- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (14.03.2015, 15:49)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziua Mondială a numărului Pi, sărbătorită prin concursuri inedite şi degustări de plăcinte
Ziua Mondială a numărului Pi este sărbătorită sâmbătă pe plan internaţional printr-o serie de concursuri inedite, diverse evenimente cu specific matematic, dar şi degustări de plăcinte, informează theguardian.com.
Urmărește
3350 afișări
Ziua Mondială a numărului Pi, sărbătorită prin concursuri inedite şi degustări de plăcinte
Astfel, 14 martie 2015 este o zi excepţională, în special pentru pasionaţii de matematică şi de alte ştiinţe exacte, mai ales în Statele Unite ale Americii. Întrucât americanii citesc data din calendar plasând luna înaintea zilei, pentru ei, omenirea se află sâmbătă în ziua de 3/14/15, adică exact aceleaşi cifre cu care începe celebrul număr Pi: 3,1415.
Sâmbăta aceasta nu reprezintă însă o simplă Zi Mondială a Numărului Pi ("Pi Day"), un eveniment sărbătorit în fiecare an pe 14 martie, ci un o zi care apare o dată la 100 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
14 martie 2015 reprezintă prima zi din ultimul secol când o dată din calendar poate fi descrisă prin cifrele 3/14/15. Momentul de maximă intensitate a acestei zile s-a produs de dimineaţă, la ora 9.26.53, când data şi timpul au descris primele 10 cifre ale numărului Pi. Următoarea dată din calendar similară va avea loc în anul 2115.
Pi, definit ca raport între circumferinţa unui cerc şi diametrul acestuia, a generat de-a lungul anilor numeroase concursuri - în special care vizau capacitatea de memorare - şi a contribuit la apariţia unui nou limbaj.
Ziua Mondială a Numărului Pi, o iniţiativă apărută la început în Statele Unite ale Americii pentru a promova matematica în rândul copiilor, s-a transformat în ultimii ani într-un veritabil "Crăciun al tocilarilor", afirmă The Guardian, fiind sărbătorită în lumea întreagă atât de către copii, cât şi de adulţi, cel mai adesea prin degustări de plăcinte. Cuvântul "pie" din limba engleză înseamnă "plăcintă" şi are o pronunţie similară cu aceea a numărului Pi.
În şcolile din Swansea, un oraş din Marea Britanie, elevii au avut dreptul de a mânca plăcinte în timpul orelor de matematică.
Evenimentele asociate cu această sărbătoare au fost încurajate şi de guvernul din Ţara Galilor, care a declarat ziua de sâmbătă drept "Pi Day Cymru", pentru a-l onora pe matematicianul William Jones, născut în Anglesey, care a propus simbolul π pentru numărul Pi în anul 1706.
William Jones nu a fost primul matematician care a înţeles faptul că raportul dintre circumferinţa cercului şi diametrul său reprezintă un număr care sfidează calculele facile. Însă el a fost primul care a propus ca acest raport să fie denumit cu ajutorul simbolului π, sugerându-l într-o carte, ca un fel de abreviere pentru cuvântul "perimetru".
Cercul reprezintă cea mai elementară formă bidimensională care poate fi desenată. El poate fi trasat cu un compas sau cu ajutorul unui creion ataşat de o sfoară care execută o mişcare circulară.
Fascinaţia savanţilor pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantităţi măsurabile ale cercului - circumferinţa şi diametrul - produc un număr care este atât de complicat: expansiunea sa de după virgulă continuă la infinit, generând o secvenţă de zecimale care nu se repetă şi nu formează niciun tipar.
Contrastul dintre simplitatea definiţiei sale şi complexitatea rezultatelor sale a făcut ca numărul Pi să devină un veritabil simbol cultural. Pi a devenit o metaforă pentru misterele matematicii, fiind glorificat în multe feluri, inclusiv printr-un cântec interpretat de Kate Bush, un film regizat de Darren Aronofsky şi un parfum lansat de casa Givenchy.
Matematicienii au încercat de-a lungul timpului să identifice tot mai multe zecimale ale numărului Pi. Arhimede a descoperit primele două zecimale în secolul al III-lea î.e.n. În prezent, Pi are 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anunţat online, în octombrie 2014, de un savant anonim, care foloseşte pe internet pseudonimul Houkouonchi.
Lăsând la o parte rolul său major în ştiinţele exacte, Pi este de asemenea singurul număr care a inspirat propriul său gen literar, "pilish", în care lungimea cuvintelor dintr-o propoziţie este determinată de zecimalele lui Pi.
De exemplu: "It's a bash, a party: celebrate Pi!" ("Este o petrecere: Sărbătorim Ziua Pi!").
În propoziţia din limba engleză, primul cuvânt are trei litere, al doilea o literă, al treilea are patru etc. Recordul absolut în acest gen literar inedit este americanul Mike Keith, al cărui roman "Not a Wake" corespunde cu precizie primelor 10.000 de zecimale ale numărului Pi.
Pi reprezintă, de asemenea, sursa de inspiraţie a unei competiţii sportive: Memorarea Pi, în cadrul căreia participanţii trebuie să recite din memorie cât mai multe zecimale ale numărului Pi.
Japonezul Akira Haraguchi, în vârstă de 69 de ani, afirmă că a stabilit un nou record mondial în această privinţă, după ce ar fi recitat în public primele 100.000 de zecimale ale numărului Pi. El ar fi avut nevoie de 16 ore şi 30 de minute pentru a stabili acest record.
Oficial, recordul mondial Guinness este deţinut de chinezul Chao Lu, care a recitat în public primele 67.890 de zecimale ale numărului Pi.
Scrierea de texte în genul literar "pilish" şi competiţiile de memorare reprezintă metode tradiţionale de sărbătorire a Zilei Mondiale a Numărului Pi, însă cele mai populare activităţi implică de obicei degustările de plăcinte, preparate cu această ocazie în formă circulară. În Statele Unite, unde Pi Day are cea mai mare vizibilitate, magazinele marchează această zi specială adoptând preţul special de 3,14 dolari pentru o plăcintă.
O altă coincidenţă fericită constă în faptul că 14 martie reprezintă de asemenea ziua de naştere a lui Albert Einstein, adăugând astfel un element de respectabilitate ştiinţifică unei sărbători insolite. În Princeton, oraş din statul american New Jersey, unde Einstein a locuit vreme de două decenii, Pi Day este una dintre cele mai importante zile ale anului, în timpul căreia sunt organizate zeci de evenimente, inclusiv o paradă, un concurs de aruncat plăcinte şi o competiţie la care participă persoane care seamănă din punct de vedere fizic cu celebrul savant.
Numărul π (adesea scris pi) este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian; este aceeaşi valoare ca şi raportul dintre aria unui cerc şi pătratul razei sale. Simbolul π a fost propus pentru prima oară de matematicianul galez William Jones în 1706. Valoarea constantei este egală aproximativ cu 3,14159 în notaţia zecimală obişnuită. Numărul Pi este una dintre cele mai importante constante din matematică şi fizică: numeroase formule din matematică, inginerie şi alte ştiinţe implică folosirea lui π.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe