Life-Inedit

În viitorul apropiat, cercetătorii vor să crească pești pe Lună și pe Marte

Un proiect științific inovator, Lunar Hatch, ar putea transforma peștii-lună într-o sursă esențială de hrană pentru astronauți, pe viitoarele baze de pe Lună și Marte. Coordonat de cercetătorul francez Cyrille Przybyla, inițiativa explorează posibilitatea de a cultiva pește în condiții de microgravitație, oferind o soluție sustenabilă atât pentru misiunile spațiale, cât și pentru comunitățile izolate de pe Pământ.

Inteligența artificială prezice reapariția tumorilor cerebrale la copii cu precizie impresionantă

Un nou sistem de inteligență artificială prezice reapariția tumorilor cerebrale la copii cu o precizie de până la 89%, reprezentând un progres semnificativ față de metodele actuale.

Studiu: Inteligența artificială poate depista ADHD printr-o simplă analiză a ochilor

Modelele de inteligență artificială care analizează imagini ale ochiului au atins o acuratețe de 96,9% în prezicerea ADHD, oferind o alternativă mai rapidă și neinvazivă la metodele tradiționale de diagnostic.

Accesul pe Everest va fi restricționat

Autoritățile din Nepal intenționează să introducă reguli mai stricte pentru acordarea permiselor de escaladare a Muntelui Everest.

Trei din patru români planifică să-și renoveze locuința în 2025. Bugetul depășește 9.000 de lei

Trei din patru români planifică renovarea casei în 2025, mai mult de jumătate dintre ei pentru îmbunătățirea confortului sau modernizarea locuinței, iar alți 36% vor face doar reparații necesare, porivit unui studiu.

Procesul „jaful vedetei”: Zece bărbați judecați pentru furtul bijuteriilor lui Kim Kardashian

 Zece persoane, supranumite de presa franceză „tâlharii bunici", au ajuns luni în fața instanței din Paris, acuzate că au furat bijuterii de milioane de euro de la vedeta americană Kim Kardashian, în timpul Săptămânii Modei de la Paris din 2016.

Mormânt de 5.000 de ani al unei femei de elită, descoperit în Peru

Arheologii au descoperit în Peru mormântul unei femei de elită vechi de 5.000 de ani, însoțit de obiecte funerare exotice, oferind noi informații despre structura socială a civilizației Caral.

Povestea Bazilicii Santa Maria Maggiore, locul ales de Papa Francisc pentru odihna sa veșnică

Istoria Bazilicii Santa Maria Maggiore, miracolul zăpezii din august și de ce a ales Papa Francisc să fie înmormântat aici.

Revoluție în nutriție: Pâinea românească anti-aging, aproape de brevetare

O echipă de cercetare din România a dezvoltat un produs inovator: o pâine funcțională cu flavonoide naturale, care oferă avantaje anti-îmbătrânire și potențează starea de bine. Aceast produs, aflat în curs de patentare, țintește să revoluționeze alimentația modernă și a fost dezvoltat în cadrul programului de cercetare Inovaliment.

Mecanismul din Antikythera: Ce spune cel mai recent studiu despre faimosul artefact antic care a inspirat Indiana Jones

Un nou studiu arată că Mecanismul din Antikythera, considerat primul computer din lume, ar fi fost de fapt un dispozitiv educațional ingenios, dar nepractic.

Un bebeluș de nici doi ani are prima sa expoziție la Tokyo

„Desenele unei fetițe de nici doi ani, a cărei mamă este refugiată din Ucraina, sunt prezentate într-o galerie modernă din Tokyo, unde se vând cu aproximativ 200 de euro. Este prima expoziție a bebelușului considerat drept o „pictoriță minune”: „Stilul lui Thumbelina este copilăresc, dar misterios de îndemânatic. Wow! Acestea sunt adevărate opere de artă”, a declarat Dan Isomura, directorul galeriei, citat miercuri de cotidianul Le Figaro.

Cum arată buncărul VIP de 300 de milioane de dolari unde se vor refugia miliardarii în caz de apocalipsă

SAFE prezintă un buncăr de lux de 300 de milioane de dolari lângă Washington, cu servicii medicale AI, piscine și penthouse-uri pentru elitele lumii în caz de dezastru global.

Un pianist german va susține un concert care va ține 16 ore

Pianistul german Igor Levit va susține un concert care va ține 16 ore. Spectacolul va avea loc la Londra.

