Videoclip realizat de Banksy despre dezastrul din Fâşia Gaza - IMAGINI surprinse la 6 luni de la finalul războiului

Celebrul artist stradal britanic Banksy a publicat, joi, un mini-documentar pe site-ul său, banksy.co.uk, în care arată condiţiile dezastruoase din Gaza la şase luni de la finalul războiului dintre conducătorii islamişti ai Hamas, care controlează enclava, şi Israel.

Urmărește
1092 afișări
Imaginea articolului Videoclip realizat de Banksy despre dezastrul din Fâşia Gaza - IMAGINI surprinse la 6 luni de la finalul războiului

Videoclip realizat de Banksy despre dezastrul din Fâşia Gaza

Israelul a fost criticat pentru numărul mare de decese în rândurile civililor palestinieni din timpul conflictului, inclusiv de Statele Unite ale Americii, principalul său aliat. Peste 2.100 de palestinieni au fost ucişi în timpul luptelor, cei mai mulţi civili şi copii, în timp ce doar 67 de soldaţi israelieni şi şase civili şi-au pierdut viaţa.

Documentarul cu o durată de două minute a fost publicat joi şi, ca şi în cazul multor alte desene murale şi alte forme de artă ale lui Banksy, are o încărcătură politică puternică, dar şi jucăuşă în acelaşi timp. Clipul începe cu o imagine a norilor văzuţi pe fereastra unui avion, însoţită de textul "Anul acesta să fie cel în care descoperiţi o nouă destinaţie".

Acea destinaţie este Fâşia Gaza, despre care filmul, folosind mai mult text decât explicaţii audio, spune că este "apărată de vecini prietenoşi", referindu-se la Israel, care păzeşte graniţele maritime şi de pe uscat, în afara unei treceri de frontieră către Egipt, în prezent închisă. Rezultatul este că în Gaza se poate intra doar prin intermediul unuia dintre tunelurile prezentate.

Filmul prezintă şi soldaţi israelieni patrulând, dând impresia că se află în Gaza. Trupele acţionează de fapt la punctul de control Qalandia din Cisiordania, cunoscut pentru pictura murală înfăţişându-l pe Yasser Arafat, care este prezentată în videoclipul lui Banksy.

Mare parte din scurtmetraj se concentrează pe condiţiile dure de trai din Gaza: clădiri bombardate, terenuri acoperite de moloz şi muncitori încercând să facă reparaţii.

Un text subtitrat spune că, de la finalul conflictului cu Israel, în Gaza nu s-a permis aducerea de ciment. Totuşi, cantităţi mici din acest material de construcţie sunt introduse pe acest teritoriu datorită unei înţelegeri semnate de Naţiunile Unite, prin care se permite aducerea de materiale pentru reconstrucţia zonei, cu restricţii foarte severe.

"Oportunităţile pentru construcţii şi dezvoltare sunt peste tot" şi "există o mulţime de posibilităţi de renovare", mai spune subtitrarea filmului, subliniind că 18.000 de locuinţe din Gaza au fost distruse în timpul conflictului. Micul teritoriu, cu o mare densitate a populaţiei, a fost lovit de atacurile aeriene şi rachetele israeliene în timpul războiului.

Aproape de finalul clipului, camera aduce în prim plan un desen mural care înfăţişează o pisicuţă jucăuşă, despre care se poate presupune că a fost realizat de Banksy, iar un bărbat care se uită la animalul de pe zid spune în limba arabă că măcar pisica a găsit ceva cu care să se joace, copiii din Gaza neavând jucării.

Tot pe site-ul său, Banksy spune că, în timpul filmărilor, un localnic l-a întrebat care este semnificaţia pisicuţei. "I-am explicat că am vrut să subliniez gradul de distrugere din Gaza publicând imagini pe site-ul meu, dar, pe internet, oamenii se uită doar la poze cu pisici", a declarat artistul, a cărui identitate rămâne secretă.

Filmuleţul se încheie cu un mesaj scris pe un zid: "Dacă ne spălăm pe mâini de conflictul dintre cei puternici şi cei fără nicio putere suntem de partea celor puternici, nu rămânem neutri".

Documentarul de un minut şi 56 de secunde poate fi văzut pe site-ul artistului, la adresa http://banksy.co.uk/index5.asp.

Banksy este cunoscut în general pentru operele sale de street art care sunt evaluate şi cumpărate pentru mii de dolari, dar artistul a produs mai multe filme, inclusiv lungmetrajul "Ieşirea prin magazinul de suveniruri/ Exit Through the Gift Shop", din 2010. Filmul, în care apare fără a-şi dezvălui chipul, a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

Banksy, care îşi ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul şi arta subversiunii: el şi-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar şi pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.

Banksy, un reprezentant al curentului street art, este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo.

În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziţie inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje şi agenţi de pază.

În luna ianuarie 2015, o colecţie ce include 32 de desene create de Banksy a fost vândută cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 de euro) la o licitaţie organizată în Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici