Partea leului în ceea ce priveşte petrecerile organizate de 1 Mai îi revine, ca în fiecare an, localităţii Vama Veche. Trupele Celelalte Cuvinte, Sarmalele Reci, Nişte Băieţi, Les Elephantes Bizzares, East Roots, White Walls, Brigada Hades, Perfect Zero For Infinity şi Blue Pulse vor susţine concerte, în weekend-ul de 1 Mai, în localitatea de graniţă, în cadrul evenimentului „1 Mai Mare”.
De altfel, la malul mării, petrecerea de 1 Mai muncitoresc se întinde pe toată durata weekend-ului. Astfel, la Mamaia are loc, între 28 aprilie şi 1 mai, 1st of May Festival. Invitaţii evenimentului sunt Sasha, Danny Howells, Nima Gorji, Seth Troxler, Sha un Reeves, Ryan Crosson, Lee Curtis, Luciano, Reboot, Marc Antona etc.
Tot între 28 aprilie şi 1 mai are loc Iureş Dance Festival 2011, la Băile 1 Mai din Oradea. La acest eveniment sunt invitaţi Mark Knight, Jay Lumen, Simina Grigoriu, Pagal, Robbie Jay, Azteca, Arry, Prok & Fitch , Coyu, Marika, Edouard Von Shaeke, Oliviu B2b Deysa Djane, Just D’light, Andy Herembas.
Iubitorii de rock pot alege să meargă la Arenele Romane din Capitală, pentru „Unu Mai ROCK”, unde îi pot vedea pe Blind Guardian, Bolthard şi White Walls.
Weekend-ul de sărbătoare are oferte şi pentru cei care vor să vadă un spectacol de teatru, în parc. De 1 mai, Teatrul Masca din Bucureşti prezintă spectacolul „Cocktail”, în parcul Herăstrău. Spectacolul regizat de Mihai Malaimare îi are în distribuţie pe Valentin Mihalache, Bogdan Angelescu, Ana Sivu-Daponte, Laura Dumitrascu, Ionuţ Ghenu, Andi Gonczi, Alina Craita, Andrei Dragulescu şi Magda Franc.
Muzeul Ţăranului Român din Capitală găzduieşte, de asemenea, pe 1 şi 2 mai, expoziţia „Maramureş – Cultură şi Tradiţie”. Expoziţia este un eveniment cu vânzare de produse tradiţionale şi ecologice specifice zonei Maramureşului, precum şi produse de artizanat. De asemenea, vizitatorii vor putea degusta bucate tradiţionale precum sarmale, plăcinte, cârnaţi prăjiţi şi ţuică. În cadrul manifestării, va avea loc un spectacol folcloric oferit de artiştii populari din Maramureşul istoric. Târgul este deschis între orele 09.00 şi 18.00, iar intrarea este liberă.
În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. Cu timpul, 1 Mai a devenit, în multe ţări, o sărbătoare legală.
În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890. De 1 Mai, autorităţile organizau serii de evenimente de mare desfăşurare, de propagandă. După 1990, dimensiunea de propagandă a dispărut, devenind, de la obligaţie, un motiv pentru petrecerile tematice din această zi.
(Material realizat de Oana Ghita, [email protected])