Zboruri de inițiere și ridicări ancorate cu balonul cu aer cald, de 1 Mai, pe Aerodromul din Cisnădie

Sibienii și turiștii sunt invitați pe 1 Mai pe Aerodromul Măgura din Cisnădie, județul Sibiu, pentru a participa la zboruri de inițiere și ridicări ancorate cu balonul cu aer cald.

Descoperire făcută de oamenii de știință: „Olo”, culoarea pe care niciun om nu a mai văzut-o până acum

Oamenii de știință au descoperit o nouă culoare, „Olo”, care nu a mai fost văzută până acum de vreun om. „Olo”, o nuanță de albastru-verzui, are o intensitate sau „saturație” care se află în afara gamei naturale de culori percepute de oameni.

Povestea și tradiția iepurașului de Paște: simboluri, origini și semnificații

Iepurașul de Paște este astăzi un personaj îndrăgit, prezent în decorațiuni, dulciuri și povești pentru copii, dar puțini cunosc originile și semnificațiile sale mai profunde. Această tradiție colorată și veselă, care încântă în special copiii, este o combinație de mituri, simboluri păgâne, obiceiuri religioase și adaptări culturale moderne.

Jeff Bezos a vândut conacul din Seattle pentru suma record de 63 milioane dolari

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a vândut recent reședința sa din Seattle pentru suma de 63 milioane dolari, stabilind un nou record pentru piața imobiliară din statul Washington, conform informațiilor publicate de Puget Sound Business Journal.

Ceasul unui pasager de pe Titanic va fi scos la licitație. La ce valoare este estimat

Câteva obiecte de pe Titanic vor fi scoase la licitație în Regatul Unit. Printre acestea se află și un ceas de buzunar, al cărui mecanism a fost împietrit în timp de apele reci ale Atlanticului în urmă cu 113 ani, estimat la 50.000 de lire sterline, dar și un bilet al unui pasager care a călătorit la clasa a treia, foarte rar, a relatat joi cotidianul Le Figaro.

Dinți crescuți în laborator: viitorul stomatologiei regenerative prinde contur

Oamenii de știință au reușit să crească dinți în laborator, oferind o alternativă naturală și durabilă la implanturi, deși utilizarea clinică e departe.

Japonia, invadată de turiști: recordul privind vizitatorii străini până în luna martie

Japonia a atins un record istoric de peste 10 milioane de turiști străini în primul trimestru al anului 2025, ceea ce indică posibilitatea unui an record pentru turism, cu impact economic semnificativ datorită creșterii cheltuielilor vizitatorilor.

Piloții BIAS – misiune specială de Paște: Zbor al speranței pentru copiii defavorizați din Periș

Două elicoptere ale Forțelor Aeriene Române vor ateriza joi la școala din Periș, aducând cadouri și un moment de bucurie pentru 30 de copii proveniți din medii vulnerabile. Acțiunea este organizată de CNAB, împreună cu piloții BIAS și Salvați Copiii.

Studiu. Substanțe chimice dăunătoare creierului, eliberate de saltele în timp ce copiii dorm

Saltelele și așternuturile bebelușilor și copiilor emit substanțe chimice toxice și substanțe ignifuge asociate cu tulburări de dezvoltare și hormonale, potrivit a două studii noi, citate de CNN.

Căscatul ar putea fi mai periculos decât se credea, arată un studiu

Semnele de somnolență precum căscatul pot fi un semnal de alarmă al unui deficit de somn periculos care poate afecta sănătatea pe termen lung, potrivit unui nou studiu al Academiei Americane de Medicină a Somnului.

Atenție, șoferi! Un sector al Autostrăzii A1 va fi închis trei zile

Un sector al Autostrăzii A1 București – Râmnicu Vâlcea va fi închis timp de trei zile, între 14 și 17 aprilie 2025, pentru teste de structură, iar traficul va fi deviat pe drumurile naționale DN7 și DN7C.

Studiu. Trei milioane de decese infantile, asociate rezistenței la medicamente

Peste trei milioane de copii din întreaga lume au murit în 2022 din cauza unor infecții rezistente la antibiotice, potrivit unui studiu realizat de doi experți în sănătatea copiilor, citat de BBC. Copiii din Africa și Asia de Sud-Est s-au dovedit a fi cei mai expuși riscului.

Grădină zoologică din Barcelona introduce îngrijirea geriatrică pentru animalele vârstnice

Grădina zoologică din Barcelona a implementat un program de îngrijire geriatrică specializată pentru animalele bătrâne care nu pot fi reintroduse în sălbăticie. Măsura are loc în contextul în care grădinile zoo pun tot mai mult accentul pe îngrijirea animalelor pe tot parcursul vieții lor.

Un strop de îndulcitor artificial ar putea ajuta la combaterea bacteriilor rezistente la medicamente

Un nou studiu sugerează că îndulcitorul artificial zaharina ar putea juca un rol surprinzător în combaterea rezistenței la antibiotice. Cercetătorii de la Universitatea Brunel au descoperit că zaharina poate distruge structurile bacteriilor.

De la sfeclă la usturoi: cum îți influențează dieta viața sexuală, potrivit unei nutriționiste

O viață sexuală sănătoasă începe cu ce ai în farfurie. Evită usturoiul, carnea roșie și alimentele ultra-procesate, și alege sfecla, pepenele și verdețurile.

Studiu: Femeile au un risc dublu de a dezvolta tulburare de stres post-traumatic

Femeile au un risc de două ori mai mare de a suferi de tulburare de stres post-traumatic (PTSD) comparativ cu bărbații.

Care este cel mai bun aeroport din lume? Are spa-uri, un muzeu și chiar un cinematograf

Singapore Changi a fost desemnat cel mai bun aeroport din lume pentru a 13-a oară de către organizația de evaluare a transportului aerian Skytrax, informează CNN.

Grindeanu: Astăzi încep forările pe magistrala care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni

Au început lucrările de foraj pentru Magistrala M6 de metrou, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă, folosind utilaje speciale (TBM-uri), într-un proiect major de infrastructură.

Care sunt alimentele din casă ce pot reduce impactul microplasticelor asupra organismului

Fructele și legumele bogate în antocianine pot ajuta la protejarea organismului împotriva efectelor nocive ale microplasticelor.

Universal Studios va deschide primul parc tematic din Europa în 2031. Unde va fi construit

Premierul britanic Keir Starmer a anunțat miercuri că a ajuns la un acord cu grupul american Comcast pentru deschiderea primului parc tematic Universal Studios din Europa, în 2031.

Kawasaki impresionează la Osaka cu Corleo, un cal robot alimentat cu hidrogen, creat pentru deplasări pe terenuri dificile

Kawasaki lansează Corleo, un cal robot cu motor pe hidrogen, prezentat la Osaka. Creat pentru teren dificil, conceptul atrage atenția prin designul său futurist.

Primul copil născut în Marea Britanie de o femeie cu uter transplantat

O femeie din Marea Britanie a devenit prima mamă din țară care a dat naștere unui copil după ce a suferit un transplant de uter de la o donatoare în viață, aceasta fiind chiar sora ei, potrivit BBC.

Helios, pionierul unităților canine din Salvamont România, se pregătește de pensie după 12 ani

Helios, câinele care a deschis drumul unităților canine în intervențiile montane din România, se apropie de finalul carierei sale remarcabile, după 12 ani de misiuni cu salvatorii montani, au anunțat marți, reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, într-o postare pe Facebook.

Târgul Oficial de Paște al Capitalei, în Parcul Regele Mihai I, între 12 și 21 aprilie

Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) găzduiește între 12 și 21 aprilie Târgul Oficial de Paște al Capitalei, a anunțat luni Primăria București.

Țestoase gigant pe cale de dispariție devin părinți pentru prima dată la vârsta de 100 de ani

O pereche de țestoase gigant din Galapagos, în vârstă de aproximativ 100 de ani, au devenit părinți pentru prima dată la Grădina Zoologică din Philadelphia, un eveniment considerat istoric pentru instituția cu o vechime de peste 150 de ani.

Recomandarea National Geographic: Locația din România care rivalizează cu Alpii Elvețieni

Munții Transilvaniei sunt recomandați de National Geographic ca o destinație de drumeții care rivalizează cu Alpii Elvețieni, oferind peisaje spectaculoase și experiențe autentice la costuri mult mai accesibile, potrivit unui articol recent.

O floare rară, care rezistă aproximativ o săptămână, a apărut în Lunca Timișului

O floare rară a apărut în Lunca Timișului. Este vorba despre laleaua pestriță, o floare care înflorește doar în această perioadă a anului și rezistă aproximativ o săptămână. Laleaua pestriță este protejată de lege.