Colegiul Director PDL discută criteriile de integritate şi derogările privind vechimea

Colegiul Director al PDL va dezbate, vineri după-amiază, introducerea în statutul partidului a unor criterii de integritate pentru membri, precum şi propunerea ca cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general să fie aleşi prin vot uninominal, la fel ca şi vicepreşedinţii..

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Colegiul Director PDL discută criteriile de integritate şi derogările privind vechimea

Colegiul Director PDL discută criteriile de integritate şi derogările privind vechimea (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) va discuta sâmbătă şi va aproba eventual propunerile de modificare a statutului PDL avizate de Colegiul Director, Convenţia Naţională, programată pentru 14 mai, urmând să le ratifice. De altfel, CNC va stabili calendarul acţiunilor în perspectiva Convenţiei Naţionale, pe care o va şi convoca oficial.

O modificare propusă la statut este ca membrii care doresc să promoveze o moţiune pentru obţinerea conducerii partidului să depună proiectul cu cel puţin 30 de zile înainte, faţă de 40 de zile, cum este în prezent, însoţit de numele liderului şi semnăturile a 35 de membri care formează grupul de promovare.

Liderul moţiunii care obţine majoritatea voturilor valabil exprimate din turul 1 sau 2, va deveni preşedinte al partidului, iar cei 35 de semnatari vor deveni membri ai CNC. În textul actual al statutului se prevede că din cei 35 semnatari, primii 4 vor deveni prim-vicepreşedinţi ai partidului, iar al cincilea va fi secretar general. În propunerea de modificare a statutului se prevede că cei 4 prim-vicepreşedinţi, secretarul general se aleg prin vot uninominal, la fel ca şi vicepreşedinţii, secretarii generali adjuncţi şi secretarii executivi.

Discuţii aprinse ar putea provoca propunerea grupului Preda-Macovei-Voinescu, aprobată de BPN, privind derogarea de la condiţia de vechime în PDL, în condiţiile în care, unul dintre ei, posibil Preda, ar putea candida la şefia partidului.

O altă propunere a aceluiaşi grup, respinsă în urmă cu un an, dar acceptată acum de BPN, aceea de introducere a unor criterii drastice de integritate în statutul partidului ar putea fi şi ea sursă de tensiuni în şedinţele democrat-liberalilor. Acum, aceste propuneri au fost acceptate, din nevoia de a redresa imaginea de partid care îşi protejează parlamentarii în faţa justiţiei, cum au fost cazurile Ridzi şi Păsat.

Astfel, în statut va fi introdus un articol nou, care clasifică încălcările obligaţiilor pe care le au membrii de partid în foarte grave, grave şi mai puţin grave.

Faptele foarte grave sunt cele care presupun arestarea preventivă, trimiterea în judecată penală prin rechizitoriul parchetului sau condamnare penală pentru fapte comise cu intenţie, dar şi tentativa de cumpărare de voturi sau de a influenţa intenţia de vot în cadrul şi în afara partidului, prin promisiuniea de câştiguri de orice natură.

Vor fi considerate fapte foarte grave şi incompatibilităţile constatate definitiv de instanţele judecătoreşti pe baza sesizărilor ANI, promovarea de idei şi acţiuni xenofobe, rasiste, intoleranbţă, fals în fişa personală de înscriere în partid, încălcarea prevederilor legii finanţării partidelor politice.

Aceste încălcări foarte grave vor putea fi sancţionate cu limitarea, pe o perioadă de 1-3 ani, a dreptului de a fi ales sau numit în funcţii în cadrul partidului, suspendarea, tot pe perioada de 1-3 ani, din calitatea de membru de partid, demiterea din funcţiile ocupate în structurile de partid, retragerea sprijinului politic pentru funcţiile dobândite cu sprijinul partidului sau excluderea din partid.

În cazul trimiterii în judecată penală, prin rechizitoriul parchetului, pentru fapte săvârşite cu intenţie şi în cazul arestării preventive, membrii de partid în cauză vor fi suspendaţi automat din calitatea de membru, până la hotărârea definitivă a instanţei de judecat. În cazul constatării de către CNSAS a calităţii de colaborator al securităţii, membrii de partid în cauză vor fi suspendat automat din funcţiile de partid până la hotărârea judecătorescă definitivă.

În cazul unei condamnări penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, precum şi a stabilirii, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, a calităţii de colaborator al securităţii, membrii de partid sunt radiaţi de drept, se precizează în propunerile de modificare a statutului PDL.

Articolul nou introdus arată că încălcările grave ale obligaţiilor membrilor sunt acţiunile care compromit obiectivele politice majore ale partidului, abandonarea nemotivată a responsabilităţilor, arogarea mincinoasă de funcţii, asumarea unor angajamente politice fără acordul conducerii. Aceste fapte se sancţionează, potrivit modificărilor la statut, cu suspendarea unor drepturi sau prerogative pe o perioadă de şase luni - doi ani, limitarea dreptului de a fi ales în funcţii pe o perioadă şase luni - doi ani, suspendare din calitatea de membru pentru aceeaşi perioadă sau retragerea sprijinului politic.

Încălcările mai puţin grave ale statutului se referă la refuzul nejustificat de a plăti cotizaţia, de neparticipare la acţiunile partidului. Acestea se sancţionează cu suspendarea unor drepturi pe o perioadă de 1-12 luni sau cu limitarea dreptului de a fi ales în funcţii pe o perioadă de 1-6 luni.

Potrivit modificărilor la statut, comisia de statut şi litigii se va transforma în comisia de integritate şi litigii şi ea va stabili cazurile de încălcare a statutului şi sancţiunile şi va da aviz pentru cei care vor candida în funcţii în partid.

Nu vor putea deveni membri ai PDL cei care au ocupat funcţii politice retribuite în aparatul central al PCR. În statut va fi introdus şi dreptul membrilor de partid de a se autosuspenda.

Potrivit modificărilor la statut, se infiinţează Comisia naţională pentru strategii a PDL care va fi condusă de un preşedinte care trebuie să fie vicepreşedinte al partidului şi care va furniza conducerii partidului analize, evaluări, strategii, programul de guvernare.

Unele dintre aceste modificări au stârnit critici din partea unor lideri ai partidului, considerând că prin aplicarea acestor prevederi se pot pierde oameni şi că se poate ajunge la abuzuri şi este posibil ca astfel de critici să apară şi la reuniunea Consiliului Naţional de Coordonare al PDL.

Rămâne de văzut dacă PDL va reuşi să-şi cosmetizeze imaginea măcar prin modificarea statutului.

(Material realizat de Alina Novăceanu şi Emma Toader, alinaz@mediafax.ro, ema@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici