COM: Acvila bicefală a Rusiei

Instalarea lui Dmitri Medvedev la Kremlin şi nominalizarea imediată a lui Vladimir Putin pentru funcţia de premier consfinţesc instituirea diarhiei la Moscova.

Urmărește
120 afișări
Imaginea articolului COM: Acvila bicefală a Rusiei

COM: Acvila bicefală a Rusiei (Imagine: Mediafax Foto)

- Succesiunea imperială la tronul celei de-a treia Rome

Dincolo de impresia ministrului francez de Externe Bernard Kouchner, Federaţia Rusă, beneficiara destrămării imperiului sovietic, care la rândul său l-a înlocuit pe cel ţarist, nu este o democraţie, ci tot o împărăţie locuită de peste o sută de naţiuni.

În cadrul ceremoniei de învestire a noului preşedinte desfăşurată, miercuri, la Kremlin, imnul sovietic (epurat însă de versurile roşii) a răsunat ca un ecou sinistru al epocii lui Stalin, în vreme ce vulturul bicefal, emblema Rusiei împrumutată de la a doua Romă – Bizanţul, se răsfăţa în vânt. Moscova îşi asumă însă, nu numai la nivel simbolic şi imagologic sinteza ţaristo-sovietică.

Însăşi succesiunea este una specific crăiască, în cel mai pur stil roman. În anul 285, Diocleţianus şi l-a asociat la domnie pe Maximianus, un vechi camarad de arme. Maximianus nu a fost adoptat, aşa cum Nerva a făcut cu Traian, fiind considerat doar "frate fictiv" al lui Diocleţian, iniţial ca "Cezar" şi, ulterior, şi ca "Augustus", învestit cu mantia de imperator. O diarhie care exprima însă o singură monarhie.

În prezent, Putin şi Medvedev sunt "buni prieteni". Unul şi-a rezervat pentru sine stăpânirea internă, celălalt va fi imaginea externă a Rusiei şi deţinătorul valizei nucleare.

Poporul şi "Senatul" nu au făcut decât să aprobe o decizie luată pe coridoarele întunecate ale puterii. Este reeditarea îmbunătăţită a succesiunii lui Boris Elţîn. La 9 august 1999, acesta l-a numit pe Vladimir Putin în funcţia de prim-ministru, exprimându-şi dorinţa ca fostul KGB-ist să-i succeadă la Kremlin, ceea ce s-a şi întâmplat.

- Diarhie sau "Samoderjavie"?

Aparent, partajarea anticipată a puterii îi transformă pe cei doi ţari în egali, cu atribuţii distincte însă.

Din punct de vedere strict constituţional, Medvedev, tânărul şef al statului, se bucură de un ascendent asupra lui Putin. Mulţi specialişti, atât din Rusia cât şi din Occident, au argumentat că Putin va încerca să transfere controlul la Casa Albă, privându-l pe Medvedev de orice pârghii reale. Ambii au ţinut să infirme un asemenea scenariu, insitând asupra faptului că legea fundamentală nu va fi schimbată, astfel încât preşedintele Medvedev va fi deplin responsabil de afacerile externe şi de apărare.

Ruşii nu sunt obişnuiţi cu o astfel de exercitare a puterii. "Samoderjavie" (care înseamnă puterea nelimitată a unui singur om) este un concept religios şi politic respectat în toate Rusiile încă din vremea lui Ivan al IV- lea cel Groaznic.

Dincolo de legile pe care ruşii nu dau o rublă, este previzibil că Putin îl va tutela pe Medvedev, care îi datorează întreaga sa carieră şi numirea ca urmaş oficial. Nu este vorba numai de imensul respect şi admiraţie cu care este privit de ruşi, ci şi de experienţă. În plus, Putin este un om al sistemului, un produs tipic al serviciilor speciale, care îl susţin şi de care depinde în continuare.

Dacă plecăm de la premisa că Medvedev va beneficia de o anumită libertate de mişcare în plan internaţional, întrebarea este în ce măsură va schimba politica externă a Rusiei.

- Politica externă a Moscovei face paradă în Piaţa Roşie

Prezenţa lui Putin la Casa Albă garantează continuitatea politicii interne. Când se întreabă retoric ce va face "democratul" Putin în mandatul de premier, ziariştii care l-au admirat inclusiv la summit-ul NATO de la Bucureşti ar trebui să-şi aducă aminte de Anna Politkovskaia.

Cât despre politica externă, Putin a promis, miercuri, în prezenţa lui Medvedev că îşi asumă datoria de a proteja Rusia, care a fost şi va rămâne datoria sa supremă. O promisiune cât un avertisment!

La 6 aprilie, la Soci, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său american George W. Bush, Putin a afirmat că Medvedev se va ocupa de gestionarea relaţiilor internaţionale, în timp ce el însuşi el se va concentra pe problemele interne, în calitate de premier.

"Potrivit Constituţiei, preşedintele este cel care defineşte politica externă şi Dmitri Medvedev se va ocupa de acest lucru" şi va "reprezenta Rusia la toate forumurile internaţionale, inclusiv G8", a spus Putin.

El a adăugat că Medvedev este "unul dintre autorii politicii externe ruse". Cu alte cuvinte, Putin a sugerat că politica Moscovei va fi previzibilă şi va urma liniile deja cunoscute şi pentru conturarea cărora asociatul său l-a domnie şi-a adus deja contribuţia.

La 9 mai, Medvedev va asista la etalarea potenţialului militar al ţării sale. Putin a făcut deja regia întregului spectacol, ale cărui imagini vor fi preluate de televiziunile din întreaga lume. Care trebuie să afle astfel că, deşi Uniunea Sovietică a pierdut Războiul Rece, Federaţia Rusă este unul dintre câştigătorii săi.

(Comentariu realizat de Alexandru Purcăruş, alexandru.purcarus@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici