Alegerile USR - glume, zgomot, promisiuni şi un preşedinte reales, Nicolae Manolescu

Prezidenţialele Uniunii Scriitorilor din România au adus luni, la Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti, discuţii în contradictoriu, situaţii amuzante la urnă şi, în încheiere, acelaşi preşedinte ca şi în ultimii patru ani: Nicolae Manolescu.

Urmărește
161 afișări
Imaginea articolului Alegerile USR - glume, zgomot, promisiuni şi un preşedinte reales, Nicolae Manolescu

Alegerile USR - glume, zgomot, promisiuni şi un preşedinte reales, Nicolae Manolescu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Zece oameni în jurul unei mese aflate pe scena Sălii Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti se codesc să numere voturile.

"Şi cum facem? Le punem pe masă?". "Nu, nu, luăm aşa... unul câte unul", dă indicaţii unul mai cunoscător. Un altul stă şi bea o cafea dintr-o cană de plastic, undeva la marginea scenei, nemuritor şi rece.

Şi numărătoarea începe: "Breban, Manolescu (...) Ăştia sunt tăiaţi", se prinde unul, amintindu-şi că MC-ul Conferinţei Naţionale a USR, Horia Gârbea, a repetat, timp de patru ore, în timpul conferinţei, că alegerea se face prin încercuirea numelui celui preferat.

"Intenţia de vot e clară, zic eu", concluzionează altul. Aşa că însărcinaţii cu numărarea voturilor au început să numere în stil liber. În tăcere, cu blitzurile aparatelor foto lângă ei, unii aveau epifanii: "Toţi sunt tăiaţi, în afară de Cipariu" sau "Breban încercuit, ceilalţi tăiaţi". Lângă ei, în public, rândurile se îngroşau cu scriitori veniţi de la bufetul organizat după vot.

Înainte de pauză, scena de la Amfiteatru a găzduit numeroase scenete: de la atacuri la persoană la promisiuni electorale, la dueluri verbale cu publicul, la balet diafan în timpul argumentărilor.

Conferinţa Naţională a USR a început, luni dimineaţă, aşa cum le şade bine scriitorilor, cu mari întrebări, de data aceasta practice: "Cum luăm cuvântul, înainte sau după intervenţii?", "Dacă luăm cuvântul, să fie limitat la trei minute?".

Răspunsurile veneau în acelaşi mod, ad-hoc - "Lasă domn'e că ne bazăm pe bun simţ", la care Horia Gârbea făcea analiza semiotică a cuvântului: "Bunul simţ există, dar...". De asemenea, rotindu-se pe scenă, Gârbea a supus la vot răspunsul la diverse nedumeriri ale asistenţei, apreciind ochiometric că "s-a votat".

Sala a fost vie, cu reacţii care mai de care mai amuzante, majoritatea amintind de şotiile din anii de liceu.

Când Nicolae Manolescu şi-a prezentat raportul asupra activităţii sale şi a precizat numărul de noi membri ai USR, din fundul sălii s-a auzit un "Aoleu!".

Atacurile la adresa lui Manolescu nu au contenit, deşi, în cele din urmă, acesta a fost reales ca preşedinte al USR. Sorin Mărculescu (nu Oprescu, aşa cum singur a menţionat) a spus că mandatul lui Manolescu a fost unul care s-a desfăşurat "prin skype" (serviciu de comunicaţii online, n.r.), altul a strigat, la un moment dat, "fără abuzuri, Manolescu, că nu eşti Băsescu!", altul a ţinut o întreagă teorie în care Manolescu era, pe rând, "un preşedinte care face promisiuni şi, în patru ani de zile, nu şi le ţine şi un preşedinte amator, care conduce USR din străinătate".

Dar cea mai plastică în descrierea aşteptărilor sale de la noul conducător al USR a fost Irina Petraş, de la Filiala Cluj a USR. Aceasta a spus că Uniunea are nevoie "de un preşedinte foarte abstract, înconjurat de oameni concreţi".

Omul concret de lângă Manolescu, vicepreşedintele Varujan Vosganian, a fost lăudat pentru fermitatea cu care a administrat finanţele uniunii. Un confrate al lui Vosganian i-a apreciat munca acestuia la uniune, "chiar dacă nu a făcut mare brânză ca ministru de Finanţe". "Ei, acolo nu faci brânzeturi", a replicat Vosganian.

Dar discuţia a deviat, inevitabil. Scriitorul Liviu Ioan Stociu a insistat ca preşedinte de onoare al USR să fie fostul disident Paul Goma. Nicio explicaţie, cum că Paul Goma nu este membru al instituţiei, nu l-a putut opri pe acesta din peroraţia sa.

Şi toate acestea s-au desfăşurat înainte ca scriitorii care doreau să acceadă la funcţia de preşedinte al USR să îşi prezinte programele.

În ordine alfabetică, au urcat pe scenă, la o măsuţă albastră, firavă: Ştefan Agopian, care a fost admonestat de o doamnă din public să îşi scoată mâna din buzunar în timp ce prezintă viitorul USR în viziunea lui. "Îmi sprijineam fundul", a replicat acesta.

Când Nicolae Breban a urcat pe scenă, sala întreagă a cerut un reflector care să se potrivească cu prezenţa impunătoare a scriitorului.

Şi, după ce toţi şi-au jucat rolul - Nicolae Breban, Ştefan Agopian, Dan Mircea Cipariu, Contantin Stan, Nicolae Manolescu -, rezultatul a fost unul care nu a adus nici teamă, nici schimbare, ci pe acelaşi preşedinte din ultimii ani ai uniunii, Nicolae Manolescu.

Nicolae Breban a primit 76 de voturi, Ştefan Agopian - 17 voturi, Dan Mircea Cipariu - 38 voturi şi Contantin Stan - 36 de voturi. Trei voturi au fost în alb. În total au votat 344 de membri delegaţi ai USR.

"Vă promit să încerc să fiu un preşedinte cât mai obiectiv şi, în măsura posibilităţilor vom încerca să facem tot ce se poate face", a declarat Manolescu, după ce a aflat rezultatele votului.

Primul mandat de preşedinte al USR al lui Nicolae Manolescu (născut în 1939) a fost în perioada 2005 - 2009. Acesta este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani.

Societatea Scriitorilor Români (SSR) a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire până în martie 1949. USR a apărut în 1949, prin fuziunea între SSR şi Societatea Autorilor Dramatici, potrivit site-ului www.uniuneascriitorilor.ro. În prezent, USR cuprinde 2.400 de membri, care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România şi în filiala Chişinău.

În cadrul filialei Bucureşti, cunoscută sub numele de Asociaţia Scriitorilor Bucureşti, înfiinţată în martie 1972 şi care are 1.200 de membri, funcţionează şase secţii, după genurile literare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici