Antonescu a votat, a stat cu familia, a venit la partid şi a fost încrezător în şansa sa

Liberalul Crin Antonescu şi-a petrecut duminica primului tur prezidenţial între liniştea familiei, speranţa că îl va depăşi pe Mircea Geoană şi tensiunea aflării, la sediul partidului, lângă soţie şi colegi, a rezultatelor sondajelor, care îl califică doar în postura de fost prezidenţiabil.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Antonescu a votat, a stat cu familia, a venit la partid şi a fost încrezător în şansa sa

Antonescu a votat, a stat cu familia, a venit la partid şi a fost încrezător în şansa sa (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Antonescu a petrecut, în cursul zilei, doar trei ore la sediul central al partidului. El a preferat să stea acasă, cu familia - soţia şi feţiţa, deşi după votul matinal declarase că "are un program foarte încărcat".

Acasă fiind, prezidenţiabilul a ţinut să comunice cu electoratul pe internet. El a postat pe blogul său câteva update-uri la o scrisoare publicată de joi, prin care a făcut apel la alegători să îl voteze şi reclamând anumite fraude electorale.

Primul dintre ele, la ora 12.00, le-a amintit alegătorilor săi că autobuzele PDL-PSD "au pornit la drum şi se încurcă unele pe altele".

"Până la ora 13 am crescut cu patru procente şi Mircea Geoană scade cu un procent pe oră. Dar e nevoie să ieşiţi la vot! După ora 16, decid oraşele mari şi mijlocii. Dacă ieşiţi la vot! Revin atunci când am date noi, mulţumesc tuturor", spunea preşedintele PNL.

În jurul orei 15.00, Antonescu anunţa că este la două procente de Mircea Geoană. În acelaşi timp, un lider central comunica presei rezultatele exit-poll-urilor comandate de PNL: 32,5% Traian Băsescu, 26,1% Mircea Geoană, 25% Crin Antonescu.

A treia postare a prezidenţiabilului PNL, ora 16.00: "Aflu de la televizor şi nu numai că un vot costă 50 de lei. Nu acceptaţi preşedinţi de 50 de lei pentru că funcţia asta vă reprezintă şi voi nu sunteţi cetăţeni de 50 de lei. Să ieşim din epoca ruşinii. Ieşiţi la vot cu conştiinţa voastră. Sunt aproape egal cu Geoană, dar contra maşinii de vot pe bani trebuie luptat".

La ora 17.00, Antonescu anunţa că este la egalitate cu Mircea Geoană, dar şi că "a fost interzis orice detaliu despre exit-poll-uri".

Sediul central din Bulevardul Aviatorilor a fost amenajat duminică pentru a primi reprezentanţii mass-media, dintre liderii centrali fiind prezenţi doar Norica Nicolai, Ludovic Orban, Radu Stroe. În rest, doar membrii ai staff-ului. Plini de optimism, chiar dacă primele exit-polluri, de dimineaţă, îl dădeau pe Antonescu pe a treia poziţie, la o diferenţă semnificativă faţă de Mircea Geoană.

Pe măsură ce orele treceau, semnalele primite de staff-ul liberal le dădeau tot mai mari speranţe.

Spre seară, liberalii ţineau pumnii strânşi, încrezători că situaţia de egalitate între Antonescu şi Geoană anunţată de exit-poll-ul comandat de partid se va transforma într-o detaşare a prezidenţiabilului PNL pe locul doi.

"Bem şampanie!", anunţa, deşi încă nu cu tot sufletul, şeful de campanie Romeo Stavarache.

Întrebat la sosirea în sediu ce face, Antonescu a replicat: "Fac foarte bine". El s-a arătat încrezător în şansele sale.

La câteva minute înainte de închiderea urnelor, soţii Antonescu s-au alăturat liderilor reuniţi în sala de conferinţe a PNL, comentând mai mult de un sfert de oră imaginile transmise de televiziuni de la sediile de campanie ale contracandidaţilor. La aflarea rezultatelor INSOMAR, Adina Vălean a spus: "21 ne-a dat, nu pot să cred!"

Înainte de discursul său, Orban l-a sfătuit pe Antonescu să invoce organizarea execrabilă, şi faptul că "zeci de mii de români nu au putut să voteze".

Liberalii erau foarte joviali şi zgomotoşi, Ruşanu comentând: "Măi ce înghesuială e aicea, parcă e la secţia sepecială! Parcă sunteţi la Drept la Facultate". "Gata, mi-am făcut freza!", a spus la un moment dat preşedintele PNL Crin Antonescu. Dan Motreanu, care s-a ocupat de campania operativă, i-a spus lui Antonescu că televiziunile i-au anunţat greşit procentajul. Antonescu a replicat sec: "Eh!".

Prima remarcă la adresa lui Geoană a făcut-o Orban, care spunea, uitându-se la ecranul pe care se transmitea discursul liderul PSD: "Citeşte. Geoană citeşte. Fii atent!".

Adina Vălean a replicat: "Geoană nu e prea vesel! Geoană este foarte necăjit!". "Dar nu ştiu de ce! Geoană!", a continuat Antonescu, după care l-a îndemnat, pe Geoană, prin ecran, ironic: "Mai vesel, măi, că ai 31". La apariţia primului exit-poll de la Antena 3, care l-a dat pe Antonescu cu un procent în plus, liderul PNL a menţionat: "Aaaaa, Voiculescu domn!" Adina Vălean a mai spus că dacă procentele sunt adevărate "Băsescu e prea vesel" faţă de ce se arată la B1Tv.

"Băsescu a întinerit" a replicat Antonescu la vederea pe ecranul LCD-ului din sala de conferinţe a şefului staului la sediul din Modrogan, stârnind râsul colegilor.

"Mircea râde, dar nu e râsul lui", a mai spus Orban, atrăgând atenţia liberalilor asupra candidatului PSD. Orban s-a încălzit: "Uite-l pe domnul Iliescu cum stă cu bascul la el. Fii atent cu basca, e cu basca". Prim-vicepreşedintele PNL a mai spus că Iliescu poartă "şapcă de miner".

Despre Oprescu, Orban a spus că a scos un scor "tare", de 3,5%, la care Antonescu a replicat că "e un scor umflat".

Norica Nicolai a ţinut şi ea să facă o glumă, menţionând că "Roberta Anastase s-a îngrăşat" şi adăugând că "trebuie să plece".

În timpul discursului lui Băsescu, Antonescu l-a luat în colimator pe premier: "Boc e mândru, Boc chiar crede, Băsescu e deştept, nu crede ce spune, dar Boc...", spunându-i lui Orban că şmecheria lui Băsescu cu referendumul "n-a mers". Orban a simţit nevoia să spună că preşedintele "a ciupit ceva" şi adăugând că "cel mai mult i-a adus turismul electoral".

Orban l-a persiflat şi el pe Boc spunând că "i-au dat scaun, să pară mai înalt". În plus, Adina Vălean l-a întrebat pe soţul său, după vreo 10 minute de aşteptare, dacă liberalii stau adunaţi până vorbeşte Geoană, iar Antonescu i-a replicat: "Da stăm!".

Pe de altă parte, Crin Antonscu i-a spus lui Orban: "Auzi, Ludovic, pun pariu că Geoană va vorbi de locuri de muncă", Orban replicând că Geoană va vorbi "şi de cifre", indignat fiind că "Băsescu vorbeşte cam mult".

După 12 minute de aşteptat, aproape de finalul discursului lui Băsescu, Antonescu a spus: "Măi, eu mă duc să fumez, până termină ăsta de vorbit! Stăm o oră!", Dan Motreanu replicându-i să "fumatul dăunează grav sănătăţii", liberalul întorcându-se după 2-3 minute în timpul discursului lui Geoană.

La rândul său Orban a spus că în opinia lui Băsescu ar putea fi şi un Parlment cu doar doi oameni - "Udrea şi Boc".

Întorşi de la ţigară, soţii Antonescu au comentat discursul lui Geoană, Antonescu criticând că liderul PSD "a vorbit despre muncă", iar Adina Vălean adăugând: "Aţi observat ce feţe triste au ăştia de la PSD. Nu se poate! Pentru 31,7, în coasta lui Băsescu este destul de plauzibil", Orban replicând că pesediştii "ar trebui să exulte şi să fie în al noulea cer".

Vălean a observat că şi Ponta e trist, că şi Dragnea e supărat. "Oameni buni ce se întâmplă la PSD? Sunt negrii toţi", s-a întrebat Vălean, iar Orban a răspuns că sunt epuizaţi pentru că "au muncit prea mult în campanie".

După 16 minute de "glumiţe", Antonescu le-a spus liberalilor: "Ia tăceţi! Gata! Păi nu mai ascultaţi acolo că e important!".

După declaraţia de după exit-poll-uri, Crin Antonescu s-a retras "la cartierul general" al partidului - în biroul secretarului general, nedorind să dea nicio declaraţie "televiziunilor deţinute de mogulii Vântu şi Voiculescu" şi părăsind sediul PNL la ora 23.20.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici