- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (28.08.2012, 17:35)
- Liviu Iancu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Turoperatorii vor taxiuri monitorizate şi metrou până la Otopeni, pentru siguranţa turiştilor
Evenimente precum racolarea din aeroport a studentei japoneze şi uciderea ei degradează imaginea turismului românesc şi ar putea fi evitate dacă taximetriştii ar fi verificaţi şi monitorizaţi atent de poliţie şi dacă aeroportul ar fi legat de oraş printr-o linie de metrou, afirmă turoperatorii.
Urmărește
1315 afișări
ANALIZĂ: Turoperatorii vor taxiuri monitorizate şi metrou până la Otopeni, pentru siguranţa turiştilor (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)
"Problema taxiurilor din aeroport afectează, în primul rând, imaginea României. Este normal, dacă dai de un brunet burtos, nebărbierit, care miroase a transpiraţie, care te agresează şi îţi ia bagajul din mână, deşi tu nu vrei. Te urcă în cine ştie ce maşină, nu are tarif, iar când ajungi la destinaţie este în stare să-ţi pună cuţitul la gât dacă nu îi dai 50 sau 100 de euro", a declarat agenţiei MEDIAFAX Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
El crede că tarifele taxiurilor ar trebui să fie afişate vizibil în interiorul fieccări maşini.
"Trebuie ca şoferii de taxi din aeroport să fie bărbieriţi şi să aibă un anumit tip de uniformă, ca să poată fi recunoscuţi de turiştii străini. Toţi trebuie să fie înregistraţi de poliţie, cu amprente, telefon, adresa. Ar trebui făcute controale zilnice la aeroport şi supracontroale, şi sunt convins că după ce vor fi arestaţi 2-3, se vor linişti. Toate aceste lucruri se cunosc, dar nu se iau măsuri. Numai la Bagdad sau Teheran te aleargă unii să îţi ofere taxi şi negociază tariful cu tine", a mai spus Burcea.
Simion Giurcă, şeful Biroului de turism al României la Viena, spune că problema siguranţei turiştilor este una primordială, pentru că are un impact deosebit asupra atractivităţii şi imaginii brandului turistic naţional.
"Din cauza imaginii deficitare a României pe plan internaţional, orice incident de natură criminală în care sunt implicate persoane străine va avea un ecou mult amplificat, faţă de alte ţări din care ar fi preluat ca un caz banal. Referitor la porţile aeriene de intrare în ţară, care oricum sunt obiective cu un grad ridicat de securizare, ar trebui amenajat la intrarea în sala benzilor de bagaj un infodesk vizibil şi clar semnalizat pentru informarea turiştilor privind îndeosebi elemente de siguranţă personală (cu cine să stea de vorba, ce trebuie să evite, cu ce taxi pot pleca siguri de la aeroport, cine are dreptul să-i legitimeze etc.) şi minimum de informaţii privind regimul valutar şi de plăţi, transport în comun, obiective turistice sau adrese utile", a spus Giurcă.
El afirmă că informaţiile ar trebui să fie disponibile în 3-4 limbi de circulaţie. De asemenea, ar trebui făcută o monitorizare "severă" a firmelor şi personalului taximetrelor care deservesc străinii, atât în holul de sosiri, cât şi pe platforma exterioară a aeroportului.
"Există suficient personal din sistemul de siguranţă al statului în incinta aeroportulu pentru a putea face această treabă. Este nevoie şi de prezenţa nonstop a unei patrule de poliţie cu poliţişti vorbitori de limbi străine în sala de sosiri, atât pentru a le putea furniza informaţii celor interesaţi, cât şi pentru a descuraja sau recunoaşte posibilii infractori.
Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), crede că multe dintre problemele pe care le întâmpină turiştii atunci când ajung cu avionul în România s-ar putea rezolva dacă s-ar face o linie de metrou care să unească centrul Bucureştiului cu aeroportul.
"Majoritatea aeroporturilor civilizate au metrou. Altfel, stai la mâna tuturor taximetriştilor", a spus el.
Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), afirmă că aeroporturile din Europa care nu beneficiază de metrou sunt legate de oraşul din apropiere cu linii de tren şi mai multe linii de autobuze.
"Nu poate să vină orice taximetrist şi să agaţe turişti în aeroport. În alte ţări, la aeroport, turiştii stau grupaţi la coadă şi taximetrele la fel. Aeroportul Otopeni nu reuşeşte de ani de zile-şi presupun că intenţionat nu reuşeşte-să pună ordine în această mafie a taxiurilor. Soluţia imediată ar fi ca un angajat al aeroportului sau poliţia să ordoneze taxiurile. Săraca japoneză nu avea cum să ştie dacă cel care a racolat-o e dubios sau nu sau, dacă este angajat sau nu al aeroportului", a mai spus el.
Răducan crede că "organele abilitate" ştiu cum să elimine taxiurile ilegale din aeroport, însă nu vor să facă acest lucru.
"Orice eveniment de acest gen creează imagine negativă asupra turismului românesc. Oamenii uită în timp, dar orice căutare pe internet poate aduce în prim plan situaţii de acest gen", a mai spus oficialul FPTR.
Cristian Bărhălescu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), consideră Japonia o piaţă bună pentru România. În urmă cu câţiva ani, însă, MDRT a închis o serie de birouri de promovare turistică, printre care şi cele din China şi Japonia.
"În planul nostru este să ne orientăm şi către pieţele chineză şi japoneză. Este posibil să deschidem un birou în China", a mai spus el.
Potrivit statisticilor, România a avut anul trecut 9.063 turişti chinezi (care au înoptat în hoteluri şi pensiuni), 16.406 japonezi, mult mai puţini decât turiştii austrieci (62.123), francezi (109.346) sau germani (206.932).
Pe data de 15 august, în jurul orei 20.30, un tânăr de 26 de ani (Vlad Nicolae) a abordat o studentă japoneză, în vârstă de 20 de ani, în incinta Aeroportului "Henri Coandă", oferindu-şi ajutorul pentru a-i găsi un taxi.
Vlad Nicolae a urcat împreună cu tânăra în taxi, însă cei doi au coborât după parcurgerea unei distanţe scurte, într-o zonă în care drumul este mărginit, de ambele părţi, de pădure. Vlad Nicolae şi tânăra au fost observaţi în acel loc de către şoferul taxiului după aproximativ două minute, la marginea şoselei, însă pe celălalt sens de mers.
Două zile mai târziu, în acelaşi loc a fost descoperit cadavrul studentei, acoperit cu frunze şi prezentând urme de violenţă. La aproximativ 60-70 de metri distanţă a fost descoperită valiza victimei.
(Material realizat de Liviu Iancu, liviu.iancu@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe