Vezi aici câştigătorii trofeelor "Zece pentru România"

Preşedintele Traian Băsescu, actorul Florin Piersic, jurnalistul Mircea Badea, actriţa Olga Tudorache, sportivii Lucian Bute şi Marian Drăgulescu s-au numărat printre câştigătorii trofeelor "Zece pentru România", acordate luni seară în cadrul unei gale care a avut loc la Ateneul Român din Bucureşti.

Urmărește
331 afișări
Imaginea articolului Vezi aici câştigătorii trofeelor "Zece pentru România"

Traian Băsescu, Florin Piersic, Mircea Badea, Lucian Bute, printre laureaţii "Zece pentru România" (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Traian Băsescu a fost urmat la categoria "Politicieni", în ordine, de: Mircea Geoană, Crin Antonescu, Corneliu Vadim Tudor, Sorin Oprescu, George Becali, Emil Boc, Ion Iliescu, Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Năstase.

Şeful statului nu a fost prezent la Gala "Zece pentru România" pentru a-şi ridica trofeul.

Un alt trofeu "Zece pentru România", la categoria "Jurnalişti", a fost câştigat de Mircea Badea. El a fost urmat, la această categorie, în ordine de: Andreea Esca, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Robert Turcescu, Gabriela Vrânceanu Firea, Radu Moraru, Marius Tucă, Mihai Gâdea şi Emil Hurezeanu.

Mircea Badea nu a fost prezent la ceremonie pentru a-şi ridica premiul. "Câştigătorul validat de votul publicului afirmă că nu este, nu se consideră ziarist, iar noi îi respectăm opinia", a explicat Melania Medeleanu, cea care a moderat Gala "Zece pentru România" alături de Mihai Tatulici.

La categoria "Actori", câştigător a fost Florin Piersic, care a obţinut acest trofeu pentru a treia oară. Piersic a fost urmat în top de: Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Gheorghe Dinică, Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Jean Constantin, Adela Popescu, Draga Olteanu Matei şi Gheorghe Visu. Înainte de acordarea trofeului a fost prezentată o înregistrare cu Gheorghe Dinică, premiat la Gala "Zece pentru România" din 2007, publicul de la Ateneul Român ridicându-se în picioare şi ţinând un moment de reculegere în amintirea cunoscutului actor.

Laudatio pentru Florin Piersic a fost făcut de fiul său, Florin Piersic Jr. "Mi-e foarte greu să spun ceva (...) Este, probabil, singurul actor care te poate face să râzi şi să plângi la distanţă de cinci secunde. E o comoară naţională", a spus Florin Piersic Jr despre tatăl său.

La începutul discursului său, Florin Piersic i-a dedicat trofeul primit actriţei Olga Tudorache, prezentă în sală. "Doamna Olga Tudorache, nu aţi fost nominalizată (la categoria "Actori", n.r.), dar eu vă dau premiul meu", a spus Piersic. "Toată lumea spune "Piersic acesta vorbeşte mult". Totul este să ai ce să spui, poveştile mele au tâlc", a spus actorul, părând afectat de faptul că Melania Medeleanu l-a întrebat, înainte de a-şi începe discursul: "Domnule Piesic, când ne întoarcem pe scenă?".

Piersic şi-a prezentat şi o parte dintr-un monolog în limba rusă pregătit pentru Mihail Gorbaciov, invitatul special al galei din acest an, care nu a mai participat la eveniment, din cauza unor probleme medicale.

La categoria "Interpreţi vocali" câştigătoare a fost Andra. Ea a fost urmată în clasament de Irina Loghin, Ştefan Bănică Jr, Fuego, Maria Ciobanu, Nicolae Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Maria Dragomiroiu, Petrică Mâţu Stoian şi Ionuţ Dolănescu.

"Sincer, nu mă aşteptam să câştig pentru a treia oară consecutiv. Mulţumesc celor care au încredere în mine. Vreau să cred că faptul pentru care sunt aici este faptul că interpretez atât muzică uşoară, cât şi populară cu aceeaşi plăcere", a spus Andra. Despre câştigătoare a vorbit, în timpul Galei, Margareta Pâslaru.

Lucian Bute şi Marian Drăgulescu au împărţit trofeul "Zece pentru România" la categoria "Sportivi". Ei au primit această distincţie la dorinţa organizatorilor, deşi Adrian Mutu a fost câştigătorul acestei categorii în urma votului publicului. Clasamentul publicului a fost astfel: Adrian Mutu, Cristian Chivu, Marian Drăgulescu, Lucian Bute, Bănel Nicoliţă, Cătălin Moroşanu, Mirel Rădoi, la egalitate cu Camelia Potec, Andrei Pavel, Rareş Dumitrescu şi Victor Hănescu.

