Ziua în care SUA a mutat decisiv în Războiul Rece. Bobby Fischer devenea primul campion mondial la şah din ţara sa

  • Până la acest meci, Uniunea Sovietică dăduse toţi campionii mondiali la şah din 1948 Războiul Rece a ţinut din 1947 până la desfiinţarea URSS, în 1991.
  • Războiul Rece a ţinut din 1947 până la desfiinţarea URSS, în 1991.
  • Seria de 20 de partide dintre cei doi a început pe 11 iulie 1972.
Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului Ziua în care SUA a mutat decisiv în Războiul Rece. Bobby Fischer devenea primul campion mondial la şah din ţara sa

Profimedia

Acum aproape 50 de ani, în această zi, americanul Bobby Fischer devenea primul campion mondial la şah din ţara sa după ce l-a învins pe Borris Spasski.

Războiul Rece dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică s-a purtat pe toate planurile, şi ce alt mod mai bun decât prin jocul celor două armate?

Fischer, un geniu introvertit. Spasski, un talent înnăscut, dar care nu muncea la fel de mult.

Legendarul meci a fost şi subiect de film. Tobey Maguire şi Liev Schreiber îi joacă pe cei doi maeştrii ai şahului în Pawn Sacrifice.

”Putem să spunem că rivalitatea dintre cei doi se ducea dincolo de fiinţele umane pe care le reprezentau Fischer şi Spasski. Fischer nu-l bătuse pe Spasski niciodată până la meciul disputat de ei la Reykjavik. (...) Era şi un tip foarte talentat, este, de fapt, un tip foarte talentat, dar lucrul ăsta l-a făcut să subestimeze adversarul, iar supremaţia Uniunii Sovietice asupra altor naţiuni care jucau şah îl făcea să fie cu atât mai arogant şi încrezător în reuşită” a explicat Christiansen Sava, profesor de sah.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici