- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (20.10.2013, 15:10)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vioara de pe Titanic, vândută la licitaţie cu un PREŢ RECORD - FOTO
Vioara din lemn de trandafir a dirijorului orchestrei de pe Titanic, descoperită în podul unei locuinţe din Marea Britanie în 2006, a fost vândută la licitaţie unui colecţionar britanic pentru preţul record de 900.000 de lire sterline (1,063 milioane euro), la 101 ani de la scufundarea pachebotului.
Urmărește
843 afișări
Vioara de pe Titanic, vândută la licitaţie cu preţul record de 1,06 milioane de euro
"Suntem absolut încântaţi", a precizat Christine Aldridge, purtătoare de cuvânt a casei de licitaţii Henry Aldridge & Son, precizând totodată că "licitaţia a durat doar 10 minute" şi că preţul final care include comisionul casei a fost de 1.050.030 lire sterline (1,24 milioane euro).
Suma obţinută pentru această vioară reprezintă un record de preţ pentru un obiect recuperat de pe Titanic. Precedentul record de preţ a fost stabilit de un plan al celebrului transatlantic, redactat pe o coală de hârtie care avea lăţimea de aproape 10 metri, folosit în timpul anchetei iniţiate după naufragiul din 1912. Acel plan al Titanicului s-a vândut în urmă cu doi ani cu suma de 220.000 lire sterline (259.900 euro).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Estimat între 200.000 lire sterline şi 300.000 lire sterline (236.000-354.400 euro), acest instrument "modest, de origine germană, fabricat în uzină şi care datează din 1880" provine "probabil din şcoala de la Berlin sau din cea de la Dresda", a afirmat Christine Aldridge.
"Starea sa reflectă viaţa agitată pe care a avut-o, prezentând semne de restaurare şi fisuri mari pe corpul vioarei", a adăugat ea. Doar două coarde au mai rămas pe corpul instrumentului.
Autentificat în martie, după o procedură care a durat şapte ani, instrumentul a supravieţuit în mod miraculos naufragiului din 1912 al celebrului pachebot, în urma căruia aproximativ 1.500 de persoane au murit în apele glaciale ale Atlanticului de Nord.
Vioara a aparţinut lui Wallace Hartley, dirijorul unei mici orchestre de pe Titanic, care a intrat în istorie întrucât a cântat la acest instrument până când vaporul s-a scufundat în întregime.
Wallace Hartley a interpretat partitura "Nearer, My God, to Thee" pentru a-i calma pe pasagerii cuprinşi de panică, care se grăbeau să urce în puţinele bărci de salvare, potrivit relatărilor supravieţuitorilor.
Cei opt muzicieni de pe Titanic au murit, iar trupul neînsufleţit al lui Wallace Hartley a stat 10 zile în apă înainte de a fi recuperat.
Instrumentul, un cadou primit de muzician de la logodnica sa (Maria Robinson), a fost descoperit într-un geamantan din piele, legat de corpul muzicianului.
Instrumentul avea o plăcuţă din argint pe care încă se poate citi: "Pentru Wallys, cu ocazia logodnei noastre. Maria".
După ce au recuperat instrumentul, autorităţile canadiene l-au expediat pe adresa Mariei Robinson. Familia ei a păstrat vioara într-un pod. La moartea acesteia, în 1939, vioara a fost încredinţată Armatei Salvării.
Vioara a fost expusă în două muzee americane - Titanic Branson, în statul Missouri, şi Titanic Pigeon Forge, în statul Tennessee - şi a fost admirată de peste 315.000 de vizitatori.
Instrumentul a fost apoi prezentat la muzeul nord-irlandez Titanic Belfast, amplasat în apropiere de locul în care celebrul pachebot a fost construit.
Transatlanticul Titanic s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg în Atlanticul de nord. Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa. Construit în şantierele navale din Belfast, Titanicul s-a scufundat în decurs de trei ore, făcând circa 1.500 de victime, dintre cei aproximativ 2.200 de pasageri. Epava sa se află pe fundul oceanului, la o adâncime de 3.800 de metri.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe