Amânat din motive obiective, congresul de lansare a candidaturii lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale a venit fix la o zi după ce PSD şi mai ales candidatul social-democrat s-au eliberat de parteneriatul cu PDL, despre care unii au spus că este născut mort, alţii că este salvator.
Întovărăşiţi în urmă cu nouă luni şi o săptămână, democrat-liberalii şi social-democraţii şi-au tăiat reciproc cordonul ombilical, fiecare pentru salvarea sau eliberarea proprie, dând dreptate, deopotrivă, celor care profeţeau că, proveniţi din strămoşi comuni, ar putea naşte un monstru, dar şi celor care avertizau că, după o duşmănie prea veche, cele două seminţii nu mai pot decât mima prietenia.
După ce, în urmă cu nouă luni, muza Internelor i-a sedus pe social-democraţi, lăsându-se – în ton cu rangul – cucerită abia la a treia încercare, acum i-a abandonat pe liderii PSD, oferindu-le şansa de a-şi reface soarta şi de a începe o nouă viaţă.
Nu doar pentru Mircea Geoană, ci mai ales pentru Dan Nica, propulsat dintr-o funcţie de vicepremier lipsită de conţinut tocmai pe umerii Internelor, cu aura de „martir PSD” aferentă.
Alegând să sacrifice opt miniştri şi un partid pentru Dan Nica, Geoană, cu sau fără voia altora, i-a dat fostului ministru de Interne suficientă greutate pentru o posibilă confruntare cu Cristian Diaconescu, în peisajul social-democrat al anului viitor.
Plecarea dintr-o tovărăşie „cu năbădăi”, vorba lui Ion Iliescu, a fost întotdeauna visul echipei de strategi electorali din jurul lui Geoană, pe care îl credeau captiv în tranşeele puterii săpate de proprii vicepreşedinţi şi miniştri.
Eliberat de povara celor nouă miniştri şi scăpat de aparenţele comportamentului impus de reduta din Piaţa Victoriei, Geoană poate renaşte ca prezidenţiabil. Pentru ca noua sa imagine să fie cât mai vizibilă, organizatorii din Kiseleff au mobilizat 12.000 de susţinători în principala sală de la Romaero.
Organizatoric, congresul va fi unul centrat în jurul liderului de partid. O şedinţă formală a Comitetului Executiv, urmată de o şedinţă mobilizatoare a Consiliului Naţional al PSD-PC şi de aproximativ 90 de minute de discursuri camaradereşti, presărate cu dezvăluiri negre despre cum PDL a distrus fericirea comună cu social-democraţii.
S-au înscris, pentru a pune umărul la acest spectacol discursiv, ce ar trebui să înceapă la ora 16.00, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Marian Vanghelie, Dan Nica, Liviu Dragnea, Daniela Popa şi, nu în ultimul rând, Mircea Geoană.
Geoană, care, în chiar prima zi a noii sale libertăţi, a promis auditoriului că va avea ce auzi.
De văzut, mai puţine, întrucât, potrivit scenografiei stabilite deja, sloganul prezidenţiabilului, gândit şi dat în testare în vremea când PSD şi PDL încă se mai vizitau în saloanele din Palatul Victoria, nu se va dezvălui la congres.
(Comentariu de Florin Ciolac, [email protected])