Prima pagină » Main Story » FOCUS: Victoria PSD, amară ca o înfrângere, aproape inutilă în logica formării unei majorităţi

FOCUS: Victoria PSD, amară ca o înfrângere, aproape inutilă în logica formării unei majorităţi

Liderii PSD au sărbătorit, duminică seara, victoria în alegerile parlamentare, precum împăratul din poveste: cu un ochi râzând, cu altul plângând.
FOCUS: Victoria PSD, amară ca o înfrângere, aproape inutilă în logica formării unei majorităţi
01 dec. 2008, 01:12, Main Story

Grijile viitoarelor treburi guvernamentale nu i-au lăsat să se bucure pe deplin de o victorie "categorică” – vorba liderului PSD, Mircea Geoană – şi i-au răpit de la manifestarea plenară a fericirii, împingându-i spre gândurile negre ale unor oarecare "negocieri".

Pe lângă treburile viitoare ale ţării, social-democraţii – unii dintre ei, ce-i drept – priveau cu îngrijorarea introspectivă şi asupra scorului personal obţinut în colegiile în care au candidat, fiorul rece al unui eşec nefiindu-le chiar străin.

Deşi sărbătoarea câştigării alegerilor a fost gândită în termenii unei manifestări de amploare – beneficiind de scena mare, ecrane tv uriaşe, artificii, confetti, pancarte, chiar şi un grup compact de circa 200 de susţinători, îmbrăcaţi la foc automat cu hanorace roşii, de la partid – aceasta a fost una succintă.

Ea s-a remarcat prin discursul lui Geoană – singurul, de altfel – din care răzbătea ideea că social-democraţii trebuie să guverneze, pentru că aşa au votat românii şi că Traian Băsescu trebuie să dea curs acestei voinţe suverane precis exprimată de români.

Dar, "cine nu are bătrâni, să şi-i cumpere". Nu este şi cazul PSD, care beneficiază de înţelepciunea şi experienţa preşedintelui său de onoare, Ion Iliescu.

Cuvintele sale au căzut ca un trăsnet peste creştetul plin de avânt al liderilor social-democraţi.

"Traian Băsescu nu va numi un premier de la PSD", a tunat, sacerdotal, dar şi cu toată autoritatea pe care o presupune o instituţie în sine, Ion Iliescu, imediat după ce liderii PSD au părăsit scena unde se bucuraseră de victorie.

În acel moment s-au prăbuşit vise, au căzut perspective, au alunecat pardoseli. Au rămas doar paradigme.

E vorba de paradigmele reci ale calculelor aritimetice, acolo unde nu mai contează ce au votat românii, ci doar cum se cuplează, rece, număr cu număr, umăr (de parlamentar) cu umăr (de alt parlamentar), într-o succesiune minuţios gândită de "negociatori".

Ei, "negociatorii", vor decide, în perioada următoare, majoritatea parlamentară care să susţină viitorul Guvern. Ei vor cupla voinţele românilor. Ei vor decide cine va guverna România.

(Liviu Dădăcuş, liviu. [email protected])