Mihai Tatulici a anunţat, însă, în timpul Galei, că, prin regulamentul concursului "Zece pentru România", organizatorii îşi rezervă dreptul de a da trofeele altor personalităţi, care au avut performanţe în acest an. "Decizia a fost luată din cauză că şi Mutu şi Chivu au mai primit acest trofeu şi pentru că anul ăsta pentru fotbal a fost catastrofal", a spus Tatulici.

La categoria "Oameni de afaceri", câştigătorul trofeului a fost Ion Ţiriac. În clasament au urmat: George Becali, Silviu Prigoană, Ilie Năstase, Dinu Patriciu, Cristian Ţânţăreanu, Adrian Porumboiu, Irinel Columbeanu, Dan Voiculescu şi George Copos. Camelia Şucu a făcut laudatio pentru Ion Ţiriac.

În cadrul galei au mai fost acordate trofee de excelenţă "Zece pentru România" pentru întreaga carieră.

Un astfel de trofeu i-a fost acordat istoricului Lucian Boia. În lipsa celui care trebuia să-i facă laudatio, Adrian Cioroianu, despre Lucian Boia a vorbit Emil Hurezeanu. "Mulţumesc celor care mi-au dat această distincţie, pe care o dedic cititorilor mei, dar, mai presus de toate, amintirii mamei mele, cea care (...) a crezut cu tărie în destinul meu de istoric", a spus Lucian Boia.

Trofee de excelenţă pentru întreaga carieră au fost acordate şi sportivului Ivan Patzaichin, despre care a vorbit Elisabeta Lipă, şi antrenorului Octavian Bellu, căruia i-a făcut laudatio Ilie Năstase.

Un trofeu de excelenţă pentru întreaga carieră a fost acordat şi actriţei Olga Tudorache. Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu a fost cel care a făcut laudatio pentru cunoscuta actriţă. "Vreau să-mi permiteţi să mă înclin în faţa dumneavoastră", a spus Constantinescu. "Dumneavoastră, mai mult decât un monstru sacru, reprezentaţi ceva de care avem nevoie, dimensiunea tragică. Sigur că râsul este bun, vindecă, ne asigură supravieţuirea, dimensiunea tragică este singura care ne poate duce în istorie. Dumneavoastră, prin fiecare apariţie, aduceţi acea profunzime spre care mai suntem câţiva care tânjim", a mai spus Emil Constantinescu.

Olga Tudorache a răspuns simplu: "Vă mulţumesc, asta e tot".

Şi sportiva Iolanda Balaş-Soter a primit un trofeu de excelenţă pentru întreaga carieră, laudatio fiind făcut de Doina Melinte, un asemenea trofeu fiind primit şi de chirurgul şi academicianul Leon Dănăilă (laudatio a fost făcut de academicianul Alexandru Surdu).

Un alt trofeu de excelenţă a fost primit de Ion Diaconescu, fost preşedinte al PNŢCD şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, "pentru o viaţă dedicată partidului". Laudatio pentru Ion Diaconescu a fost făcut de Mircea Ionescu-Quintus.

"Am făcut 17 ani de puşcărie. Puşcăriile de la ora actuală par pensioane pe lângă puşcăriile îndurate de noi. Şi după ce am ieşit din puşcărie am fost supravegheaţi, ni s-au făcut atâtea greutăţi pe care nu le-am uitat nici până în ziua de astăzi. A venit Revoluţia din '89 şi cu ocazia aceasta s-au făcut paşi mari, paşi de despărţire de lumea comunistă, dar această despărţire de lumea comunistă, din punctul meu de vedere, nu a reprezentat o ruptură chiar aşa cum trebuia", a spus, printr-un mesaj transmis în direct, Ion Diaconescu.

În cadrul galei au mai primit trofee de excelenţă "Zece pentru România" Ioan Savu şi Dumitru Dincă, eroi ai Revoluţiei din 1989.

Totodată, competiţia "Zece pentru România" a introdus trei categorii noi în acest an, "în concordanţă cu priorităţile actuale şi cu evoluţia societăţii româneşti": "Oraşe", "Licee" şi "Branduri româneşti".

Astfel, la categoria "Oraşe" au fost premiate Cluj-Napoca şi Constanţa, care oferă cele mai ridicate standarde de viaţă.

La categoria "Licee" a fost premiat Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa. Laudatio a fost făcut de regizorul Stere Gulea, care a absolvit acest colegiu.

Categoria "Branduri româneşti" a fost câştigată de Borsec.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici