Cheia succesului absolvenţilor MBA: Adevărata învăţare stă în multă practică

Diferenţa majoră între sistemul românesc de învăţământ şi cel de la WU Executive Academy din Viena este aceea că la noi învăţământul este bazat aproape exclusiv pe teorie, în timp ce în Austria baza este practica, una continuă, au fost de părere absolvenţi ai programului MBA WU.

Urmărește
974 afișări
Imaginea articolului Cheia succesului absolvenţilor MBA: Adevărata învăţare stă în multă practică

Cheia succesului absolvenţilor MBA: Adevărata învăţare stă în multă practică (Imagine: Shutterstock)

Peste 120 de executivi de top români au obţinut o diplomă de la WU Executive Academy, prin cel mai bun program de MBA din România, ultima promoţie formată din 28 de absolvenţii primindu-şi diplomele la sfârşitul acestei săptămâni în cadrul unei ceremonii organizate la universitate. Îmbrăcaţi în robele de absolvire, tinerii cu vârste între 30 şi 35 de ani, au ascultat cu emoţie imnul austriac şi cel naţional, intonate în cinstea lor.

"Este emoţionant să asculţi imnul naţional la absolvirea unui program de pregătire. Sunt importanţa şi respectul pe care WU Executive Academy le arată tuturor studenţilor lor, indiferent de unde ar veni", a declarat Raluca Raita, una dintre absolvente.

WU Executive Academy oferă în cele 14 programe ale sale destinate managerilor acces la resursele şi expertiza celei mai mari universităţi economice şi de afaceri din Europa, Universitatea Economică şi de Afaceri din Viena (WU Vienna), cotată în primele 20 de Business Schools din lume.

Programele sale au aplicabilitate practică şi sunt mereu actualizate printr-un departament propriu de cercetare. În fiecare an, aproximativ 3.500 de antreprenori, manageri, experţi şi directori executivi din peste 50 de ţări sunt absolvenţi ai programelor susţinute de WU Executive Academy. Un sfert dintre studenţii WU sunt internaţionali, în principal provenind din regiunea Europei Centrale şi de Est.

Aproape două treimi dintre studenţii români înscrişi în proiect sunt finanţaţi de către companiile în care lucrează, iar o treime îşi plătesc singuri cursurile, în valore de 35.000 de euro pentru 14 luni de pregătire cu două module în SUA şi Austria, restul în Bucureşti. În schimb, în Austria, ponderea celor care îşi plătesc singuri cursurile este de două treimi, pentru restul plătind companiile.

Raluca Răitan şi Daniela Budurea s-au cunoscut în 2010 când s-au înscris în proiectul WU. Ambele au absolvit ASE şi lucrează în Capitală în companii multinaţionale.

"Sunt foarte încântată de programul de aici. În lumea de astăzi trebuie să fii competitiv. Conţinutul, programa românească sunt mai mult teorie. În SUA şi Europa Centrală baza o constituie studiul de caz. Este foarte aplicată pregătirea. Pleci de la şcoală cu ceva în cap, şi nu adormit şi obosit ca la noi", a relatat Daniela Budurea, membru în boardul companiei Angelo Costa Ro.

Pentru Raluca Răitan, relationship manager la Bank Leumi România, diferenţa dintre sistemul naţional de învăţământ şi cel dezvoltat de Wu este majoră.

"Este o diferenţă foarte importantă. În România ţi se dă un manual pe care trebuie să-l înveţi, aplicaţia este pur teoretică. Când intri în mediul profesional te izbeşti de bariera aceea că unele lucruri nu se potrivesc. La universitatea de la Viena este totul foarte interactiv. În primul rând ai partea acea de pre-modul în care ţi se pun la dispoziţie materialele, pe care trebuie să le studiezi şi elaborezi un pre-modul pe care îl uploadezi la WU. Acel proiect este văzut de profesor. Apoi vine partea de modul în care în cele patru zile eşti întrebat şi eşti forţat să gândeşti astfel încât să dovedeşti că ai reţinut ceva din acele lucruri, şi toate au aplicabilitate în mediul profesional. De la modulul de leadership la cel de negocieri, la analiză financiară aprofundată, strategie, toate te obligă să gândeşti în contextul profesional actual şi nu doar ceva specific pe meseria pe care o practici în acest moment, cu aplicabilitate globală", a explicat Raluca Răitan.

Potrivit absolventei, cei care au făcut programul MBA au un avantaj competiţional faţă de cei care nu au făcut acest program.

"Cu o astfel de pregătire îţi poţi reorienta cariera şi activitatea către orice alt domeniu. În acest MBA ni s-a oferit posibilitatea să vedem cum se îmbină cunoştinţele într-o firmă, care este aplicabilitatea lor şi cum poţi să le integrezi pe toate astfel încât o firmă să mergă bine din toate punctele de vedere într-o piaţă globală, care a începută să se restrângă. Avem multinaţionale care vin în România, puţine care acţionează numai în România, dar care se extind în afară", a mai spus Raluca Răitan.

Raluca nu şi-a plătit pregătirea pentru că a câştigat bursa acordată de Ziarul Financiar.

"Mi-am dorit să fac un MBA care să-mi aducă o valoare mie. Să ştiu că ceea ce am învăţat are aplicabilitate în mediul profesional. Mi-am dorit acest lucru, întrucât programele strict româneşti nu-mi ofereau această dezvoltare profesională. Când a apărut anunţul în ZF, am scris scrisoarea de intenţie. Am avut această oportunitate să mă dezvolt. Programul a însemnat solidificarea cunoştinţelor, dar şi lucruri noi. Venind dintr-o cultură în care managerii învaţă pe plan local, poate nu ai o viziune ca să te integrezi pe plan internaţional. Acest MBA te învaţă acest lucru", a mai spus Răitan.

"Avantajul MBA este acela că oferă cunoştinţe din 14 domenii diferite, studenţii pregătindu-se în 14 module. Programul te face să acumulezi mai multe cunoştinţe şi prin aplicabilitatea studiilor de caz, majoritatea predate de profesori internaţionali. Aceştia oferă studenţilor din experienţa lor cât şi cunoştinţele lor. Acest program permite cursanţilor să aprofundeze un nivel de cunoştinţe, care apoi îi ajută să acţioneze şi în alte domenii pentru care s-au pregătit profesional şi pentru care au acumulat experienţă", a declarat, la rândul său, Daniela Budurea.

Toţi absolvenţii au spus că aşteptările le-au fost împlinite.

Cele două module internaţionale ale programului au fost organizate în SUA, la Carlson School of Management Minnesota, unde cursanţilor li s-a vorbit despre strategiile unei multinaţionale şi modul în care poţi să te integrezi în comunitatea internaţională şi mai ales despre expansiunea în ţări internaţionale a unei companii. La Viena, studenţii au învăţat strategia pe care o pot aplica în situaţii de criză: cum să gestioneze o companie foarte mare în situaţie de criză şi ce strategie să aplice astfel încât ea să aibă succes încontinuare.

"Toate învăţămintele au o aplicabilitate practică, nu înveţi nicio teorie abstractă, aceasta fiind diferenţa majoră între învăţământul românesc şi acest program. Asta este diferenţa majoră între sistemul românesc şi acest tip de program. Baza este practica. O continuă practică, ceea ce lipseşte la noi. Cred că cel mai greu lucru a fost bătălia cu timpul. Cel mai greu este să gestionezi foarte bine timpul, care nu este", a adăugat Raluca Răitan.

Există viaţă înainte de MBA şi după, dar niciodată în timpul programului, a susţinut decanul universităţii WU Executive Academy, profesorul Bodo Schlegelmilch.

În ciuda acestui fapt, aboslvenţii WU nu ar refuza o ofertă într-o companie din străinătate. Ei ştiu că diploma WU le poate deschide multe uşi, chiar la companii din străinătate. Absolvenţii cred că după acest program vor avea salarii mai mari şi vor avansa pe scara ierarhică. Şi chiar dacă cerinţele programului au fost mari, satisfacţiile au fost şi ele pe măsură.

"O diplomă de MBA de la o prestigioasă universitate acreditată internaţional, precum WU Executive Academy, poate fi rampa principală de promovare a absolvenţilor. Astfel, conform unui studiu WU Executive Academy realizat în rândul propriilor studenţi, aproximativ 35% dintre aceştia ocupă funcţii de top management după finalizarea studiilor (preşedinte, CEO, managing director, membru în consilii de supraveghere etc.), faţă de 20% în momentul începerii programului MBA. În plus, creşterile de salariu sunt substanţiale: peste 25% dintre absolvenţii WU au primit o majorare de peste 50% a salariului, în timp ce pentru 7% acesta s-a dublat", a declarat decanul Bodo Schlegelmilch.

În România, MBA WU Executive Academy este acreditat EQUIS şi AMBA, fiind cel mai bine cotat program MBA din ţară şi unul dintre cele mai reputate din lume. De la lansarea sa în România, peste 120 de antreprenori, directori executivi şi manageri de top ai companiilor locale şi multinaţionale au absolvit cursurile de MBA ale WU Executive Academy din Bucureşti. Participanţii la ediţiile anterioare au provenit în principal din domenii precum financiar-bancar, FMGC, consultanţă şi IT&C. Media de vârstă s-a situat în jurul a 35 de ani, iar majoritatea cursanţilor aveau peste 10 ani de experienţă în muncă.

WU din Viena va avea din octombrie 2013 un campus nou, cu o suprafaţă totală de 90.000 mp, în care se vor putea afla concomitent 10.000 de oameni. Valoarea investiţiei este de 492 milioane de euro, peste 90% fiind fonduri de la stat.

(Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici