VIDEO O sondă spaţială Nasa a „atins” Soarele. Explorarea coroanei îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine exploziile solare
Lansat în 2018, Parker se afla la 13 milioane de kilometri de centrul Soarelui când a traversat pentru prima dată graniţa neregulată şi neuniformă dintre atmosfera solară şi vântul solar de ieşire. Nava spaţială s-a scufundat şi a ieşit din coroană de cel puţin trei ori, fiecare dintre ele fiind o tranziţie lină, potrivit oamenilor de ştiinţă.
„Prima şi cea mai dramatică dată am stat sub ea timp de aproximativ cinci ore… Acum s-ar putea să vă gândiţi că cinci ore nu înseamnă mare lucru”, a declarat Justin Kasper de la Universitatea din Michigan pentru reporteri. Dar el a precizat că Parker s-a mişcat atât de repede încât a acoperit o distanţă imensă în acest timp, străbătând cu peste 100 de kilometri pe secundă.
Coroana a părut mai prăfuită decât se aştepta, potrivit lui Raouafi. Viitoarele excursii coronale îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine originea vântului solar, a spus el, precum şi modul în care acesta este încălzit şi accelerat în spaţiu.
Datele preliminare sugerează că Parker a pătruns, de asemenea, în coroană în timpul celei de-a noua apropieri din luna august, dar oamenii de ştiinţă au declarat că sunt necesare mai multe analize. Luna trecută a făcut a zecea apropiere de Soare.