VIDEO | Prima misiune exclusiv feminină în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale, un succes

Prima misiune în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) care a fost efectuată doar de astronaute - ce trebuia să aibă loc în luna martie, dar a fost anulată din cauza lipsei unui costum de o mărime potrivită - s-a încheiat cu succes vineri seară, a anunţat NASA, potrivit nytimes.com.

Urmărește
564 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Prima misiune exclusiv feminină în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale, un succes

Prima misiune exclusiv feminină în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale, un succes

În luna martie, oficialii NASA au anulat ceea ce ar fi trebuit să fie o misiune premieră, după ce şi-au dat seama că au un singur costum de dimensiuni potrivite şi nu două. La misiune urmau să ia parte astronautele Christina Koch şi Anne McClain, care, în cele din urmă, a fost înlocuită cu un coleg, pentru că nu s-a găsit pe ISS un costum spaţial de mărime medie. În condiţiile date, este mai uşor şi mai rapid de modificat structura echipei de astronauţi decât costumele spaţiale, au declarat la momentul respectiv reprezentanţii NASA.

Vineri, misiunea în afara ISS a fost efectuată de astronautele Christina Koch şi Jessica Meir. Acestea au înlocuit un sistem de control al bateriilor care s-a defectat la sfârşitul săptămânii trecute.

 

 

 

Misiunea în afara ISS a început la ora 11.38 GMT şi a durat şapte ore şi 17 minute. Misiunea s-a desfăşurat conform planului.

Aceasta a fost a patra misiune în afara ISS pentru Koch şi prima pentru Meir.

Meir a venit pe ISS în luna septembrie şi atât ea, cât şi Koch s-au alăturat echipei de astronauţi a NASA în 2013. Clasa lor a avut cel mai mare procentaj de astronauţi candidaţi femei din istoria NASA.

După eşecul din luna martie, NASA a fost acuzată de sexism, mai ales că majoritatea angajaţilor sunt bărbaţi.

Sally Ride a fost prima femeie americană care a călătorit în spaţiu, la bordul navei spaţiale Challenger, 1983.

Un an mai târziu, astronauta sovietică Svetlana Savitskaia devenea prima femeie care a participat la o ieşire în afara staţiei spaţiale (Salyut 7).

Peste 500 de persoane au ajuns în spaţiu până în prezent, dar numai 11% au fost femei.

Pe de altă parte, în luna aprilie, misiunea pe ISS a astronautei americane Christina Koch a fost extinsă la 11 luni, ceea ce înseamnă că aceasta va stabili un nou record pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spaţiu de o femeie, 328 de zile. Koch, în vârstă de 40 de ani, a sosit pe ISS pe 14 martie, pentru o misiune care urma să dureze şase luni. Misiunea ei a fost prelungită până în februarie 2020.

Anterior, recordul în domeniu i-a aparţinut tot unei astronaute a NASA, Peggy Whitson, care a petrecut 288 de zile la bordul ISS, în anii 2016 - 2017, potrivit Agenţiei spaţiale americane.

Foto: Hepta

Taguri:
femei,
iss,
premieră

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici