- Home
- Life-Inedit
- (03.09.2024, 17:38)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
1.700 de virusuri antice descoperite într-un gheţar tibetan oferă indicii despre schimbările climatice
- În Gheţarul Guliya din Tibet, au fost identificate peste 1.700 de virusuri antice, majoritatea fiind specii noi, care nu infectează oamenii.
- Virusurile descoperite oferă perspective asupra modului în care viaţa a reacţionat la schimbările climatice majore din trecut, fiind identificate în nouă perioade distincte.
- Cercetarea este esenţială pentru a înţelege cum ar putea virusurile moderne să se adapteze la schimbările climatice actuale, având un impact asupra ecosistemelor.
Urmărește
748 afișări
Sursa foto: X
În 2015, o echipă de oameni de ştiinţă a explorat Gheţarul Guliya din Tibet, aflat la aproximativ 6,5 km deasupra nivelului mării, pentru a fora adânc în gheaţă şi a extrage un eşantion care acoperă 41.000 de ani de istorie, scrie Smithsonian Magazine. Acest eşantion a dezvăluit acum peste 1.700 de virusuri antice, majoritatea fiind specii nou descoperite. Important de menţionat este că aceste virusuri nu infectează oamenii, dar oferă informaţii esenţiale despre modul în care viaţa a răspuns la schimbările climatice majore de-a lungul timpului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Publicat în Nature Geoscience, studiul a reconstruit genomurile acestor virusuri, identificându-le în nouă perioade distincte, inclusiv trei tranziţii de la climă rece la caldă. Descoperirea arată diferenţe semnificative între comunităţile virale, în funcţie de condiţiile climatice ale perioadei respective. De exemplu, tranziţia de la Ultima Etapă Glaciară la perioada mai caldă a Holocenului, acum aproximativ 11.500 de ani, a marcat apariţia unei comunităţi virale deosebit de distincte.
Studiul a constatat că aproximativ un sfert din aceste virusuri aveau similitudini cu specii cunoscute din alte regiuni, sugerând că au fost transportate la gheţar de modele de vânt. Acest lucru evidenţiază rolul climatului în modelarea comunităţilor virale prin presiuni selective.
Aceste descoperiri sunt cruciale, deoarece pot ajuta oamenii de ştiinţă să prezică modul în care virusurile moderne ar putea să se adapteze la schimbările climatice actuale. Deşi aceste virusuri antice nu reprezintă o ameninţare pentru sănătatea umană, ele au avut probabil un rol semnificativ în ecosistemele lor, influenţând comunităţile microbiene şi, eventual, capacitatea gazdelor lor de a supravieţui în condiţiile dure ale gheţarului.
Cercetarea subliniază urgenţa de a studia aceste virusuri antice înainte ca temperaturile în creştere, cauzate de schimbările climatice, să facă imposibilă o astfel de cercetare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe