- Home
- Life-Inedit
- (02.03.2019, 16:24)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziua care schimba istoria aviaţiei în urmă cu 50 de ani. „Traficul a îngheţat şi oamenii şi-au ridicat privirile spre cer”
Pe 2 martie 1969, în sudul Franţei, în bliţurile a sute fotoreporteri, decola Concorde. Aeronava cu design futurist marca o nouă filă în istoria aeronauticii, fiind primul avion supersonic de pasageri din lume.
Urmărește
8736 afișări
Ziua care schimba istoria aviaţiei în urmă cu 50 de ani. „Traficul a îngheţat şi oamenii şi-au ridicat privirile spre cer”
La împlinirea a jumătate de secol de la acest eveniment, AFP a scos din arhivă articolul în care unul dintre reporterii agenţiei consemna, în 1969, primul test al aeronavei Concorde, pe aeroportul din Toulouse.
Proiectul fusese rodul unui parteneriat franco-britanic, între Britisch Aircraft Corporation (în prezent, BAE Systems) şi Sud-Aviation (o companie precursoare a Airbus). În 1962, guvernele Franţei şi Marii Britanii îşi uniseră forţele pentru a crea un avion de pasageri capabil să atingă o viteză de zbor mai mare decât cea a sunetului. După o serie de dificultăţi - presărate nu de puţine ori şi cu orgolii politice -, tehnicienii au obţinut, însă, ceva mai mult de atât: o aeronavă care depăşea de două ori viteza sunetului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
La ora 15:30, pe 2 martie, cerul de deasupra Toulouse-ului se curăţase de nori, scrie AFP, vremea era acum ideală pentru decolare. Concorde 001 a apărut pe pistă, înaintând încet, cu toate camerele televiziunilor îndreptate spre aeronavă. La bord se afla pilotul de teste Andre Turcat.
La un moment dat, avionul a prins viteză şi a decolat, lăsând în urmă un sunet asurzitor prin care comentatorul BBC prezent la faţa locului, Raymond Baxter, striga din toţi rărunchii: „Zboară! Concorde zboară!”.
Spectacolul nu a durat mult. Turcat avea ordinul să facă doar o „boltă” pe deasupra râului Garonne, la viteză redusă. Scopul primului test nu fusese acela de a sparge bariera sunetului, ci pur şi simplu de a ridica avionul de la sol şi de a reuşi o aterizare lină.
„Vuietul celor patru motoare puternice şi silueta aeronavei, ca o pasăre de pradă în văzduh, au îngheţat traficul pe o autostradă din apropiere, în timp ce oamenii s-au oprit şi şi-au ridicat privirile spre cer”, relata atunci reporterul AFP.
În cockpit, atmosfera era sufocantă, deoarece trei dintre cele patru sisteme de climatizare cedaseră şi temperatura începuse să crească rapid.
Când roţile au atins la aterizare asfaltul pistei, în ropotele de aplauze ale mulţimii, nori de fum s-au ridicat din cauciucuri şi paraşuta de siguranţă s-a deschis în coada aeronavei pentru a opri vehiculul de 112 tone.
Zborul durase 27 de minute.
Pe 9 aprilie 1969, urma al doilea test Concorde, în Marea Britanie, cu un prototip construit în Regatul Unit, iar pe 1 octombrie în acelaşi an, Andre Turcat urca din nou la bord, ducând de data aceasta avionul dincolo de bariera sunetului.
Aveau să mai treacă şapte ani şi peste 5.500 de ore de zbor, până când Concorde avea să primească autorizaţie pentru a intra în serviciu comercial, în 1976, cu zboruri operate de Air France şi British Airways.
Zborurile comericale ale Concorde au durat doar 27 de ani. În 2003, „marea pasăre albă”, cum îi spuneau piloţii avionului, a fost scoasă din circuit din cauza costurilor de operare mult prea mari şi volatilităţii pieţei de profil.
Cu trei ani înainte de ieşirea sa din scenă, un Concorde se prăbuşise la ieşire din Paris, lăsând în urmă 113 morţi, tragedia care i-a pecetluit soarta.
Până în acel moment, Concorde fusese cel mai sigur avion din lume.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Un pescar din Australia a prins un peşte STRANIU. „Semăna cu ceva ce vezi în filmele de groază” | FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe