- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (25.06.2019, 06:30)
- Ana Obretin
Zece ani de la decesul lui Michael Jackson. Starul pop este la fel de popular, în ciuda scandalurilor sexuale
Michael Jackson, decedat pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, nu şi-a pierdut din popularitate, în pofida scandalurilor sexuale în care i-a fost implicat numele, iar experţii spun că moştenirea sa muzicală va dăinui, potrivit Associates Press.
Urmărește
1782 afișări
Michael Jackson, la fel de popular la zece ani de la deces, în ciuda scandalurilor sexuale
Noul val de publicitate negativă
La începutul acestui an a fost lansat un documentar care a stârnit noi controverse, "Leaving Neverland", de Dan Reed, în care au fost lansate noi acuzaţii de abuz sexual la adresa lui Michael Jackson.
Starului pop i-au fost aduse, de-a lungul timpului, numeroase acuzaţii de pedofilie. În 1993, Jackson a fost acuzat că a abuzat sexual un băiat în vârstă de 13 ani, Jordan Chandler. Artistul a negat acuzaţiile şi totul s-a încheiat printr-o înţelegere civilă care s-a ridicat la 23 de milioane de dolari. În 2005, un juriu a stabilit că Jackson nu se face vinovat de molestarea sexuală a lui Gavin Arvizo, care, la momentul presupuselor fapte, avea tot 13 ani. În 2013 şi 2014, după decesul lui Jackson, în 2009, au mai fost intentate două procese, de Wade Robson şi James Safechuck, care au susţinut că artistul i-a molestat sexual la începutul anilor 1990, pe când erau copii. Ambele cazuri au fost respinse în instanţă pentru că faptele au fost prescrise.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Robson şi Safechuck sunt protagoniştii documentarului regizat de Dan Reed. Filmul a stârnit un nou val de publicitate negativă. Astfel, un episod care beneficia de vocea lui Michael Jackson din popularul serial animat "Familia Simpson/ The Simpsons" a fost retras de la difuzare. Mai multe posturi de radio din toată lumea, din Australia, Noua Zeelandă şi până în Canada, au anunţat că nu vor mai difuza muzica lui Michael Jackson, după lansarea documentarului HBO.
Însă reacţiile negative s-au oprit aici. Lui Michael Jackson nu i s-au retras titluri, aşa cum au păţit actorul Bill Cosby şi producătorul de film Harvey Weinstein, eliminaţi din Academia de film americană după acuzaţii de abuz sexual. Şi nu au fost nici mişcări în masă care să ceară ca muzica lui Michael Jackson să nu mai fie difuzată, aşa cum a fost cazul rapperului R. Kelly.
Popularul album "Thriller" şi videoclipul piesei omonime se află încă în National Recording Registry, Arhiva de înregistrări a Congresului american.
Muzica lui Michael Jackson este folosită în continuare în reclame şi într-un show al celebrului Cirque Du Soleil.
Muzee din Detroit şi Tennessee şi-au păstrat în colecţiile lor obiecte care i-au aparţinut starului, iar la licitaţii sunt încă la mare căutare suvenire. Recent, o jachetă care i-a aparţinut lui Michael Jackson a fost vândută la licitaţie pentru 75.000 de dolari. Darren Julien, CEO al casei Julien’s Auctions din Culver City, statul american California, spune că o singură altă vedetă mai stârneşte un interes uriaş în licitaţii în afară de Marilyn Monroe şi aceea este Michael Jackson.
Editorul Billboard Gail Mitchell spune că a intervievat recent aproximativ 30 de lideri din industria muzicii care sunt de părere că moştenirea lui Michael Jackson va dăinui în ciuda controverselor stârnite de documentarul lui Reed.
Administratorii averii lui Michael Jackson au negat vehement acuzaţiile din documentar. Janet, Tito, Marlon şi Jackie Jackson, fraţii lui Michael, şi Taj, nepotul acestuia, i-au luat apărarea starului pop, după lansarea filmului.
De cealaltă parte, postul de televiziune HBO, căruia i s-au cerut daune de 100 de milioane de dolari, a dat publicităţii o declaraţie potrivit căreia decizia de a difuza documentarul urmăreşte să "ofere tuturor posibilitatea de a evalua filmul şi acuzaţiile prezentate fiecare pentru el însuşi".
Zece ani de la deces
Michael Jackson a murit la vârsta de 50 de ani, pe 25 iunie 2009, în urma unei intoxicaţii grave cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale, pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray, în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles şi efectua repetiţii intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat "This Is It Tour", care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la Londra.
Medicul personal al cântăreţului, Conrad Murray, a fost găsit vinovat de omucidere involuntară şi a fost condamnat la patru ani de închisoare. El a fost eliberat în octombrie 2013, după ce a petrecut aproape doi ani în închisoare.
Michael Jackson, star de Cartea Recordurilor
Unul dintre puţinii artişti care a fost introdus de două ori în Rock and Roll Hall of Fame, Michael Jackson a intrat şi în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai de succes showman al tuturor timpurilor, cu 13 premii Grammy la activ, 13 single-uri pe clasate locul întâi în topuri şi vânzări de peste 750 de milioane de albume în întreaga lume.
Jackson a avut parte de o viaţă intens mediatizată, dublată de o carieră de succes, reprezentând o parte semnificativă a culturii pop timp de aproape patru decade.
Michael Joseph Jackson s-a născut pe 29 august 1958, în Gary, Indiana, fiind al şaptelea din cei nouă copii ai familiei. Cei cinci băieţi Jackson - Jackie, Tito, Jermaine, Marlon şi Michael - au susţinut primul lor concert, sub titulatura The Jackson Five, când Michael avea doar 11 ani. Trupa a fost promovată de celebra casă de discuri Motown şi s-a bucurat de succes internaţional. După acest moment, Michael s-a lansat într-o strălucită carieră solo.
El a debutat solo în 1972, iar, zece ani mai târziu, a lansat albumul "Thriller", care a devenit un hit. Albumul s-a vândut în 21 de milioane de exemplare doar în SUA şi în peste 27 de milioane de copii în întreaga lume.
La începutul anilor '80, Jackson s-a impus ca o figură dominantă în muzica pop, devenind primul showman afro-american intens promovat de MTV. Popularitatea videoclipurilor sale, precum "Thriller", "Beat It" şi "Billie Jean", au ajutat la impunerea pe piaţă a postului de televiziune, încă nou la acea vreme. Atât în clipuri, cât şi pe scenă, Jackson a făcut celebre o serie de tehnici de dans elaborate, precum faimosul "moonwalk".
Albumul "Bad", apărut în 1987, s-a vândut aproape la fel de bine ca şi precedentul. Fiecare nou album semnat de Jackson, fiecare nouă apariţie a sa reprezenta un eveniment. Oamenii îi copiau coafura şi vestimentaţia extravagantă. Veterani din showbiz precum Fred Astaire îl lăudau. Jackson poza pentru fotografi alături de Ronald şi Nancy Reagan la Casa Albă. Paul McCartney făcea duete cu el, precum "The Girl Is Mine" şi "Say Say Say". Jackson a devenit imaginea Pepsi, iar, când părul său a luat foc în timpul filmării unei reclame, acest fapt a apărut pe prima pagină a tuturor ziarelor.
Dar, aşa cum se spune în showbiz, atunci când eşti pe culmile lumii, n-ai unde să mergi decât în jos.
Următoarea lansare a lui Jackson, "Dangerous" (1991), a debutat pe locul întâi în topuri, lansând doar un singur single, piesa "Black or White", al cărei videoclip a fost intens criticat la acea vreme pentru felul în care se încheia - artistul îşi atingea părţile intime prin pantaloni.
După acest album, viaţa privată a artistului a devenit mai interesantă decât cariera sa, care şchiopăta. Un dublu album "greatest hits" lansat în 1995, ""HIStory", s-a vândut relativ prost, comparativ cu onorariile imense ale lui Jackson - doar 7 milioane de copii.
Un nou album lansat în 2001, "Invincible", a înregistrat vânzări chiar şi mai slabe.
Alte aspecte ale vieţii sale personale, precum chipul său în continuă schimbare, apariţiile sale excentice şi comportamentul său ciudat, au început să suscite interesul publicului. De asemenea, numeroase controverse i-au afectat imaginea în ultimele două decade, precum acuzaţiile de pedofilie.
Începând cu anii '90, cântăreţul a avut o serie de probleme de sănătate, dublate de zvonuri care indicau că acesta ar suferi de diverse boli de piele, ca urmare a numeroaselor operaţii estetice suferite.
De asemenea, în ultima perioadă a vieţii sale, artistul s-a confruntat cu o serie de probleme financiare, el fiind chiar pe punctul de a-şi vinde celebra fermă Neverland la licitaţie, în mai 2008. Câteva luni mai târziu, în noiembrie, el a predat titlul de proprietate asupra fermei Neverland unei companii înfiinţate de el însuşi şi de firma care deţinea o ipotecă de 24 de milioane de dolari asupra reşedinţei.
Jackson a fost căsătorit de două ori, prima dată cu fiica lui Elvis, Lisa Marie Presley.
La momentul decesului, chiar dacă interesul publicului scăzuse de-a lungul timpului, Michael Jackson nu îşi pierduse niciodată fanii. Dovadă au stat cele 50 de concerte de adio pe care le avea programate la O2 Arena din Londra, începând cu 13 iulie 2009. 75.000 de bilete au fost epuizate la doar câteva ore de la punerea acestora în vânzare.
Decedat cu mai puţin de o lună înainte de revenirea pe scenă, artistul a lăsat în urmă trei copii: Michael Joseph Jackson Jr., Paris Michael Katherine Jackson şi Prince Michael Jackson II.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Filmările pentru "Matrix 4" vor debuta în 2020. Cine este actorul care îl va înlocui pe Keanu Reeves în rolul principal
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace