Vikingii au adus amerindieni în Islanda, în urmă cu 1.000 de ani

Prima persoană născută pe continentul american care a ajuns în Europa a fost, probabil, o femeie amerindiană pe care vikingii au adus-o în Islanda, în urmă cu peste 1.000 de ani, potrivit unui studiu realizat de cercetători spanioli şi islandezi.

Urmărește
518 afișări
Imaginea articolului Vikingii au adus amerindieni în Islanda, în urmă cu 1.000 de ani

Vikingii au adus amerindieni în Islanda, în urmă cu 1.000 de ani (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Concluziile acestui studiu certifică teoria potrivit căreia vikingii au ajuns pe continentul american cu câteva secole înainte ca exploratorul Cristofor Columb să descopere Lumea Nouă.

Reprezentanţii Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) au declarat că analizele genetice realizate pe 80 de persoane provenind din patru familii islandeze au relevat faptul că acestea aveau în structura ADN-urilor lor o secvenţă care nu se regăseşte decât în codul genetic al amerindienilor şi al persoanelor născute în Asia de est.

"Am crezut, la început, că ADN-ul provenea de la familii asiatice care s-au instalat recent în Islanda", a declarat Carles Lalueza-Fox, cercetător în cadrul CSIS.

"Însă, atunci când am studiat arborele lor genealogic, am descoperit că cele patru familii descind din strămoşi care au trăit între 1710 şi 1740 şi care locuiau în aceeaşi regiune din sudul Islandei", a adăugat cercetătorul spaniol.

Secvenţa genetică descoperită, denumită C1e, este mitocondrială, ceea ce înseamnă că această genă a fost introdusă în Islanda de o femeie.

"Ţinând cont de faptul că insula a fost virtual izolată începând din secolul al X-lea, ipoteza cea mai plauzibilă este aceasta: genele provin de la o femeie de origine amerindiană, adusă de pe continentul american de către vikingi în jurul anului 1000", a explicat Carles Lalueza-Fox.

Cercetătorii au analizat datele obţinute de compania deCODE Genetics, cu sediul în Reykjavik.

Oamenii de ştiinţă speră să găsească aceeaşi secvenţă ADN de origine amerindiană şi la alte persoane din Islanda, începând din regiunea situată în jurul gheţarului Vatnajokull din sudul ţării.

Studiul, efectuat de cercetătorii CSIC în colaborare cu Universitatea din Reykjavik, a fost publicat în cel mai recent număr al revistei American Journal of Physical Anthropology.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici