică mondială. O schimbare în interiorul trendului, dominat în trecut de "veteranii" turneelor mondiale, este evidentă. În acest clasament al celor mai profitabile 25 de turnee din 2009, doi artişti provin din anii '60, patru - anii '70, cinci - anii '80 şi patru - anii '90. Britney Spears, Coldplay şi Brad Paisley şi-au lansat albumele de debut în 1999, însă toţi aceşti muzicieni au ţinut capul de afiş în ultimul deceniu muzical, alături de o serie de muzicieni chiar mai "tineri" decât ei, precum The Jonas Brothers, Il Divo, Lil Wayne (singurul artist hip-hop prezent în Top 25 Tour 2009), Rascal Flatts, Pink şi Nickelback. Pentru o industrie muzicală despre care mulţi credeau că va da semne de sincopă în anii următori în ceea ce priveşte lansarea unor noi nume, acest clasament oferă veşti încurajatoare.

SCURTĂ CRONOLOGIE A ANULUI 2009: PREMII - NOMINALIZĂRI - DISTINCŢII

Veteranul Robert Plant, fostul solist al trupei Led Zeppelin, a câştigat cinci premii la cea de-a 51-a ediţie a galei Grammy, inclusiv cel pentru cel mai bun album al anului, "Raising Sand", o aclamată colaborare cu cântăreaţa Alison Krauss. Printre compatrioţii lui Plant învingători la această gală s-au numărat membrii trupei de rock Coldplay, care au câştigat trei premii, inclusiv cel pentru cea mai bună piesă, şi Adele, care a câştigat premiile pentru cel mai bun debut şi cea mai bună interpretare pop - "Chasing Pavements". În plus, Duffy a câştigat premiul Grammy pentru cel mai bun album pop. Starul muzicii rap Lil Wayne a câştigat patru Grammy, inclusiv pentru cel mai bun album, "Tha Carter III", şi cel mai bine vândut material discografic american în 2008. Cântăreaţa Jennifer Hudson, aflată în centrul unei tragedii la sfârşitul anului trecut, după ce mama, fratele şi nepotul său au fost găsiţi asasinaţi, a câştigat premiul Grammy pentru cel mai bun album R&B.

Cântăreaţa galeză Duffy a fost şi marea câştigătoare la gala BRIT Awards 2009, câştigând trei trofee, inclusiv pentru cel mai bun album - "Rockferry". Americanii de la Kings of Leon, ale căror vânzări din Marea Britanie şi Australia le eclipsează pe cele din propria lor ţară, au fost ceilalţi mari câştigători ai serii, deoarece au fost recompensaţi cu premiile BRIT pentru cea mai bună trupă internaţională şi cel mai bun album internaţional. Katy Perry a fost desemnată cea mai bună cântăreaţă internaţională, iar compatriotul ei, starul hip-hop Kanye West a câştigat premiul BRIT pentru cel mai bun cântăreţ internaţional.

Bono, solistul trupei U2, s-a clasat pe cea mai înaltă poziţie ocupată de artiştii care au fost incluşi pe lista "Agenţilor Schimbării", alcătuită de revista Rolling Stone. Alături de rapperii Kanye West, M.I.A. şi Lil Wayne, solistul trupei U2 se numără printre cele 100 de personalităţi, alături de politicieni, scriitori, filozofi etc, pe care editorii revistei Rolling Stone le consideră determinante pentru viitorul Americii.

Jason Newsted, fostul basist al trupei Metallica, a urcat pe scenă alături de foştii săi colegi din celebra trupă americană de heavy-metal, cu ocazia includerii trupei Metallica în Rock and Roll Hall of Fame, în luna aprilie. Membrii trupei Metallica au declarat că ideea reunirii cu fostul lor basist, care a părăsit trupa Metallica în 2001, le-a venit în 2006, când au asistat la momente stânjenitoare, în timpul includerii trupei Blondie în Rock and Roll Hall of Fame. Trupa Metallica a concertat în cadrul acestei gale, care a avut loc în oraşul Cleveland, pe 4 aprilie. Actualul basist al trupei Metallica, Robert Trujillo, a fost prezent şi el la ceremonie. Ceilalţi muzicieni incluşi în Rock and Roll Hall of Fame au fost Run-D.M.C., Jeff Beck şi Bobby Womack. Muzicienii nominalizaţi au fost aleşi de cei 600 de membrii cu drept de vot ai Fundaţiei Rock and Roll Hall of Fame. Artiştii devin eligibili după trecerea a 25 de ani de la lansarea primului lor material discografic.

George Harrison, fostul membru al trupei Beatles, a primit postum, în 2009, o stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame din Los Angeles, în timpul unei ceremonii la care au participat, printre alţii, Paul McCartney şi Tom Hanks. Amplasată pe celebrul bulevard al celebrităţilor, în apropiere de clădirea Capital Records din Los Angeles, steaua a fost dezvelită şi prezentată publicului de către văduva lui George Harrison, Olivia, şi fiul lor Dhani, în vârstă de 30 de ani. Steaua lui George Harrison este cea de-a 2.382-a de pe Hollywood Walk of Fame.

Cântăreţul galez Tom Jones a fost invitatul de onoare al celei de-a 40-a gale anuale Songwriters Hall of Fame, care a avut loc pe 18 iunie, unde a primit un premiu special pentru întreaga carieră (premiul Howie Richmond Hitmaker). Organizatorii galei Hall of Fame au declarat că alegerea lui Tom Jones s-a datorat succesului său de-a lungul celor cinci decenii de carieră, "excepţionalei longevităţi, realizărilor şi talentului lui artistic". Printre laureaţii acestui premiu din anii precedenţi se numără simbolul casei Motown Diana Ross, diva R&B Whitney Houston şi legenda muzicii latino Gloria Estefan. Printre artiştii incluşi în 2009 în Songwriter Hall of Fame se numără Jon Bon Jovi şi Richie Sambora.

Aretha Franklin, Alicia Keys, Stevie Wonder şi Wyclef Jean au participat la un concert special organizat la New York pentru a celebra cea de-a 91-a aniversare a lui Nelson Mandela. Concertul a avut loc în celebra Madison Square Garden, pe 18 iulie. La acest eveniment au participat şi alte nume importante din showbiz, precum Dave Stewart, Queen Latifah, Cyndi Lauper, Angelique Kidjo, Baaba Maal, Jeese McCartney. Încasările vor fi donate asociaţiei 46664, o fundaţie de caritate înfiinţată de Nelson Mandela, al cărei nume reprezintă numărul pe care el l-a purtat în închisoare. Mandela a fost încarcerat 27 de ani, după ce a luptat împotriva apartheidului în Africa de Sud. La patru ani după ce a fost eliberat, Nelson Mandela a devenit preşedintele acestei ţări.

Beyonce a fost desemnată câştigătoarea prestigiosului premiu "Femeia anului/ Woman of the Year", acordat de revista Billboard, în cadrul unei gale organizate la New York, la sfârşitul lunii septembrie. Acest premiu anual recunoaşte meritele artistice ale câştigătoarei, aleasă dintr-o listă de 30 de femei care au influenţat industria muzicală. Printre celelalte artiste recomenpesate în 2009 s-a numărat şi Lady Gaga, recompensată cu Rising Star Award.

A 25-a aniversare a Rock and Roll Hall of Fame a fost celebrată, în luna octombrie, prin două concerte la care au participat nume sonore din industria muzicală, precum Metallica, Aretha Franklin, Eric Clapton, U2, Bruce Springsteen şi Stevie Wonder. Cele două concerte au avut loc pe 29 şi 30 octombrie, la Madison Square Garden din New York, iar artiştii invitaţi au realizat o rememorare a istoriei muzicii, abordând stiluri diverse, de la rock and roll la soul şi la hard rock.

RECORDURI INEDITE

Trupa americană Black Eyed Peas a stabilit un nou record în industria muzicală, în 2009, după ce s-a menţinut 20 de săptămâni pe prima poziţie în topul Billboard Hot 100 Singles. Prima piesă clasată pe locul întâi a fost "Boom Boom Pow", care a deţinut prima poziţie timp de 12 săptămâni. Formaţia şi-a detronat apoi propria piesă din fruntea clasamentului odată cu lansarea cântecului "I Gotta Feeling", care s-a menţinut pe locul întâi timp de opt săptămâni.

Cântăreţul american Prince este încă un artist foarte apreciat, fapt dovedit în 2009, când biletele pentru cele două concerte pe care urma să le susţină la Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveţia), în iulie, s-au epuizat în mai puţin de opt minute de la punerea lor în vânzare. În 2007, Prince a stabilit un alt record, după ce 4.500 de bilete pentru concertul său de la acelaşi festival de la Montreux s-au epuizat în 10 minute.

AVANCRONICĂ A PREMIILOR ŞI DISTINCŢIILOR MUZICALE ÎN 2010

Grupul suedez ABBA şi trupa punk-rock The Stooges se numără printre legendele muzicale care în 2010 vor fi incluse în Rock and Roll Hall of Fame, într-o ceremonie care va avea loc pe 15 martie, la New York. Trupa britanică rock Genesis, starul muzicii raggae Jimmy Cliff şi formaţia britanică pop The Hollies sunt celelalte trei legende muzicale ce vor fi incluse în Rock and Roll Hall of Fame în 2010.

Michael Jackson va primi postum un premiu Grammy, la gala de decernare care va avea loc în ianuarie 2010, în timp ce canadianul Leonard Cohen va primi un Grammy pentru întreaga carieră, au anunţat organizatorii. Pianistul şi compozitorul André Previn, cântăreţul de blues David "Honeyboy" Edwards şi starul muzicii country Loretta Lynn vor primi, de asemenea, câte un Grammy de onoare. Cea de-a 52-a ediţie a premiilor Grammy va avea loc la Nokia Theatre din Los Angeles, pe 31 ianuarie. Cântăreţele americane Beyonce şi Taylor Swift au primit cele mai multe nominalizări la această gală, concurând la zece, respectiv opt categorii. Taylor Swift, artista americană cu cele mai multe albume vândute în acest an, exceptându-le pe cele ale regretatului Michael Jackson, se va prezenta la gala Grammy 2010 foarte încrezătoare, după recentele ei victorii de la American Music Awards, Country Music Association şi MTV Video Music Awards. O altă cântăreaţă ar putea, însă, să infirme pronosticurile specialiştilor. Excentrica Lady Gaga a primit cinci nominalizări, inclusiv la cele mai râvnite trofee, graţie albumului "The Fame" şi single-ului "Poker Face".

2009 - ANUL DISPARIŢIEI "REGELUI MUZICII POP", MICHAEL JACKSON

Cântăreţul american Michael Jackson, care a fost supranumit "Regele muzicii pop", a murit pe 25 iunie, la vârsta de 50 de ani, după ce a suferit un stop cardiac, lăsând în urmă o carieră fabuloasă, marcată, însă, şi de scandaluri şi dezvăluiri despre stilul său de viaţă excentric.

Michael Jackson, unul dintre cei mai iubiţi artişti din toate timpurile, cu o influenţă majoră asupra industriei muzicale, a lăsat o amprentă de neconfundat asupra muzicii şi culturii.

În timpul carierei sale extraordinare, Michael Jackson a vândut aproximativ 750 de milioane de albume pe plan mondial şi a avut 13 piese pe locul întâi în topuri, graţie cărora el a devenit unul dintre foarte puţinii artişti care au fost incluşi de două ori în Rock and Roll Hall of Fame. The Guinness Book of World Records l-a desemnat pe Michael Jackson drept "Cel mai de succes artist din toate timpurile", iar albumul "Thriller" a fost desemnat "Cel mai bine vândut album din toate timpurile". Michael Jackson a câştigat 13 premii Grammy şi a fost denumit "Artistul secolului" la gala American Music Awards din 2002.

Michael Jackson şi-a început cariera încă din copilărie, devenind un adevărat star la vârsta de 11 ani, alături de fraţii săi din trupa Jackson 5. El a debutat pe cont propriu în 1972, iar la începutul anilor 1980 a contribuit la lansarea unei noi forme de artă, cea a videoclipurilor muzicale, prin videoclipuri devenite celebre, precum "Billie Jean", "Beat It" şi "Thriller". Muzica, stilul şi mişcările sale de dans, printre care "moonwalk", au inspirat generaţii de artişti pop, soul, R&B şi hip-hop.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici