"Sorin! Sorin! Este! Bravo Doctore! Uuuuuu! Papionu’! Cristoiu, ia papionu’! Este, bă! Este!", acesteau au fost sunetele de bucurie, urlate şi răcnite din rărunchii a circa o sută de susţinători, îngrămădiţi, peste câteva zeci de jurnalişti, în faţa plasmei din cafenea, unde se anunţau exit-poll-urile.
Primele estimări au fost urmărite în picioare, intr-o îmbrânceală generală, în care cuvântul de ordine a fost forţa, respectiv opinteala fiecăruia de a rezista în picioare printre ceilalţi, transpiraţi din cauza căldurii şi strâns lipiţi în jurul lui Oprescu.
La afişarea rezultatelor, din zeci de gâtlejuri uscate de căldură au izbucnit strigăte de bucurie, aproape necontrolate, urlete de emoţie, chiar lacrimi în ochii unora dintre cei mai apropiaţi susţinători, toate acestea amortizate cam palid de o ploaie de confetti.
La un semn, ghemotocul uman, format din jurnalişti, pe de o parte, şi susţinători, pe de altă parte, s-a mişcat cu totul, încercând, prin adaptarea la situaţie, să iasă afară, în stradă, unde Oprescu era aşteptat să îşi rostească discursul de câştigător.
Forţa şi-a spus din nou cuvântul. Acum nu mai trebuia să rezişti în picioare, ci să te mişti astfel încât să nu te striveşti de ce întâlneai în cale.
Cu eforturi, cu strigăte disperate, unele de durere, altele belicoase, masa compactă de oameni a reuşit să iasă din incinta cafenelei, oprindu-se fix în spatele lui Oprescu şi abia creând un culoar prin care acesta să fie văzut de camerele de luat vederi.
Cei care nu au reuşit să se strecoare afară au vâslit din greu cu coatele pentru a-l asculta pe favoritul lor. Mai mult, discursul acestuia a fost unul interactiv, el fiind întrerupt de mai multe ori de susţinători, care doreau scoasă în stradă arhiva Primăriei sau voiau să meargă în Piaţa Universităţii pentru a sărbători.
Printre cei circa o sută de susţinători care au venit la cafenea, seara, s-au numărat Nicu Bănicioiu, preşedintele TSD, Robert Negoiţă (PSD), Cătălin Stochiţă (finul preşedintelui PSD Bucureşti, Marian Vanghelie), şi Aurelian Pavelescu (candidat PNŢCD), care a stat tot timpul în preajma lui Oprescu.
Susţinerea majoră de care s-a bucurat Oprescu după afişarea rezultatelor exit-poll-urilor nu a fost prevăzută, însă, din timpul zilei.
Candidatul independent la Primăria Capitalei şi-a început ziua de duminică votând la Şcoala nr.17, unde a venit la ora 8.30, la fel ca în primul tur.
A venit pe jos, agale, optimist, afişând aceeşi atitudine ca şi la primul tur. La fel ca acum două săptămâni, Oprescu a fost însoţit de fiul său, de nepoata sa şi de membrii staff-ului de campanie.
Momentul votului a fost unul protocolar, Oprescu luând buletinele de vot şi calm, fără nici un fel de grabă, a mers în cabină, a ieşit surâzător şi le-a introdus în urne.
Candidatul independent nu a ratat ocazia de a-şi face puţină reclamă, profitând de "directurile" realizate de mai multe televiziuni. "Am votat pentru schimbarea în bine, cu mine", le-a spus Oprescu jurnaliştilor, râzând.
"Doctorul" a speculat, din punct de vedere al imaginii, şi faptul că duminica votului a coincis cu sărbătoarea Rusaliilor.
Astfel, la prânz, Oprescu a mers să se roage la biserica "Sfântul Dimitrie", de lângă Academia Militară, unde a invocat, sărutând cele două icoane din faţa altarului, ajutorul divin pentru ziua votului.
"M-am rugat în primul rând pentru azi şi în al doilea rând pentru sănătate. Aş vrea să-l văd şi eu pe cel care nu zice «Doamne ajută!» când pleacă de acasă", le-a spus el jurnaliştilor veniţi să relateze incursiunea sa în lumea celor sfinte.
Oprescu a aprins şi lumânări, atât pentru vii, cât şi pentru morţi şi a primit în dar o icoană de la preotul paroh al bisericii.
După ce a plecat de la biserică, Oprescu a făcut un tur al secţiilor de votare, mergând spre cele de la care primise semnale că ar fi avut loc incidente.
Prima oprire a fost la liceul PTTR, din zona Drumul Taberei, unde, potrivit infomaţiilor staff-ului de campanie al lui Oprescu, la secţia de vot nr. 1050, reprezentantul PNL l-ar fi surprins pe cel al PDL cu buletine de vot la purtător.
Oprescu a vizitat toate secţiile de votare din incinta liceului, s-a interesat dacă totul este în regulă, a dat mâna cu membrii birourilor, precum şi cu votanţii.
Apoi, a mers în cartierul "23 August", din Sectorul 3, unde staff-ul său de campanie primise informaţia că la Şcoala generală nr. 55 alegătorii ar fi aduşi la vot cu microbuze ale PDL.
Oprescu s-a interesat dacă totul este în regulă şi a constatat că, potrivit reprezentanţilor din biroul unei secţii de votare din şcoală, până la ora 13.00, doar 60 din cele 1100 de persoane înscrise pe liste se prezentaseră la vot.
În general, Oprescu a avut parte de o primire călduroasă din partea reprezentanţilor în birourile secţiilor de votare pe care le-a vizitat, precum şi din partea votanţilor, unii dintre aceştia transmiţându-i, când îl vedeau, că i-au acordat votul lor.
"Domnu’ primar general, strada asta a rămas nefăcută! Ce faceţi?", l-a întrebat un alegător care tocmai ieşea din secţia de vot. "Lasă, bă, mai întâi puneţi-mă acolo şi după aia să mă trageţi de urechi", i-a răspuns Oprescu.
"A venit să prostească lumea, că e inteligent el", i s-a adresat un altul, dar după ce Oprescu trecuse deja prin dreptul său.
În timpul inspecţiilor candidatului, cafeneaua „La Independentu’”, acolo unde Oprescu anunţase că va face declaraţii seara, după momentul exit-poll-urilor, a început să se anime pe la ora 17.00, jurnaliştii începând să se strângă pentru a pregăti "directurile".
Ca şi la turul întâi, consumaţia oferită jurnaliştilor şi susţinătorilor prezenţi a fost decenta, ea cuprinzând aripioare de pui, cartofi prăjiţi, precum şi suc şi cafea.
Informaţiile privind ponderea celor doi candidaţi în exit-poll-uri au circulat printre jurnalişti "pe surse", pe parcursul zilei, dar atitudinea afişată, spre seară, de membrii staff-ului de campanie a lui Oprescu – aceea de bucurie nedisimulată – inducea clar ideea că se ştia câştigătorul.
La ora 19.00, circulaţia maşinilor pe strada pe care se află cafeneau a fost închisă de Poliţia Rutieră, o avanpremieră a exploziei de bucurie, abia ţinută în frâu, ce avea să erupă câteva ore mai târziu.
(Material de Liviu Dădăcuş, [email protected])