Video Yves Saint Laurent a murit

Creatorul de modă francez Yves Saint Laurent, simbol cultural al secolului al 20-lea, care a revoluţionat ţinutele feminine, a murit, duminică, la vârsta de 71 de ani.

Urmărește
634 afișări

Cauza morţii nu a fost făcută publică, dar Saint Laurent suferea de mai multe probleme de sănătate, printre care se numărau o depresie gravă şi dependenţa de alcool.

Creaţiile vestimentare ale lui Saint Laurent au devenit celebre la nivel mondial, creatorul făcând parte din elita modei, alături de designeri precum Christian Dior şi Coco Chanel, care au făcut din Paris o capitală mondială a acestei forme de artă.

De la prinţesa Grace de Monaco la actriţa Catherine Deneuve, creaţiile lui Saint Laurent au atras numeroase femei celebre, el fiind, totodată, şi primul designer care a făcut mărcile de lux accesibile unei clientele largi prin colecţii pret a porter inovatoare.

A debutat pe scena modei la vârsta de 21 de ani şi a lansat colecţii de haine, parfumuri şi accesorii, construind un imperiu, primul din domeniu care a fost listat la bursă, în 1989.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a lăudat geniul creator al lui Saint Laurent: "Era convins că frumuseţea este un lux de care au nevoie toate femeile şi toţi bărbaţii".

"(Coco, n.r.) Chanel a dat femeii libertate. Yves Saint Laurent a dat femeii putere", a declarat Pierre Berge, partenerul de afaceri şi prietenul lui Saint Laurent, pentru postul de radio France Info.

Saint Laurent, care s-a retras de pe scena modei în 2002, a adus schimbări în vestimentaţia feminină, făcând din pantalon o noţiune cotidiană şi din smoching - o opţiune elegantă. El a popularizat, de asemenea, jachetele safari, cizmele foarte înalte, bluzele transparente - făcând din acestea o noţiune acceptabilă a nudităţii în înalta societate - şi a simplificat ţinutele de seară.

Fiul cel mai mare al unui industriaş francez bogat, Saint Laurent s-a născut şi a crescut în Algeria, pe atunci colonie franceză, şi a demonstrat de mic copil o pasiune pentru design.

La 17 ani a intrat la o şcoală de modă din Paris.

Prezentat lui Christian Dior, Saint Laurent a fost angajat imediat de acesta, devenindu-i asistent principal. La moartea lui Dior, în 1957, Saint Laurent a devenit designerul casei Dior şi prin creaţiile sale şi-a depăşit mentorul.

Cu prima lui colecţie, care a impus silueta trapez, a câştigat ovaţiile lumii întregi.

Saint Laurent a condus timp de trei ani casa de modă Dior, după care a plecat în armată, chiar în timpul războiului din Algeria. Pentru o personalitate sensibilă, a cărui homosexualitate a făcut din anii de şcoală o tortură, armata a fost un chin, creatorul ajungând la spital din cauza unei căderi nervoase.

Berge a reuşit să găsească un sponsor pentru a fonda o nouă casă de modă, iar Saint Laurent şi-a prezentat prima colecţie sub propriul nume în 1962.

Imperiul "YSL" a crescut constant, iar Saint Laurent a arătat o abilitate instinctivă de a simţi moda de pe străzi şi a o transforma în lux.

La sfârşitul anilor '80 problemele sale de sănătate erau grave, Saint Laurent devenind din ce în ce mai închis. Nu citea niciodată ziarele, nu asculta radio-ul şi a păstrat contactul cu un număr extrem de mic de prieteni. "Celebritatea l-a distrus", a spus Berge, adăugând despre creator că era "megaloman nefericit".

În ciuda demonilor personali, imperiul său a crescut, iar în 1989 a fost listat la bursă.

Însă după ce a izbucnit războiul din Golf şi economia mondială a început să decadă, la începutul anilor '90, Berge şi Saint Laurent s-au confruntat cu datorii.

Saint Laurent, care a fost văzut rar în public după retragere, a primit în 2001 una dintre cele mai mari recompense acordate în Franţa, Legiunea de Onoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici