- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (23.01.2012, 23:39)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baconschi, şef al diplomaţiei şi politician remarcabil prin declaraţii de culoare
Teodor Baconschi, revocat intempestiv, luni, de la conducerea MAE pentru declaraţii fără legătură cu politica externă, va rămâne în istorie ca un şef al diplomaţiei remarcabil nu prin fapte, ci mai ales prin declaraţiile de culoare cu care şi-a presărat intervenţiile publice.
Urmărește
872 afișări
Baconschi, şef al diplomaţiei şi politician remarcabil prin declaraţii de culoare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Baconschi a fost revocat din cauza unei declaraţii neinspirate pe tema protestatarilor violenţi, care nu a avut legătură cu politica externă sau cu activitatea lui Baconschi în fruntea MAE. Diplomatul a făcut declaraţia pe blog - "spaţiul libertăţii" sale, aşa cum însuşi Baconschi spunea. În prezent, afirmaţia nu mai există pe blogul său.
Nu este însă prima declaraţie a lui Teodor Baconschi care poate fi catalogată drept "nefericită" . El s-a remarcat de-a lungul timpului prin afirmaţii nu neapărat greşite, dar foarte colorate, făcute atât despre societate, cât şi despre clasa politică şi despre partid.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
De exemplu, Baconschi a făcut, în mesajul transmis de Crăciun, în 2011, remarcabila observaţie că naşterea Domnului este "sărbătoarea renaşterii speranţei, a victoriei vieţii asupra morţii, minciunii şi persecuţiei inocenţilor". "Într-o lume încă însângerată de dictaturi, regimuri ilegitime şi război civil, Crăciunul este mesajul Europei şi al alianţei celor liberi către întreaga umanitate", mai spunea el.
Fidel formaţiei sale de teolog, Teodor Baconschi a făcut referire de multe ori la Biserică şi la rolul pe care aceasta ar putea şi ar trebui, în opinia sa, să-l joace în societatea românească. Astfel, el spunea în octombrie, la Sibiu, că doar colaborarea dintre Biserică şi societate poate scoate România dintr-un "infern" datorat deceniilor de comunism. "Noi suntem o societate care mai are nevoie de multe decenii pentru a ajunge la toţi parametrii la media europeană, pentru că venim de jos. Am fost distruşi de multe decenii de comunism, nu ne mai priveam în ochi, obişnuiţi cu minciuna, lipsiţi de încredere în semeni. Doar colaborarea dintre Biserică şi societate ne poate scoate din acest infern, dar este nevoie şi de ajutorul societăţii, de o cultură generalizată a voluntariatului", a afirmat el.
Baconschi nu s-a dat înapoi de la a-şi critica unii colegi de partid. A fost cazul lui Cezar Preda, pe care l-a acuzat că dovedeşte "o colegialitate infirmă". Pe alţii i-a susţinut şi chiar admirat excesiv. Astfel, Baconschi îi spunea Elenei Udrea, la o reuniune publică de partid: "Eu, Elena, sunt foarte bucuros să lucrez cu tine. Trebuie să faci eforturi monumentale ca să nu cazi sub farmecul tău, în calitate de coleg. Eşti inteligentă, eşti frumoasă, eşti tenace, ai anduranţă la mediul general dezgustător al politicii româneşti şi nu te deranjează vecinătatea oamenilor de valoare, ceea ce înseamnă că vei putea face cu oricine echipe de valoare şi PDL are probabil nevoie de acest lucru".
Citeste si:
TEODOR BACONSCHI, REVOCAT DIN FUNCŢIA DE MINISTRU AL AFACERILOR EXTERNE pentru declaraţiile la adresa protestatarilor
Diplomatul şi-a exprimat admiraţia şi faţă de Traian Băsescu. El afirma, la câteva zile după vizita din 2011 a preşedintelui la Washington, că "atlantismul preşedintelui a dat fructul acesta major pentru câteva decenii" şi că este "de plâns" lipsa consensului politic faţă de interesul naţional.
În octombrie 2011, aflat într-o vizită la Piteşti, Teodor Baconschi a declarat că pentru victoria în alegerile din 2012 este important ca PDL "să se poziţioneze pe eşichierul politic ca principal partid de centru dreapta" şi să fie susţinut de "România care lucrează, nu de România care cerşeşte". Ulterior, el spunea pe blog-ul său că formula "România care cerşeşte" era "o metaforă" şi se referea la "o minoritate care aşteaptă totul de la statul asistenţial", cetăţenii care se lasă cumpăraţi "cu doi mici sau o găleată".
Baconschi şi-a exprimat în numeroase rânduri fidelitatea pentru PDL şi s-a declarat, fără excepţie, adept al ideilor de dreapta. A venit la conducerea MAE pe fundalul criticilor referitoare la modul în care s-ar fi desfăşurat votul pentru prezidenţialele din 2009. S-a înscris, după doar câteva luni, în PDL şi şi-a dedicat o bună bucată din timp activităţii de partid. A iniţiat legea votului prin corespondenţă şi şi-a atras criticile dure ale opoziţiei în clipa în care, la congresul PDL, a promis un milion de voturi din diaspora. A devenit, apoi, unul din vârfurile de lance ale constituirii unei mişcări populare şi, săptămâna trecută, a fost însărcinat cu dialogul partidului cu societatea civilă.
În ceea ce priveşte politica externă, Teodor Baconschi rămâne ministrul în mandatul căruia au avut loc evenimente semnificative. De exemplu, în timpul mandatului lui Teodor Baconschi a fost încheiat acordul cu SUA privind scutul antirachetă. Este drept că negocierile au fost purtate de secretarul de stat Bogdan Aurescu - vehiculat acum pentru conducerea MAE - dar cel care a semnat documentul, alături de secretarul de Stat american, a fost Baconschi. Tot în timpul conducerii lui Baconschi, MAE a întreprins cea mai mare operaţiune de evacuare de români din străinătate - peste 700 de persoane aduse în siguranţă acasă din Libia.
Citeste si:
EXCLUSIV - Baconschi: Am primit SMS de la premier. Nu mi s-a reproşat nimic pe linie guvernamentală
Mandatul lui Baconschi nu a fost însă unul liniştit. A început sub auspiciile problemei cetăţenilor români de etnie romă din Franţa. Un subiect care l-a adus pe Teodor Baconschi în pragul demisiei , la doar câteva luni de la numirea în funcţie. "Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă", a spus el în declaraţii cu omologul francez, în februarie 2010, referindu-se la comunitatea de romi. Pentru aceste declaraţii a fost acuzat de rasism şi i s-a cerut demisia. În noiembrie 2010, el a fost găsit vinovat de fapte de discriminare şi sancţionat de CNCD cu transmiterea unei recomandări. Subiectul nu a fost rezolvat, dar a ieşit din atenţia publică sub presiunea unor alte teme devenite de actualitate.
A urmat eşecul în ceea ce priveşte admiterea României în Spaţiul Schengen. Acest subiect l-a determinat pe ministru să facă o altă declaraţie nefericită. Astfel, la 23 septembrie, el a afirmat că diplomaţia românească merită felicitări pentru ce a făcut în privinţa Schengen, reuşind să atragă totalitatea fondurilor europene, dar şi să determine Franţa şi Germania să-şi schimbe poziţia faţă de aderare. "Diplomaţia românească merită felicitări şi pentru ce a făcut în privinţa Schengen, în sensul că la nivel tehnic am tras totalitatea fondurilor europene din facilitatea Schengen, am modernizat întreaga noastră reţea consulară la standardele Schengen. În ceea ce priveşte demersurile diplomatice, principala realizare a fost că nu mai avem astăzi împotriva unei extinderi imediate Franţa şi Germania", a spus Baconschi.
El a adăugat că menţinerea Franţei şi Germaniei "pe o poziţie ostilă extinderii ar fi îngropat subiectul fără niciun orizont de timp". "Am reuşit să flexibilizăm Franţa şi Germania printr-un travaliu diplomatic constant, pe care mi-l asum, dar regula unanimităţii a fost înscrisă în tratate şi în practica UE pentru a garanta egalitatea de statut a statelor membre", a spus Baconschi.
A rămas însă Olanda, ţară care se opune în continuare aderării României la Schengen. Mai puţin diplomatic, însă foarte sincer, Baconschi deplângea, la 6 ianuarie, la RRA, faptul că nu există nici la MAE, nici în altă parte "o baghetă magică" prin care să se schimbe compoziţia Guvernului olandez. Ministrul mai spunea atunci că deplânge "aceste opţiuni câteodată radical eurosceptice sau chiar antieuropene".
Tot în materie de politică externă, Teodor Baconschi a mai făcut o declaraţie de culoare şi la începutul lui 2011 când spune, într-un interviu pentru "Adevărul", că în condiţiile în care Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este folosit în alte domenii şi devine un handicap, România îl poate denunţa unilateral, la fel cum poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE. La acel moment au intervenit atât Comisia Europeană - precizând că România nu poate denunţa unilateral MCV - cât şi preşedintele Traian Băsescu, care a cerut Guvernului să se "bată până în ultima clipă" pentru aderarea la Spaţiul Schengen în termenul stabilit, aprilie-mai 2011.
La acel moment, Băsescu avertiza că România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau bloca aderarea Croaţiei la UE. De altfel, câteva zile mai târziu, Teodor Baconschi revenea asupra afirmaţiei, declarând pentru MEDIAFAX că acestea "au fost grav şi sistematic distorsionate". El spunea atunci că MCV este cât se poate de bun, aderarea Croaţiei cât se poate de dezirabilă, dar, dacă se extrapolează Mecanismul în alte domenii, România este pusă într-o situaţie de penumbră şi acest lucru nu trebuie acceptat. În acelaşi interviu, ministrul s-a referit şi l-a scrisoarea miniştrilor de Interne francez şi german din decembrie 2010, care cereau CE să nu permită aderarea României că are "probleme de redactare", destinatarul fiind greşit şi incluzând "abordări de eseu politic".
Dincolo de declaraţiile care - corecte sau nu - au fost în cele mai multe cazuri de culoare, criticii lui Teodor Baconschi i-ar putea reproşa acestuia şi multe fapte din activitatea diplomatică. O parte rămân probabil necunoscute presei. Altele însă au devenit cunoscute şi au atras critici justificate. Cel mai elocvent a fost cazul numirilor în funcţii diplomatice a unor persoane fără experienţă în domeniu. Au devenit, deja, de notorietate cazurile lui Ioan T.Morar, Cinthia Kurt, Mioara Mantale sau, mai recent, la Catania, a Adrianei Elena Moţa.
Nu în ultimul rând, Baconschi va rămâne, din anumite puncte de vedere, ministrul în timpul căruia nu s-a întâmplat nimic. Aceasta ar putea fi, de exemplu concluzia celor care, de ani de zile, aşteaptă liberalizarea accesului pe piaţa muncii în toate statele din UE, sau eliminarea vizelor pentru SUA sau, într-un cadru mai larg, îmbunătăţirea imaginii României în străinătate.
(Material de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe