VIDEO | În casă cu agresorul în timpul izolării. Alexandra Stan, exclusiv la Marius Tucă Show, despre soluţiile pe care le au victimele violenţei

Ediţie specială ”Marius Tucă Show”, luni, 13 aprilie, de la ora 17.00. Invitată a fost artista Alexandra Stan.

Urmărește
1734 afișări

Dialogul purtat de artista Alexandra Stan cu jurnalistul Marius Tucă. Numar de telefon unde pot fi reclamate violenţele domestice: 0800500333

T: Există un chin al victimelor ce stau in izolare, atunci când victima se află în casă cu agresorul?

A.S: Da, este o problema la noi in Romania, prin asta am trecut si eu.

T: Cum vezi rezolvarea?

A.S: Fiind o problemă aparte, pana acum daca mai ieseau din casa, acum, că mai trecem si prin stresul acesta, provoacă mai multa tensiune si creşte numarul situatiilor de violenta domestica, problema este ca femeile si copii nu mai au unde pleca.

T: E izolare, nu ai voie sa pleci ce rezolvare au?

A.S: Ar trebui sa sune la numărul special la care vor raspunde persoane avizate. In cazul in care femeile vor vrea sa plece din casa in care sunt agresate, sunt multe agentii dispuse sa ajute. Eu nu am mai trecut prin violenta de 5 ani si acum daca se intampla violente multe femei nu stiu ca exista un numar de telefon, asociatii care sa le ajute cu cazarea agentii care le ajuta cu un loc de munca.

 


Prin telefon: Monaliza Cristea, directorul Direcţiei Prevenirea şi Combaterea Violenţei domestice din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse (ANES) 

M.C. Trebuie sa incercam sa punem capat acestor violente, multumesc Alexandrei pentru campanie, trebuie sa sprijinim victimele.

T: A crescut numarul abuzurilor in aceasta perioada?

M. C : Da, avem 251 de apeluri, fata de 2019 cand am avut 119, practic s-au dublat. A fost o dilema, ce sa facem cu infractorii, infractorul trebuie sa paraseasca instant locul de violenta, nu este o solutie cazarea agresorului.

T: Care este procedura de la Call Center cum verificati cazurile pentru veridicitate?

M: Noi tratam toate apelurile ca adevarate, daca consideram ca este o urgenta se face imediat legatura la 112. Daca nu este un caz in desfasurare mergem pe calea directionarii informarii.

T: Exista cadru legal pentru îndepartarea agresorului?

M: Am introdus o lege care ne permite sa emitem un ordin de priotectie provizoriu prin care politistul poate intervenii.

T: Multe familii au si copii si sunt afectati si copii.

A.S: De asta ne luptam sa scoatem agresorul din casa daca scoti femeia si o protejezi dar ce faci cu copilul? Copilul trebuie sa mearga la scoala.

T: Au curaj femeile sa sune?

A.S: Din punctul meu de vedere nelovindu-ma direct de problema este destul de complica,t eu daca as fi victima tot mi-ar fi frica sa sun, agresorul este indepartat cateva zile apoi exista un proces, cine le protezeaja pe femei, in multe cazuri agresorul se intoarce.

M.C: Eu cred ca femeile din Romania au inceput sa capete curaj, o spun datele. Datoram in mare parte si politiei pentru implicarea in ajutorul victimelor si munca de educare.

A.S: Am inteles de la niste fani ca in Germania exista un cod pe care il pot rosti in anumite situatii, v-ati gandit pentru aemenea consemne si la noi?

M: Exploram si noi astfel de solutii cu cei de la 112. Am mai vorbit cu un lant de farmacii pentru ca in anumite zone din Spania s-a introdus cu succes un asemenea consemn. Vom vedea ce putem face.

T: Exista si partea finaciara, femeia depinde financiar de barbat.

M.C: Ne-am gandit la un proiect, Venus, Incepand cu 4 martie avem un lot de 42 de apartamente pentru sprijinul victimelor, si 42 de cabinete de consultare vocationala.

A.S: Reteaua acesta este nationala?

M.C: Da este nationala pe langa alte servici functionale.

A.S: A fost facuta o campanie si la nivel de om?

M.C. Da a fost, vom face in continuare campanii prin care vom incerca sa ajungem cat mai multe persoane.

A.S: Stiu ce inseamna sa fi agresata am avut noroc ca am avut sprijin familial financiar.

T: In ce masura se face educatie pe acest subiect in România?

M: Cam putin, avem campanii prin licee scoli, tinerii au venit cu idei geniale cred ca tanara generatie incepe sa isi schimbe mentalitatea dar este nevoie de trei generatii.

A.S: Nu te invata nimeni cum sa iti gestionezi emotiile de aceea ajungi agresiv.

T: Este o trauma foarte mare pentru copii sa isi vada parintii batuţi de parteneri.

A.S: Eu cred ca ne-a gasit pandemia cu multe lucruri neterminate si acum cu statul in casa ies la suprafata. Dar avem multe organizatii care mai ajuta victimele. Dar oamenii cand sunt saraci nu mai au timp sa se gândească la ce simt

T: Multumim pentru implicare.

A.S: Sunt foarte suparata pe colegii mei ca nu au vrut sa afiseze numarul de urgenta la care se poate suna pentru ajutor.

T: Ce faci in izolare?

A.S: Am mai iesit pe langa casa la plimbari. Am noroc ca stau langa faleză mai ies imi pun masca, manusi. Gatesc tot felul de chestii.


Cântăreaţa îţi va vorbi despre creşterea dramatică a cazurilor de violenţă domestică în vreme de coronavirus.

În România, sute de mii de femei şi copii, sunt obligaţi să se izoleze, împreună cu un adult abuziv şi împotriva căruia autorităţile sunt incapabile să ia măsuri eficiente.

Vei afla ce poţi face în cazul în care eşti victimă şi unde te poţi adresa pentru a fi în siguranţă. Artista îţi va dezvălui care sunt proiectele pe care le are şi cum trece peste această perioadă de grea încercare.

Sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute, începând cu ora 17.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici