În ultimii ani, problema sacoşelor reutilizabile din plastic, folosite mai ales pentru cumpărături, a devenit alarmantă la nivel global. Acestea sunt mai rezistente decât pungile obişnuite, care au devenit treptat simbolul mişcării internaţionale împotriva risipei, şi le-au oferit o alternativă cumpărătorilor preocupaţi de problema mediului înconjurător.
Totuşi, pentru a realiza aceste sacoşe mult mai solide este nevoie şi de o cantitate semnificativ mai mare de plastic. Asta înseamnă că situaţia generală nu este neapărat mai bună, aşa cum s-ar fi sperat, ci chiar mai gravă. Indiferent de cum arată şi cum este utilizat produsul final, plasticul tot ajunge în lume şi are aceleaşi efecte catastrofale din punctul de vedere al ecologiştilor, a relatat Quartz.com. Una dintre problemele presante pe Glob este aruncarea necorespunzătoare a deşeurilor, pe care introducerea sacoşelor reutilizabile nu o rezolvă în niciun fel. Mai mult, rata emisiilor de gaze care rezultă în urma procesului de fabricaţie a acestora este considerabil mai mare decât în cazul clasicelor pungi de plastic.
Până acum, statisticile din 2019 au înregistrat 1,5 miliarde de sacoşe reutilizabile vândute numai pe teritoriul Regatului Unit, ceea ce înseamnă aproximativ 54 de pungi „de folosit într-o viaţă” în fiecare locuinţă britanică.
Deşi mai multe state au introdus taxe suplimentare pentru pungile de plastic, studiile au confirmat o creştere a numărului de sacoşe şi, în consecinţă, mai multă poluare provocată diresct sau indirect de către acestea.
„Am înlocuit o problemă cu alta”, a comentat Fiona Nicholls, membră Greenpeace. „Sacoşele de folosit o viaţă întreagă sunt folosite cel mult o săptămână în majoritatea cazurilor”, a mai adăugat ea. „Atunci când ieşim din casă, ar trebui să luăm la noi sacoşa la fel cum facem cu telefoanele.”