Prima pagină » Main Story » FOCUS: La „Noaptea alegerilor SUA”, muzică de jazz, puţini politicieni şi mulţi jurnalişti

FOCUS: La „Noaptea alegerilor SUA”, muzică de jazz, puţini politicieni şi mulţi jurnalişti

Ambasada SUA la Bucureşti a organizat un eveniment special cu ocazia alegerilor, la care au participat câţiva politicieni români, unde majoritatea invitaţilor s-au dovedit fani ai lui Barack Obama, însă cu toate acestea anunţul privind victoria sa a fost primit de o sală aproape pustie.
05 nov. 2008, 12:09, Main Story

Din cei aproximativ 300 de participanţi, 175 l-au votat pe Obama, doar 57 pe McCain, şi trei dintre ei şi-ar fi dorit alţi politicieni pentru postul de preşedinte al Americii, iar anunţarea rezultatelor acetui vot simulat au fost mai bine primite decât exit poll-urile.

Petrecerea s-a spart după ora 2,00, când orchestra a amuţit, iar în sală au rămas câteva zeci de persoane, majoritatea jurnalişti, organizatori şi studenţi.

Cei mai dinamici au fost reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti, care au colorat hărţile SUA cu roşu sau albastru în funcţie de rezultatele parţiale anunţate de CNN şi au completat tabelul cu voturile electorale primite de fiecare candidat în funcţie de statul în care câştigase majoritatea, la prima numărătoare.

La ora 4.00 toată lumea urmărea predicţiile CNN sau moţăia pe scaune, în sala cam răcoroasă a hotelului, acest moment mort dând prilej unora dintre cei prezenţi să se fotografieze cu machetele de carton ale celor doi candidaţi Barack Obama şi John McCain.

La anunţarea victoriei parţiale a lui Obama de către CNN, cele câteva zeci de persoane care se aflau la sediul dedicat vizionării alegerilor din America au fluturat steguleţele americane, au aplaudat sporadic, iar unii dintre tinerii prezenţi, dintre care mulţi jurnalişti "externişti" şi susţinători ai democratului Obama, au reacţionat ceva mai zgomotos decât restul, apelând la urale. "Era de aşteptat!", a spus unul dintre ei.

Mesajul lui John McCain a fost ascultat cu foarte multă atenţie de cei rămaşi pe metereze la "sediul vizionării alegerilor SUA", majoritatea preferând să stea în picioare şi să se uite atent la ecranul de proiecţie a transmisiilor CNN. După declaraţia învinsului, organizatorii au început să strângă aparatura, în aşteptarea declaraţiei învingătorului.

Obama a avut, la reuniunea de la Bucureşti, doar 30 de telespectatori, foarte tăcuţi şi atenţi, ale căror reacţii au fost aceea de a râde unanim la anunţul acestuia privind faptul că cele două fiice ale sale au câştigat "un căţeluş" care va locui cu ei la Casa Albă, şi comentariile privind rochia viitoarei prime doamne a Americii.

Discursul său a fost vizionat şi de însărcinatul cu afaceri Jeri Guthrie-Corn, care a stat în picioare lângă o masă.

Diplomatul american a zâmbit de nenumărate ori şi a comentat, afişând un interes foarte mare pentru imaginile transmise după discursul lui Obama, cu momentul în care familia noului preşedinte al SUA i s-a alăturat acestuia pe scenă.

Material realizat de Nicoleta Nicolae, [email protected].

"Noaptea alegerilor din Statele Unite 2008" a avut un debut dinamic, cu muzică ritmată, cu invitaţi şi mulţi tineri cu pălărioare decorate cu "stars and stripes", cu multe camere de luat vederi, cu ghirlande de baloane în culorile drapelului SUA, cu steguleţe, insigne şi cu afişe promoţionale consacrate zilei alegerilor din America.

Oaspeţii au sosit până aproape de ora 23.00, când însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite, Jeri Guthrie-Corn, a dat startul "Nopţii alegerilor 2008" şi i-a invitat pe participanţi fie să voteze la simularea scrutinului prezidenţial american, fie să poarte insignele cu Obama şi McCain, după preferinţe, fie să vizioneze alegerile live şi să discute despre turnura votului din fiecare stat.

Ambasadorul Nicholas Taubman, căruia i s-a încheiat mandatul la Bucureşti, a transmis un scurt mesaj video prin care îi îndemna pe români să se prezinte la vot la propriul scrutin, din 30 noiembrie.

Programul a început, de fapt, la ora 22.00, prin acordurile ritmate şi vesele ale orchestrei Forţelor Aeriene Americane staţionate în Europa, supranumită şi „Ambasadorii muzicali ai Americii”, care au interpretat timp de aproape patru ore piese celebre din music-hall-urile americane, piese de jazz, muzică de fanfară.

Înainte de start, presa românească a avut parte de un "tratament special" din partea organizatorilor, care le pregătiseră jurnaliştilor o mică încăpere în spatele sălii rezervate vizionării alegerilor americane, spaţiu în care aceştia ar fi trebuit să să lucreze, dar situat la polul opus celui destinat "oaspeţilor".

Până la urmă, cei de la ambasadă au înţeles că ziariştii trebuie să stea în mijlocul evenimentelor şi le-au oferit tuturor locuri în spaţiul destinat transmisiunilor în direct ale televiziunilor naţionale.

La evenimentul organizat de Ambasada SUA au apărut şi câţiva politicieni români, printre care Vasile Blaga (PDL), Romeo Raicu (PDL) şi Gabriel Oprea (PSD), care au ţinut să participe pentru scurt timp la "Noaptea alegerilor Americii 2008", după care s-au retras "diplomatic".

Au mai fost prezenţi purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, consilierul de stat la Preşedinţie Cătălin Avramescu, analişti politici, dar şi fostul director al SRI, Virgil Măgureanu. Deşi, potrivit organizatorilor, era aşteptat, premierul Călin Popescu Tăriceanu nu şi-a făcut apariţia la evenimentul Ambasadei.

La primul exit poll, majoritatea oaspeţilor plecaseră deja, mai ales că tonusul distracţiei scăzuse considerabil după primele trei ore, iar cei rămaşi în sală nu au reuşit să creeze o atmosferă electorală. Astfel, reprezentanţii Ambasadei, americanii şi românii prezenţi, s-au limitat doar la slabe aplauze şi zâmbete, celelalte exit poll-uri generând reacţii similare.

În schimb, participanţii la „Noaptea alegerilor” au fost categoric susţinătorii şi simpatizanţii lui Barack Obama, lucru vizibil atât prin afişarea insignelor dedicate democratului, cât şi prin votarea acestuia la simularea organizată.

Citeşte mai multe despre "Noaptea alegerilor SUA".